Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Θα είχε αντέξει τον σεισμό το πυρηνικό εργοστάσιο που κατασκευάζει η Τουρκία;

Ο φονικός σεισμός που ισοπέδωσε ολόκληρες πόλεις στην Τουρκία και τη γειτονική Συρία επαναφέρει τη διαμάχη για τον μεγάλο σταθμό πυρηνικής ενέργειας που κατασκευάζει η Τουρκία απέναντι από τις κυπριακές ακτές.

Όπως αναφέρει την Πέμπτη το Assοciated Press, ο κύπριος ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης έχει ήδη υποβάλει ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας να ενημερωθεί για τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η ΕΕ προκειμένου να σταματήσει η κατασκευή της μονάδας σε μια σεισμική ζώνη μόλις 95 χιλιόμετρα μακριά από την Κύπρο.

Ο πυρηνικός σταθμός του Άκουγιου, του οποίου ο πρώτος αντιδραστήρας προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του έτους, κατασκευάζεται 338 χιλιόμετρα δυτικά από το επίκεντρο του σεισμού των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Έχει σχεδιαστεί να αντέχει σεισμούς μεγέθους 9 βαθμών Ρίχτερ και δεν υπέστη ζημιές από τις τελευταίες δονήσεις.

Ωστόσο το μέγεθος του τελευταίου σεισμού, του ισχυρότερου και φονικότερου στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, εντείνει τις ανησυχίες για την κατασκευή της μονάδας τόσο κοντά στο μεγάλο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας.

Η ρωσική Rosatom, σχεδιαστής, εργολάβος και ιδιοκτήτης του έργου, διαβεβαιώνει ότι το πυρηνικό εργοστάσιο σχεδιάστηκε να «αντέχει ακραίες εξωτερικές επιδράσεις» και ότι οι αντοχές του υπερβαίνουν τα μεγέθη των δονήσεων που είχαν προηγουμένως καταγραφεί στο Άκουγιου.

Όπως δήλωσε η εταιρεία σε email της προς το AP, η πιθανότητα σεισμό 9 βαθμών στην περιοχή είναι «περίπου μία φορά ανά 10.000 χρόνια».

Αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας δήλωσε ανώνυμα ότι δεν υπάρχουν σχέδια επαναξιολόγησης του έργου.

Οι σταθμοί πυρηνικής ενέργειας σχεδιάζονται με πολύ υψηλότερες προδιαγραφές από ό,τι άλλα κτήρια, επισήμανε ο Άντριου Ουίτακερ, καθηγητής Πολιτικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο.

Αντισεισμικές προδιαγραφές

Παρόλα αυτά καλό θα ήταν να επανεξεταστούν οι υπολογισμοί σεισμικού κινδύνου στην περιοχή, όχι μόνο για τον πυρηνικό σταθμό αλλά και για όλες τις υποδομές, συνέστησε.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, πάντα όμως υπάρχει λόγος να είναι κανείς προσεκτικός» είπε.

Παρόλα αυτά, ακτιβιστές στην Τουρκία και την Κύπρο απαιτούν ματαίωση του έργου, υποστηρίζοντας ότι ο τελευταίος σεισμός καθιστά σαφές ότι υπάρχει κίνδυνος.

Η Κυπριακή Αντιπυρηνική Πλατφόρμα, συνασπισμός 50 ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών οργανώσεων και άλλων φορέων, «κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα, τους επιστημονικούς και περιβαλλοντικούς οργανισμούς και την κοινωνία των πολιτών να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ασκήσουν πιέσεις στην τουρκική κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας, το 20% των αντιδραστήρων σε όλο τον κόσμο βρίσκεται σε σεισμογόνες περιοχές.

Τα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας, για παράδειγμα, βρίσκονται σε περιοχές όπου μπορούν να εκδηλωθούν σεισμοί μέχρι και 8,5 βαθμών.

Αυστηρότερες προδιαγραφές ασφάλειας εφαρμόστηκαν μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα το 2001, το οποίο πάντως δεν προκλήθηκε από τον ισχυρό σεισμό αλλά από το τσουνάμι που ακολούθησε.

Η Τουρκία εξέδωσε άδεια για την κατασκευή του σταθμού στο Άκουγιου το 1976, έπειτα από γεωλογικές μελέτες που διήρκεσαν 6 χρόνια.

Το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ έφερε καθυστερήσεις και η κατασκευή του πρώτου από τους τέσσερις αντιδραστήρες άρχισε το 2018.

Σύμφωνα με τη Rosatom, το σχέδιο του σταθμού περιλαμβάνει εξωτερικό τείχος από οπλισμένο σκυρόδεμα και εσωτερική προστατευτική κατασκευή από «προεντεταμένο μπετόν» που περιέχει με μεταλλικά καλώδια.

Οι αντιδραστήρες VVER-1200 του σταθμού, πρόσθεσε η εταιρεία, πληρούν τις αυστηρότερες προδιαγραφές που επέβαλε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας μετά τη Φουκουσίμα.

Στην τελική του μορφή, ο σταθμός του Άκουγιου θα προσφέρει ισχύ 4,8 gigawatt, αριθμός που αντιστοιχεί στο ένα δέκατο της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία, περίπου όσο οι ανάγκες ολόκληρης της Κωνσταντινούπολης.

Το κόστος εκτιμάται στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τον περασμένο Οκτώβριο, το Bloomberg ανέφερε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε επαφές με τη Ρωσία για την κατασκευή δεύτερου πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη.

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή