Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τέμπη: Το Ταμείο Εθνικής Άμυνας ζητάει ενοίκιο για τη μίσθωση του στρατοπέδου όπου θα μεταφερθούν τα συντρίμμια της τραγωδίας

Η διαδικασία παραχώρησης έκτασης προβλέπει σύμβαση μίσθωσης

Με υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ αλλά και της Hellenic Train θα συνεχιστεί – σε ό,τι αφορά στο ανακριτικό έργο – αυτή την εβδομάδα η έρευνα του Εφέτη Ανακριτή, Σωτ. Μπακαΐμη για τα αίτια της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.

Τα δικαστήρια θα διακόψουν τη λειτουργία τους τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά για τη Μεγάλη Δευτέρα και Μεγάλη Τρίτη έχουν προγραμματιστεί οι απολογίες των δυο τελευταίων, διευθυνόντων συμβούλων της ΕΡΓΟΣΕ (σ.σ. από τους 16 διωκόμενους συνολικά), εξέλιξη η οποία αναμένεται να δρομολογήσει την άσκηση διώξεων σε βάρος στελεχών και άλλων εμπλεκόμενων φορέων. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως, ότι η Ανάκριση θα περαιωθεί κιόλας σύντομα, το αντίθετο μάλιστα. Αφού, όπως ήδη γνωρίζουν και οι διάδικοι, οι τελευταίες Διατάξεις του Εφέτη Ανακριτή, που προέκυψαν έπειτα από την παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη (σ.σ. να εξεταστούν όλα τα αιτήματα συγγενών θυμάτων) σε συνδυασμό με εξελίξεις που ενδεχομένως να προκύψουν θα έχει ως αποτέλεσμα – όπως εκτιμάται – η δίκη να προσδιοριστεί, πολύ πέραν της 16ης Σεπτεμβρίου που ξεκινάει το νέο δικαστικό έτος. Προς το παρόν εκκρεμούν τα αποτελέσματα των χημικών ερευνών από τις δειγματοληψίες που έγιναν στα «Πηγάδια» του Ευαγγελισμού όπου μεταφέρθηκαν χώματα από τον τόπο της τραγωδίας στο αμμορυχείο ιδιώτη, χωματουργικά μηχανήματα του οποίου εργάστηκαν στα Τέμπη. Οικόπεδο στο οποίο θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα οι έρευνες ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων, ενώ υπενθυμίζεται πως με το πέρας αυτών των ελέγχων, ο κ. Μπακαΐμης θα ερευνήσει ποιος έδωσε την εντολή, την 1η κιόλας Μαρτίου 2023 να μεταφερθούν τόσο μεγάλοι όγκοι χωμάτων στο αμμορυχείο του ιδιοκτήτη των χωματουργικών μηχανημάτων. Στο μεταξύ εκκρεμούν επίσης τα αποτελέσματα και άλλων πραγματογνωμοσυνών που έχει παραγγείλει ο κ. Μπακαΐμης, για ορισμένες εκ των οποίων τα πορίσματα αναμένεται να συνταχθούν μετά από μήνες.

Το ΤΕΘΑ ζητά ενοίκιο

Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας εξετάζεται εκ νέου το αίτημα του κ. Μπακαΐμη για παραχώρηση στρατοπέδου του Στρατού Ξηράς στο οποίο θα μεταφερθούν αμαξοστοιχίες, συντρίμμια και αδρανή υλικά που σήμερα φυλάσσονται από την ΕΛ.ΑΣ. σε οικόπεδο του ΟΣΕ στο Κουλούρι. Στο πλαίσιο αυτό, ο Εφέτης Ανακριτής, η Διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών και ο Αστυνομικός Διευθυντής Λάρισας πλαισιωμένοι από στελέχη της 1ης Στρατιάς πραγματοποίησαν προχθές αυτοψία σε στρατόπεδα του Στρατού Ξηράς στη Λάρισα προκειμένου να εντοπιστεί το καταλληλότερο για τη μεταφορά των συντριμμιών, όπως αναφέρει η «Ελευθερία».

Το παράδοξο ωστόσο αφορά στο γεγονός ότι το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) με έγγραφό του κάνει γνωστό, πως σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα η διαδικασία παραχώρησης έκτασης, προβλέπει σύμβαση μίσθωσης. Σημειώνεται ότι όλα τα ακίνητα του Στρατού υπάγονται στην κυριότητα του ΤΕΘΑ και στην επιστολή του Ταμείου αποσαφηνίζεται πως πρέπει να καταβληθεί ενοίκιο, προφανώς από φορέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε φορέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εφόσον τελικά βρεθεί το στρατόπεδο, έκταση του οποίου θα παραχωρηθεί για τη μεταφορά των συντριμμιών. Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω έγγραφο του ΤΕΘΑ απεστάλη την άνοιξη του 2023 όταν για πρώτη φορά τέθηκε θέμα μεταφοράς των συντριμμιών σε έκταση του Στρατού. Αίτημα που είχε γίνει αποδεκτό από τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκ. Παναγιωτόπουλο, με το ΓΕΣ να έχει μάλιστα υποδείξει στρατόπεδα στη Λάρισα. Μάλιστα σε εκείνο το έγγραφο του ΓΕΣ σημειώνονταν και τα «μειονεκτήματα» στρατοπέδων της Λάρισας όπως για παράδειγμα η «εμφανής θέση» η οποία είχε προταθεί για τη μεταφορά των συντριμμιών. Τελικά για λόγους που δεν έγιναν γνωστοί, τα συντρίμμια δεν μεταφέρθηκαν ποτέ σε κάποιο από τα προτεινόμενα στρατόπεδα και έκτοτε παραμένουν στο Κουλούρι.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή