Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Θεσσαλία: Η πρόταση ψηφίσματος της Λαικής Συσπείρωσης για τους χαλαζόπληκτους αγρότες

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, με ομόφωνη απόφαση (απουσίαζε η παράταξη Πρωτοβουλία, ενώ αποχώρησε επίτηδες η ναζιστική Ελληνική Αυγή) ενέκρινε την πρόταση της Λαικής Συσπείρωσης, με το οποίο διεκδικεί από την κυβέρνηση και την διοίκηση του ΕΛΓΑ, άμεσες εκτιμήσεις, γρήγορες αποζημιώσεις στο 100%, για την παραγωγή και το κεφάλαιο, στους πληγέντες από χαλάζι αγρότες στους δήμους Ελασσόνας, Τυρνάβου, Κιλελέρ, Φαρσάλων, Τεμπών Αλμυρού, Βόλου και Ρήγα Φεραίου.

Στο ψήφισμα αναφέρονται τα εξής:

Οι έντονες χαλαζοπτώσεις από 6 έως 9 Ιουνίου 2022, σε χωριά των δήμων Ελασσόνας, Τυρνάβου, Κιλελέρ, Φαρσάλων, Τεμπών, Αλμυρού, Βόλου και Ρήγα Φεραίου στη Θεσσαλία, προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα διαφόρων καλλιεργειών (σιτηρά, κριθάρι, βιομηχανική ντομάτα, βαμβάκι, βερίκοκα, αμύγδαλα, καρύδια, αμπέλια, κ.α.), οδηγώντας πολλούς αγρότες σε απόγνωση, αφού βρισκόταν πριν την συγκομιδή.

Αυτά τα καταστροφικά αποτελέσματα, που επαναλαμβάνονται συχνά, χωρίς όμως να αποζημιώνονται οι αγρότες πλήρως και έγκαιρα για τη ζημιά σε παραγωγή και φυτικό κεφάλαιο, λόγω του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν όλες οι κυβερνήσεις που κυβέρνησαν εδώ και πενήντα χρόνια, είχαν δημιουργήσει ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα προστασίας από το χαλάζι, τους παγετούς, τις πλημμύρες, τον καύσωνα και όλα τα φυσικά φαινόμενα.

Οι μεγάλες καταστροφές που έπαθαν οι αγρότες στους παραπάνω δήμους της Θεσσαλίας, από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις, έρχονται να προστεθούν στην ήδη άσχημη κατάσταση που βρίσκονται λόγω των τεράστιων αυξήσεων στο κόστος παραγωγής και ζωής, που τους οδηγεί σε αδιέξοδο και τον κίνδυνο χρεωκοπίας.

Γι’ αυτό, το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, ζητά από την κυβέρνηση:

  • Να γίνουν γρήγορα οι εκτιμήσεις, να είναι δίκαιες και να αντικατοπτρίζουν το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς
  • Να αποζημιωθούν γρήγορα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν, τόσο στην παραγωγή, όσο και στο κεφάλαιο. Άμεση πληρωμή προκαταβολής για τις ζημιές.
  • Να υπάρχει από την κυβέρνηση, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τους αγρότες που υπέστησαν μεγάλη και καθολική ζημιά.
  • Να παγώσουν τα χρέη των πληττόμενων αγροτών προς τράπεζες, εφορία, ΔΕΚΟ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, κ.ά.
  • Άμεση αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, παίρνοντας υπόψη τις κλιματικές αλλαγές.
  • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΕΛΓΑ, για να μπορούν να καλύπτουν έγκαιρα όλες τις ανάγκες.
  • Να χρηματοδοτηθούν από την κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ, στο σύνολό τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική και αντιπυρική προστασία, για τον παγετό, αντιπλημμυρικά και αρδευτικά έργα.
  • Καμία σκέψη για είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή. Καμία σκέψη για αύξηση των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ. Διεκδικούμε ΕΛΓΑ, κρατικό φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή