Τι να προσέξουν στις γιορτές όσοι φορούν «αόρατα σιδεράκια»

Με την εορταστική περίοδο να πλησιάζει γρήγορα, μικροί και μεγάλοι περιμένουν ανυπόμονα τις στιγμές χαλάρωσης που θα περάσουν με συγγενείς και φίλους.

Αν, όμως, φοράτε «αόρατα σιδεράκια» (ή πιο σωστά, διαφανείς αφαιρούμενους νάρθηκες) για να διορθώσετε την κακή σύγκλειση και τον συνωστισμό των δοντιών σας, ίσως αναρωτιέστε εάν υπάρχουν κάποιοι διατροφικοί περιορισμοί για εσάς.

«Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που έχουν οι διαφανείς αφαιρούμενοι νάρθηκες είναι ότι ισιώνουν τα δόντια δίχως να θέτουν περιορισμούς στη διατροφή»,  λέει η Δρ. Κατερίνα Δούμα-Μιχελάκη, DDS, PhD, ειδική  Ορθοδοντικός Παιδιών & Ενηλίκων, Diplomate of the American Board of Orthodontists, γενική γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Ορθοδοντικών  Ναρθήκων (ΕΕΟΝ). «Αυτό οφείλεται στο ότι οι χρήστες τους μπορούν να τους αφαιρούν για να φάνε, δίχως να ανησυχούν για τυχόν φθορές από, π.χ., σκληρά ή κολλώδη τρόφιμα, όπως ισχύει με τους παραδοσιακούς νάρθηκες. Αρκεί μετά το φαγητό να βουρτσίσουν καλά τα δόντια τους και ύστερα να ξανατοποθετήσουν τους νάρθηκές  τους».

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η διατροφή σας μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη, ούτε ότι μπορείτε να αφιερώνετε ώρες ολόκληρες στα γιορτινά γεύματά σας. Υπάρχουν ορισμένες διατροφικές συνήθειες που μπορεί να αποχρωματίσουν τα «αόρατα σιδεράκια», ενώ για να ισιώσουν αποτελεσματικά τα δόντια πρέπει να τα φοράτε καθημερινά επί πολλές ώρες.

Όπως εξηγεί η Δρ. Δούμα-Μιχελάκη, οι διαφανείς, αφαιρούμενοι νάρθηκες δεν είναι σχεδιασμένοι για να τους φοράτε όταν τρώτε. Κι αυτό γιατί μετακινούν τα δόντια με πολύ ήπιες πιέσεις σε συγκεκριμένη κατεύθυνση και με συγκεκριμένη δύναμη. Αν λοιπόν χρησιμοποιούνται και στη μάσηση, οι δυνάμεις αυτές αλλάζουν, με πιθανές αρνητικές συνέπειες στην εξέλιξη της θεραπείας. Οι νάρθηκες για να έχουν το ιδανικό αποτέλεσμα στον ιδανικό χρόνο πρέπει να φορεθούν περίπου 22 ώρες κάθε ημέρα.

«Παρότι μία-δύο πολύωρες “παρεκτροπές” μέσα στις γιορτές δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα, αν καθημερινά ξενυχτάτε σε άλλο πάρτι τρώγοντας και πίνοντας, πιθανότατα να αλλάξετε την εξέλιξη και τον χρόνο της ορθοδοντικής θεραπείας», λέει η ειδικός. «Το ίδιο και αν σας είναι απαραίτητο να κάνετε πολλά γεύματα την ημέρα, στα οποία αφιερώνετε πολλή ώρα. Είναι σημαντικό να προσαρμόζεται η διάρκειά τους ώστε να μην πέφτετε καθημερινά κάτω από 22 ώρες χρήσης των ναρθήκων».

Έχει επίσης μεγάλη σημασία τι πίνετε όταν φοράτε τα «αόρατα σιδεράκια». «Οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση ροφημάτων με χρωστικές όταν φορούν τους διαφανείς αφαιρούμενους νάρθηκες, διότι μπορεί εύκολα να τους αποχρωματίσουν ή να δημιουργήσουν πάνω τους κηλίδες», συνεχίζει η Δρ. Δούμα-Μιχελάκη. «Τέτοια ροφήματα είναι, λ.χ., ο καφές, το μαύρο τσάι, το κόκκινο κρασί και γενικώς τα ροφήματα και τα ποτά με έντονο χρώμα (ακόμα και η μαύρη μπύρα και τα αναψυκτικά τύπου κόλα)».

Οι ασθενείς πρέπει επίσης να αποφεύγουν τα πολύ ζεστά ροφήματα, διότι η θερμότητα μπορεί να λυγίσει τους νάρθηκες. «Οι διαφανείς, αφαιρούμενοι νάρθηκες είναι μία σειρά από “μεμβράνες” που αποτελούνται από ένα ειδικό, εύκαμπτο πλαστικό το οποίο διαμορφώνεται στο σχήμα των δοντιών του ασθενούς. Είναι όμως ευαίσθητες στις υψηλές θερμοκρασίες», λέει η ειδικός. «Αντιθέτως, δεν επηρεάζονται αρνητικά από τις χαμηλές θερμοκρασίες, επομένως μπορείτε να πίνετε κρύο νερό όταν τους φοράτε».

Τα ροφήματα με ανθρακικό επίσης πρέπει να αποφεύγονται όταν φοράτε τους νάρθηκές σας. Τα οξέα του ανθρακικού μπορεί να βλάψουν την αδαμαντίνη ουσία των δοντιών, με συνέπεια να ανοίγει ο δρόμος στη φθορά και την τερηδόνα. Αν μάλιστα τα ροφήματα περιέχουν ζάχαρη, ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμα περισσότερο διότι η ζάχαρη αλληλεπιδρά με την μικροβιακή πλάκα στα δόντια και παράγονται ακόμα περισσότερα οξέα, που φθείρουν την αδαμαντίνη. Να σημειωθεί πως η απώλεια της αδαμαντίνης ουσίας είναι μη αναστρέψιμη, επομένως οι ασθενείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

Το καλύτερο ρόφημα όσο φοράτε τα «αόρατα σιδεράκια» είναι το νερό που έχει ουδέτερο pH (δηλαδή 7) και έτσι δεν προάγει τη φθορά των δοντιών. Όσον αφορά τα υπόλοιπα ροφήματα και ποτά, φροντίστε να τα καταναλώνετε μαζί με τα κύρια γεύματά σας, όταν ήδη έχετε αφαιρέσει τους νάρθηκες. Μετά από κάθε γεύμα, όμως, πρέπει να βουρτσίζετε καλά τα δόντια σας, πριν τους ξαναφορέσετε. Αν αυτό δεν είναι άμεσα εφικτό, ένα ποτήρι νερό επιβάλλεται για να απομακρύνει την τερηδονογόνο δράση των ροφημάτων αυτών.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύετε και όταν καταναλώνετε τρόφιμα με ζάχαρη. Στις γιορτές είναι συνηθισμένο το τσιμπολόγημα γλυκισμάτων όπως τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες, οι δίπλες και τα μπισκοτάκια, ενώ ακόμα και τον χειμώνα πολλοί αρέσκονται να τρώνε παγωτό. «Εάν κάποιος δεν αφαιρεί τους νάρθηκές του όταν τρώει ένα γλύκισμα, νομίζοντας πως επειδή είναι μαλακό δεν θα τους βλάψει, διακινδυνεύει την υγεία των δοντιών του», προειδοποιεί η Δρ. Δούμα-Μιχελάκη. «Η ζάχαρη που περιέχουν τα γλυκά μπορεί να παγιδευτεί ανάμεσα στους νάρθηκες και στα δόντια, οδηγώντας στην ανάπτυξη βακτηρίων και πλάκας».

Αν ξεχάσετε να βγάλετε τους νάρθηκές σας πριν φάτε ένα γλυκό, φροντίστε να τους αφαιρέσετε μόλις το θυμηθείτε, για να τους πλύνετε καλά και να βουρτσίσετε προσεκτικά τα δόντια σας.

Εάν είστε καλεσμένοι στη διάρκεια των εορτών, μην παραλείψετε να πάρετε μαζί τη θήκη για τους αφαιρούμενους νάρθηκές σας. Ποτέ μην τους αποθηκεύετε στην τσέπη ή στην τσάντα σας. Ούτε να τους τυλίγετε πρόχειρα σε μια χαρτοπετσέτα: είναι ορατός ο κίνδυνος στην πορεία της βραδιάς να το ξεχάσετε και να τους χάσετε.

Για δροσερή αναπνοή, το καλύτερο μέσο είναι η καθαριότητα. Το μάσημα τσίχλας απαγορεύεται και τυχόν καραμέλες (ακόμα κι αυτές που δεν περιέχουν ζάχαρη) μπορεί να περιέχουν χρωστικές που θα αλλάξουν το χρώμα των ναρθήκων σε κάποιο βαθμό, σίγουρα όχι επιθυμητό.

Τέλος, το κάπνισμα, όπως είναι αναμενόμενο, θα κιτρινίσει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τους νάρθηκες και το αισθητικό αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικά φτωχό.

«Ας θυμόμαστε όλοι ότι οι νέες ψηφιοποιημένες θεραπείες με διαφανείς νάρθηκες είναι μια μοναδική συνεργασία της Ιατρικής και της Τεχνολογίας, αλλά και μια μοναδική συνεργασία του ασθενούς καθώς η θεραπεία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτήν», καταλήγει η ειδικός.

 ©2023 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή