Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Θεραπεία PRP στο γόνατο

Γράφει ο Αθανάσιος Χρ. Κουτής, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Επιμελητής Β’ Ορθοπαιδικής κλινικής Αθλητικών κακώσεων Ιασώ Θεσσαλίας

-Η θεραπεία PRP (Platelet Rich Plasma) στο γόνατο είναι μία επαναστατική ενέσιμη μέθοδος. Τα τελευταία χρόνια, οι γιατροί έμαθαν ότι το σώμα έχει την ικανότητα να αυτοθεραπεύεται.

-Η θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP) είναι μια μορφή αναγεννητικής ιατρικής που μπορεί να αξιοποιήσει αυτές τις ικανότητες και να ενισχύσει τους φυσικούς αυξητικούς παράγοντες που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να θεραπεύσει τους ιστούς.

Τι είναι το πλάσμα και τι τα αιμοπετάλια;

-Το πλάσμα είναι το υγρό τμήμα του πλήρους αίματος.

-Αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από νερό και πρωτεΐνες και παρέχει ένα μέσο για την κυκλοφορία των ερυθρών αιμοσφαιρίων, των λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων μέσω του σώματος.

-Τα αιμοπετάλια, είναι κύτταρα του αίματος που παίζουν κύριο ρόλο στην πήξη, αλλά περιέχουν επίσης αυξητικούς παράγοντες που μπορούν να ενεργοποιήσουν την αναπαραγωγή των κυττάρων και να διεγείρουν την αναγέννηση ή την επούλωση των ιστών στην υπό θεραπεία περιοχή.

Τι είναι το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα (PRP) και τι οι ενέσεις PRP;

-Η θεραπεία πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP) χρησιμοποιεί ενέσεις με πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση αιμοπεταλίων απο οτι στο κανονικό αίμα, για να επιταχύνει την επούλωση τραυματισμένων τενόντων, συνδέσμων, μυών και αρθρώσεων.

-Με αυτόν τον τρόπο, οι ενέσεις PRP χρησιμοποιούν το θεραπευτικό σύστημα κάθε ασθενούς για τη βελτίωση των μυοσκελετικών προβλημάτων.

Ενδείξεις PRP σε παθήσεις του γόνατος:

-Βλαβες αρθρικού χόνδρου

-Αρθρίτιδα

-Τενοντίτιδες επιγονατιδικού – τετρακεφάλου

Διαδικασία μεθόδου:

 -Γίνεται λήψη περίπου 15ml αίματος από περιφερική φλέβα του ασθενούς, με ειδικό αποστειρωμένο kit και εν συνέχεια αυτό φυγοκεντρείται. Από την φυγοκέντριση λαμβάνεται το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια. Εν συνεχεία αυτό εγχύεται μέσα στο γόνατο.

-Η καθοδήγηση με υπερήχους σε συνδυασμό με την εμπειρία του ιατρού βοηθούν στην ακριβέστερη και πιο ανώδυνη έγχυση στο σημείο της βλάβης.

-Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι η διαδικασία διαρκεί περίπου 20 λεπτά και γίνεται εξολοκλήρου στους χώρους του ιατρείου. Ο ασθενής δεν έχει κανένα περιορισμό στην καθημερινότητα του μετά την έγχυση. Η μέθοδος δεν έχει παρενέργειες γιατί χρησιμοποιεί το αίμα του ίδιου του ασθενούς.

 

-Πλέον με την καθημερινή εξέλιξη της επιστημης της αναγεννητικής ιατρικής, η μέθοδος μπορεί να συνδυαστεί και με ταυτόχρονη έγχυση υαλουρονικού οξέος, ή να συνδυαστεί με χορήγηση υψηλής συγκέντρωσης πρωτεΐνης DKK-1 ενός ενδογενούς αναστολέα της οδού σηματοδότησης Wnt. Η αναστολή αυτής της οδού μειώνει την φλεγμονή στην άρθρωση και καθυστερεί την υποβάθμιση του χόνδρου.

Αποτελέσματα μεθόδου:

-Βιβλιογραφικά η μέθοδος έχει άκρως ικανοποιητικά αποτελέσματα σε ασθενείς με αρχόμενη αρθρίτιδα γόνατος grade I και ΙΙ καθώς και σε νεότερους ασθενείς ή αθλητές με χονδροπάθεια γόνατος, και έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να συμβάλει στην αποφυγή ή καθυστέρηση ενός χειρουργείου ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος.

 

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή