Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τι ετοιμάζεται για τις Θεσσαλικές ΔΕΥΑ;

Τι αποκαλύπτει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δ.Ε.Υ.Α. (Π.Ο.Ε. – Δ.Ε.Υ.Α.)

 

Συγχωνεύσεις Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, που θα υπάγονται σε έναν νέο Ενιαίο φορέα Διαχείρισης Υδάτων, με ριζικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης και λειτουργία τους, που θα περιλαμβάνουν συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, σχεδιάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Περνούν από την πίσω πόρτα την ιδιωτικοποίηση του νερού και το ξεπουλάνε στους ιδιώτες. Δημιουργούνται Περιφερειακές Εταιρείες Ύδρευσης και Αποχέτευσης, υπό την εποπτεία του νέου φορέα και μεγάλοι όμιλοι θα πάρουν στα χέρια τους το κοινωνικό αγαθό. Τελικά τα χειρότερα σενάρια επιβεβαιώθηκαν!», δηλώνει στην «Ε» ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δ.Ε.Υ.Α. (Π.Ο.Ε. – Δ.Ε.Υ.Α.) κ. Αχιλλέας Μητράκος. Καμπανάκι κινδύνου χτύπησε στις 120 Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας, με τους εργαζομένους τους να ετοιμάζονται για απεργίες διαρκείας, αντιδρώντας στα σχέδια του Υπουργείου.

Μάλιστα, την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου το προεδρείο της Π.Ο.Ε. – Δ.Ε.Υ.Α. θα συναντηθεί με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, προκειμένου να συζητήσουν για τα μελλούμενα στις Δ.Ε.Υ.Α. και να καταθέσουν την αντίθεσή τους στις συγχωνεύσεις και στην αλλαγή λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης. «Το Υπουργείο Ενέργειας έχει έτοιμη πρόταση για τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, για τις συγχωνεύσεις και την ίδρυση Περιφερειακών Δ.Ε.Υ.Α. και για συνεργασίες που θα αναπτυχθούν με ιδιωτικούς φορείς, με έργα ΣΔΙΤ.

Η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και να κατατεθεί ως σχέδιο νόμου προς διαβούλευση» αναφέρει ο κ. Μητράκος. Στο πρόσφατο Συνέδριο της Π.Ο.Ε. – Δ.Ε.Υ.Α., που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από τις 120 Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας, κεντρικό θέμα ήταν τα νέα σχέδια της Κυβέρνησης για τις Δ.Ε.Υ.Α. Στο πλαίσιο του εκφράστηκε η κάθετα αντίθεση άποψη για όλα τα παραπάνω και αποφασίστηκε να προβούν σε κινητοποιήσεις. «Τα αναπάντητα ερωτήματα είναι πολλά…» τόνισε ο κ. Μητράκος και σημειώνει πως: «Οι Δ.Ε.Υ.Α. που ανήκουν σήμερα στους Δήμους, θα μεταφερθούν στον νέο φορέα και πώς; Πόσες θα είναι οι περιφερειακές Δ.Ε.Υ.Α.,

Στις συγχωνεύσεις τους, οι υγιείς Δ.Ε.Υ.Α. θα κληθούν να πληρώσουν τα χρέη των υπολοίπων; Πώς θα λειτουργήσουν με ΣΔΙΤ, Τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης, έγιναν με χρήματα των πολιτών από τα ανταποδοτικά τέλη. Αυτά θα τα καρπωθούν ιδιώτες;».

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή