Διαβάστε επίσηςΛάρισα

Θεσσαλία: Ένα αστέρι από… λάσπη θα στολίσουν οι πλημμυροπαθείς

21 Dec 2023

«Νιώθω πως είμαστε παιδιά ενός κατώτερου Θεού»

Πώς θα γιορτάσουν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά μετά από μία τόσο μεγάλη φυσική καταστροφή; Σίγουρα οι φετινές γιορτές για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας θα είναι τελείως διαφορετικές. Τα περισσότερα χωριά μοιάζουν πλέον με «φαντάσματα» και έχουν αφεθεί στην μοίρα τους, με τα νοικοκυριά να μην έχουν καν ρεύμα και θέρμανση.

Πολλοί είναι οι κάτοικοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, ενώ όσοι έμειναν, τα καθάρισαν μερικώς και κατάφεραν να τα στολίσουν με οτιδήποτε είχε σωθεί από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Το enikos.gr ήρθε σε επικοινωνία με πλημμυροπαθείς από χωριά της Καρδίτσας και της Λάρισας, με τους περισσότερους να μαρτυρούν πως έχασαν τα πάντα από την κακοκαιρία Daniel που «χτύπησε» τις περιοχές τον περασμένο Σεπτέμβριο, και ξεκαθαρίζουν πως η μοναδική τους ελπίδα στις μαύρες ημέρες που βίωσαν και βιώνουν, είναι οι εθελοντές και η αλληλεγγύη, με τον καθένα να προσφέρει ό,τι μπορεί προκειμένου να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.

Μεταμόρφωση Καρδίτσας – «Είμαστε μπροστά σε ένα θολό “αύριο”»

Η Μεταμόρφωση Καρδίτσας ήταν πλημμυρισμένη επί 25 ημέρες. Το χωριό μας βυθίστηκε στις λάσπες και αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν ακατοίκητο, όλες οι οικογένειες είναι σκορπισμένες στους “5 ανέμους”.

Μεταφερθήκαμε σε κοντινά χωριά ή πόλεις και είμαστε επί μήνες φιλοξενούμενοι. Έως πότε όμως;» αναφέρει η κα Λίτσα Ρητά Κόγια στο enikos.gr, κάνοντας λόγο για “μαύρα Χριστούγεννα”.

Σύμφωνα με την κα Λίτσα, το χωριό δεν έχει καν ρεύμα, ενώ κάποιοι από τους κατοίκους δεν έχουν θέρμανση, και άλλοι χρησιμοποιούν σόμπες για να ζεσταθεί τουλάχιστον ένας συγκεκριμένος χώρος του σπιτιού. «Όλο το νοικοκυριό μας το πετάξαμε.

Πού θα βρούμε τα χρήματα για να τα φτιάξουμε όλα από την αρχή;» αναρωτιέται. Είναι η τρίτη φορά που πλημμυρίζει η Μεταμόρφωση. «Σε κάθε βροχή, μικρή ή μεγάλη, ετοιμάζουμε μία βαλίτσα για ώρα ανάγκης. Μέχρι και πριν από λίγες ημέρες έβλεπα τους ίδιους εφιάλτες. Έβλεπα βάρκες, ορμητικά νερά και εμένα να τρέχω να σωθώ.

Η αλήθεια είναι ότι είμαστε απελπισμένοι και καταρρακωμένοι. Αρκετοί δεν άντεξαν και πέθαναν από την στεναχώρια τους».

Για τους αγρότες της περιοχής έχει χαθεί κάθε εισόδημα, αφού οι καλλιέργειές τους πνίγηκαν στις λάσπες. Κάποια χωράφια έχουν ακόμη νερά. «Μέχρι στιγμής είπαν ότι δίνουν 140 ευρώ για την καταστροφή στα βαμβάκια, αλλά αυτά φτάνουν μόνο για τα αναγκαία.

Επίσης, δεν πήραμε όλοι τα 6.600 ευρώ και δεν βγήκε ακόμη κάτι για επιδότηση ενοικίου. Νιώθω πως είμαστε άνθρωποι ενός κατώτερου Θεού.

Τα ταβάνια μας θα πέσουν μέσα στον χειμώνα, σάπισαν, το μόνο που απέμεινε είναι οι τοίχοι και οι σκεπές. Είμαστε μπροστά σε ένα θολό “αύριο”.

Είναι πλέον θέμα επιβίωσης. Πώς θα ζήσουμε; Τα παντζούρια “έφυγαν”, λογικά θα βρίσκονται στον Πηνειό και οι εξωτερικές πόρτες έχουν σπάσει. Τα ταβάνια στάζουν από την υγρασία. Μιλάμε για μία δραματική κατάσταση».

«Και να στολίσουμε, ποιος θα το χαρεί;»

Σχετικά με τις φετινές γιορτές, η κα Λίτσα ανέφερε πως οι κάτοικοι δεν έχουν το κουράγιο να ασχοληθούν. Την ερχόμενη Παρασκευή, θα ανάψει ένα αστέρι στην πλατεία, για να “φωτιστεί” όλο το χωριό, και να υπάρχει μία λάμψη.

«Τις προηγούμενες γιορτές είχαμε το άναμμα του δέντρου, μαζευόταν κόσμος από τα γύρω χωριά, γινόταν μία αντάμωση. Πώς θα γίνουν όλα αυτά; Και να στολίσουμε, ποιος θα το χαρεί; Μέχρι πέρυσι γινόταν ένα γλέντι, και φέτος δεν θα κάνουμε τίποτα.

Καθόμασταν όλοι μαζί γύρω από το εορταστικό τραπέζι και μετά επισκεπτόμασταν τα γειτονικά σπίτια για να ανταλλάξουμε ευχές. Τώρα δεν έχουμε καν γείτονες».

Το μόνο κουράγιο για τους πλημμυροπαθείς είναι η αλληλεγγύη μεταξύ τους και η προσφορά των εθελοντών. Όπως τονίζει η κα Λίτσα «δεν θα είχαμε καν φαγητό και ρούχα αν δεν ήταν αυτά τα παιδιά. Προσπαθούμε να βρούμε κουράγιο ο ένας από τον άλλον. Δεν ξέρουμε καν τι θα κάνουμε τον χειμώνα του 2024».

Αξίζει να σημειωθεί, όπως αποκαλύπτει η κα Λίτσα στο enikos.gr πως οι ιδιοκτήτες σπιτιών ζητάνε από τους πλημμυροπαθείς 400 ευρώ για να νοικιάσουν ένα μερικώς “κατεστραμμένο” σπίτι, ενώ στην Καρδίτσα, πολλοί είναι αυτοί που δεν τους δέχονται ως ενοικιαστές.

«Εμείς ήμασταν νοικοκυραίοι, άνθρωποι που με πολύ κόπο χτίσαμε τα σπίτια μας, και αποκτήσαμε την περιουσία μας, τώρα δεν έχουμε απολύτως τίποτα».

Μαραθέα Καρδίτσας – «Είναι σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος»

Από την πλευρά της, η κα Δήμητρα Παππά, κάτοικος της Μαραθέας Καρδίτσας, τονίζει στο enikos.gr πως «σίγουρα ζούμε διαφορετικές γιορτές. Πολλοί συγχωριανοί έχουν νοικιάσει σπίτια στην πόλη ή σε κοντινά χωριά, ενώ ταυτόχρονα διορθώνουν τα σπίτια τους με την προοπτική να έρθουν το Πάσχα ή το καλοκαίρι».

Όπως λέει και εκείνη, επίδομα ενοικίου δεν έχει πάρει κανένας κάτοικος. Κάποιοι ηλικιωμένοι, είναι ακόμη φιλοξενούμενοι στα παιδιά τους σε μεγάλες πόλεις, και λαχταράνε να επιστρέψουν, αλλά αδυνατούν λόγω των ανυπολόγιστων καταστροφών που υπέστησαν τα νοικοκυριά τους.

«Όσοι μένουν στο χωριό, έχουν βάλει αφυγραντήρες που λειτουργούν μέρα-νύχτα. Κάποιοι, όχι πολλοί, κατάφεραν να φτιάξουν τα καλοριφέρ. Οι υπόλοιποι, προς το παρόν έχουν βάλει σόμπες».

Η κα Παππά, μιλά με στεναχώρια για το έθιμο της περιοχής, τη “γουρνάδα” όπως λέει πως ονομάζεται. «Όπως καταλαβαίνετε, δεν θα είναι πολλοί εκείνοι που θα ψήσουν φέτος, όπως κάναμε τις προηγούμενες χρονιές. Είναι σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος, σαν να προσπαθούμε μάταια να κάνουμε μία νέα αρχή».

Παράλληλα, αναφέρει πως πολλοί από τους συγχωριανούς της δεν έλαβαν τα «περιβόητα», όπως λέει, 6.000 ευρώ.

Επίσης, με μία ανάρτησή της στο Facebook, γράφει πως εάν ρωτούσε κανείς τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, τι θα ήθελαν περισσότερο από όλα να είχαν σώσει από τα σπίτια τους, σίγουρα θα έλεγαν τις οικογενειακές φωτογραφίες.

«Είδα πόσο προσπάθησαν να περισώσουν όσες φωτογραφίες σώζονταν, είδα τη στενοχώρια που είχαν για όσες χάθηκαν… Φωτογραφίες προσπάθησα κι εγώ να περισώσω μέσα από το βούρκο, όταν πια τα νερά έπεσαν, επειδή όμως ήξερα ότι τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις είχα και σε ηλεκτρονική μορφή, δε στενοχωρήθηκα τόσο.

Εκείνο που πάσχισα πολύ να βρω μέσα στα βουρκόνερα ήταν έγγραφα, σημειώσεις και βιβλία που είχαμε πάρα πολλά… Τα βιβλία δυστυχώς καταστράφηκαν όλα…

Η επιμονή, η θέληση που είχα και η προσπάθεια που έκανα να διασωθούν τουλάχιστον κάποιες σελίδες με υλικό, που με ενδιέφερε πολύ, τελικά μετά από καιρό απέδωσε καρπούς…

Όλα τα μέσα χρησιμοποίησα για να στεγνώσω και να καταφέρω να διαχωρίσω τις σελίδες αυτές, που είχαν γίνει μία μάζα.. Ήλιο, αέρα φυσικό, σεσουάρ μαλλιών, καλοριφέρ και στο τέλος ηλεκτρικό σίδερο… Τελικά τα κατάφερα και χαίρομαι που τώρα μπορώ πλέον να διαβάσω τις σελίδες αυτές, έστω και με δυσκολία…».

Παλαμάς Καρδίτσας – «Υπάρχουν άνθρωποι που είναι άστεγοι»

Ο Παλαμάς Καρδίτσας ήταν ένα από τα χωριά που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας του Σεπτεμβρίου. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που είναι άστεγοι, ή φιλοξενούνται σε συγγενείς και φίλους σε μεγάλες πόλεις. «Ακόμη παιδευόμαστε είναι η αλήθεια και κοντεύει να αλλάξει ο χρόνος» επισημαίνει στο enikos.gr η κα Σοφία Τζέλλα.

Όπως αναφέρει, το ελάχιστο νερό που είχε εισβάλλει στα σπίτια, ήταν αρκετό για να καταστρέψει οτιδήποτε υπήρχε στα ντουλάπια και στα συρτάρια, όπως και στις κουζίνες.

«Έχουν σαπίσει τα έπιπλα και προφανώς δεν υπάρχουν τόσα χρήματα για να αποκατασταθούν οι ζημιές. Δυστυχώς οι φετινές γιορτές είναι τελείως διαφορετικές για εμάς. Δεν κινείται τίποτα στο χωριό μας. Κάθε νοικοκυριό αυτή τη στιγμή περνάει τον δικό του Γολγοθά».

Υπάρχουν σπίτια που ακόμη δεν έχουν βρει τρόπο να ζεσταθούν. Κάποιοι κάτοικοι χρησιμοποιούν θερμοπομπούς κι άλλοι σόμπες, ενώ στα περισσότερα νοικοκυριά υπάρχει «απίστευτη υγρασία» όπως λέει η κα Τζέλλα.

Ορισμένοι κάτοικοι στόλισαν για τις φετινές γιορτές, ενώ άλλοι δεν έχουν καμία διάθεση. «Προσπαθούμε όλοι να συνεχίσουμε με κάθε τρόπο την ζωή μας, δεν είναι καθόλου εύκολο.

Ουσιαστικά έχει “φύγει” ένα κομμάτι της παλιάς μας ζωής, αφού αφήσαμε μέσα στο νερό πράγματα που είχαν αξία και ήταν οι αναμνήσεις μας. Χάσαμε τις αναμνήσεις μας.

Όταν σε κυνηγάει η πλημμύρα και κινδυνεύει η ζωή του, δεν σκέφτεσαι τι μπορείς να σώσεις. Δεν ξέρω ποιο είναι στο σωστό, να λειτουργήσεις συναισθηματικά ή λογικά; Ανάλογα με τον χαρακτήρα του καθενός. Είναι ακόμη ανοιχτές μικρές και μεγάλες πληγές από όλα αυτά που χάθηκαν».

Γιάννουλη: «Πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν θέρμανση»

Τεράστιες είναι οι καταστροφές και στη Γιάννουλη Λάρισας, με τον Κώστα Δεληγιώργη να τονίζει πως όλες οι ηλεκτρικές συσκευές καταστράφηκαν, καθώς και τα κουφώματα και τα ντουλάπια, ενώ ο μόνος τρόπος θέρμανσης είναι οι σόμπες και τα αερόθερμα.

«Οι ζημιές είναι τεράστιες. Τα περισσότερα σπίτια είναι εκκενωμένα και μη κατοικήσιμα. Δεν έχουν μπει μέσα αρκετοί κάτοικοι, και ούτε πρόκειται για φέτος τον χειμώνα.

Ίσως το καλοκαίρι, αν τα καταφέρουν. Για την ώρα, είναι και αυτοί φιλοξενούμενοι σε συγγενείς τους, όπου βρει ο καθένας».

Όπως αναφέρει ο κ. Δεληγιώργης, μεγάλο πρόβλημα για την περιοχή αποτελεί και η συνεννόηση μεταξύ των ενοικιαστών στις πολυκατοικίες. «Κάποιοι δεν βάζουν λεφτά για τις ζημιές γιατί δεν έχουν, με αποτέλεσμα άλλοι να πληρώνουν περισσότερα και να ζορίζονται.

Σε ορισμένες περιπτώσεις σταματάνε τελείως τα έργα λόγω αυτού. Σχεδόν οι μισοί δεν έχουν πάρει χρήματα, τα πλημμυρισμένα υπόγεια δεν τα καλύπτει κανείς και δεν τους αποζημιώνουν. Αρκετοί δεν έχουν θέρμανση και έχουν βάλει σόμπες ή αερόθερμα. Ό,τι βρει ο καθένας. Η κατάσταση συνεχίζει να είναι τραγική».

Πηγή: enikos.gr

 

Trikala News
Author: Trikala News

Της ...ανακύκλωσης στον Μύλο των Ξωτικών

Της …ανακύκλωσης στον Μύλο των Ξωτικών

Μύλος των Ξωτικών και Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης έδωσαν το σύνθημα: πιο πράσινο, με… μπλε! …
Ενημέρωση για την Καταλληλότητα Νερού στις Κοινότητες Καλονερίου και Ελληνόκαστρου

Ενημέρωση για την Καταλληλότητα Νερού στις Κοινότητες Καλονερίου και Ελληνόκαστρου

Η ΔΕΥΑ Τρικάλων ενημερώνει τους κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων Καλονερίου και Ελληνόκαστρου σχετικά με την ποιότητα του νερού …
Τρίκαλα: Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες επαφές για την οικονομική πτυχή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων

Τρίκαλα: Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες επαφές για την οικονομική πτυχή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων

Με το στελεχιακό δυναμικό του Δήμου Τρικκαίων συνεχίστηκαν οι συναντήσεις του οικονομικού συμβούλου για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις …
«Χριστούγεννα για τα παιδιά» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων

«Χριστούγεννα για τα παιδιά» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων

Συνεργασία Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης & Δήμου Τρικκαίων …