Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Θανάσης Λιούτας: Επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες

«Στο νέο σχέδιο νόμου, το οποίο κατατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών», αναφέρει ο Τρικαλινός Βουλευτής, Θανάσης Λιούτας, «προβλέπεται η διάταξη με την οποία ορίζεται για το 2022 μηδενικός συντελεστής στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL)».

Συγκεκριμένα αναφέρεται στο σχέδιο νόμου ότι, «Για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία καθορίζεται, από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022, μηδενικός συντελεστής ΕΦΚ ανά χιλιόλιτρο».

«Πρόκειται για ρύθμιση, η οποία θα αφορά όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες».  Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η καθολική εφαρμογή της ρύθμισης για όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αποτέλεσε ένα από τα ζητούμενα, τα οποία έθετε ο κ. Λιούτας, συνεχώς σε συναντήσεις του με όλους τους αρμόδιους Υπουργούς και με τα αρμόδια στελέχη. Ζητούμενο, το οποίο επετεύχθη.

Παράλληλα στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου προβλέπεται η μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα στο 6%.

Οι συγκεκριμένες ευεργετικές ρυθμίσεις, σημειώνουμε ότι, συμπεριλαμβάνονται στο νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο προβλέπει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Ο Θανάσης Λιούτας, ενόψει της συζήτησης και της ψήφισής του, στην Ολομέλεια της Βουλής, υπογραμμίζει ότι,

«Στο σύνολό του το παρόν νομοσχέδιο, αποτελεί την απόδειξη ότι η Κυβέρνησή μας υλοποιεί τις δεσμεύσεις και πάντοτε εργάζεται για νέες ευεργετικές ρυθμίσεις, ειδικότερα μάλιστα μέσα στη δύσκολη εποχή που βιώνουμε, εξαιτίας της διεθνούς ενεργειακής κρίσης».

«Ο νέος σχεδιασμός του ΕΝΦΙΑ σημαίνει ότι οι Έλληνες ιδιοκτήτες θα πληρώνουν λιγότερο για τον ΕΝΦΙΑ. Η μείωση θα υπερβαίνει το 30% σε σχέση με το 2019. Η μείωση της φορολογίας, η οποία επιτυγχάνεται και η οποία υλοποιείται ήδη από την πρώτη περίοδο της εκλογής μας, τον Ιούλιο του 2019, και για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις, αποτελεί έναν βασικό μας στόχο. Είναι μια συνεχής προσπάθεια, η οποία συμβάλλει πάντα στη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος».

Αναφορικά με τις συγκεκριμένες διατάξεις σε σχέση με τον πρωτογενή τομέα – την επιστροφή του ΕΦΚ και τη μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα – ο Θανάσης Λιούτας υπογραμμίζει ότι, «Όλοι γνωρίζουν και κατανοούν ότι και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας αντιμετωπίζουν πολύ δύσκολες καταστάσεις, λόγω της διεθνούς ενεργειακής ακρίβειας και λόγω της αύξησης στις τιμές των λιπασμάτων και των ζωοτροφών».

«Μέσα στη διάρκεια της πανδημίας το ΥΠΑΑΤ, και ιδίως ο Πρωθυπουργός μας, στάθηκαν στο πλευρό τους, μέσω αποζημιώσεων. Στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας σταθήκαμε και όταν η Κλιματική Κρίση προκαλούσε πρωτοφανείς συνέπειες σε καλλιέργειες, στο φυτικό και στο ζωικό κεφάλαιο, καθώς και σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις». Πορευτήκαμε και πορευόμαστε, κάνοντας πράξη αυτό που πιστεύουμε, ότι η στήριξη θα πρέπει να είναι διαρκής και ουσιαστική – και στον πρωτογενή τομέα και στο σύνολο της οικονομίας.

Να σημειώσουμε ότι, ακριβώς πάνω στην ανάγκη της συνεχιζόμενης στήριξης στον πρωτογενή τομέα, στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας, συζήτησαν, ο Θανάσης Λιούτας με τον νέο ΥΠΑΑΤ, κ. Γεώργιο Γεωργαντά, τις προηγούμενες ημέρες κατά τη συνάντησή τους στο Υπουργείο.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή