Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τηλεργασία – Βελτιστοποίηση Εργονομίας ενός Επαγγελματικού Γραφείου στο Σπίτι

Η εργονομία έχει ως στόχο τη βελτιστοποιημένη απόδοση και τη διασφάλιση της υγείας του εργαζόμενου.

Τηλεργασία Βελτιστοποίηση Εργονομίας ενός Επαγγελματικού Γραφείου στο Σπίτι

Μετά την έλευση της πανδημίας COVID-19, η τηλεργασία έχει γίνει πλέον η νέα “κανονικότητα” για πολλούς επαγγελματίες. Ενώ η ευελιξία και η ευκολία της εργασίας από το σπίτι είναι αναμφισβήτητες, η νέα αυτή πραγματικότητα έχει επιφέρει νέες προκλήσεις.

Η δημιουργία ενός οικιακού γραφείου που προωθεί την άνεση, την παραγωγικότητα και το συνολικό ευ ζην για τον εργαζόμενο είναι ουσιώδη, όχι μόνο για μια ευχάριστη καθημερινότητα, αλλά την μακροπρόθεσμη ευημερία του σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Κατανόηση της Εργονομίας

Η εργονομία είναι η επιστήμη του σχεδιασμού εργασιακών χώρων και εξοπλισμού με στόχο τη βελτιστοποιημένη απόδοση και τη διασφάλιση της υγείας του εργαζόμενου. Σε ένα παραδοσιακό γραφείο, οι εργοδότες συχνά επενδύουν σε εργονομική επίπλωση ή πραγματοποιούν αξιολογήσεις για να διασφαλίσουν την άνεση και την ασφάλεια των υπαλλήλων τους. Ωστόσο, σε μια κατάσταση τηλεργασίας, τα άτομα είναι τα ίδια υπεύθυνα για τη δημιουργία των δικών τους εργονομικών χώρων εργασίας.

Βασικά Στοιχεία Ενός Υγιούς Οικιακού Επαγγελματικού Γραφείου

  1. Κατάλληλο Γραφείο και Καρέκλα Γραφείου

Επενδύστε σε ένα γραφείο και μια καρέκλα που παρέχουν κατάλληλη υποστήριξη για την πλάτη, τον λαιμό και τα χέρια σας.

Προτείνουμε να μην χρησιμοποιείτε για γραφείο το τραπέζι της κουζίνας μιας και συνήθως τα τραπέζια δεν έχουν τον σωστό ύψος για εργασία. Ιδανικά, προμηθευτείτε ένα γραφείο με ρυθμιζόμενο ύψος. Έτσι θα μπορείτε να ρυθμίσετε ιδανικά το ύψος του γραφείου όταν κάθεστε στην καρέκλα αλλά και να μπορείτε να εργάζεστε ανά διαστήματα όρθιοι. Σύμφωνα με όλες τις επιστημονικές μελέτες η εναλλαγή από την καθιστή στην όρθια στάση κατά την διάρκεια της εργασίας σε γραφείο προσφέρει πολλαπλά οφέλη:

  • Αυξάνετε την παραγωγικότητα
  • Προστατεύετε το σώμα σας από μυοσκελετικές παθήσεις λόγω της παρατεταμένης καθιστικής εργασίας
  • Βελτιώνετε την διάθεσή σας
  • Βελτιώνετε την φυσική σας κατάσταση

Οι καρέκλες γραφείου είναι το σημαντικότερο έπιπλο της εργασίας στο σπίτι, οπότε χρειάζεται προσοχή στην επιλογή της. Μια σωστή καρέκλα εργασίας θα πρέπει να παρέχει ρυθμίσεις για να προσαρμόζεται στο μέγεθος και τον σωματότυπο σας και μηχανισμούς ώστε να πετύχετε σωστή εργονομία και στήριξη. Τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια καρέκλα γραφείου (εκτός βέβαια από το να ρυθμίζεται το ύψος της και να περιστρέφεται) είναι:

  • Ρυθμιζόμενο βάθος έδρας
  • Οσφυϊκή υποστήριξη ιδανικά ρυθμιζόμενη σε ύψος
  • Ρυθμιζόμενα σε ύψος μπράτσα
  • Μηχανισμό ανάκλισης synchro

Είναι πολύ σημαντικό η καρέκλα να διαθέτει μηχανισμό ανάκλισης synchro και όχι άλλους απλούς μηχανισμούς, διότι ο μηχανισμός αυτός μας επιτρέπει να κινούμαστε πάνω στην καρέκλα ενώ δουλεύουμε και η γωνία μεταξύ του κορμού και των ποδιών να παραμένει σωστή. Έτσι, θα πρέπει να μην κλειδώνετε τον μηχανισμό ανάκλισης, να ρυθμίσετε την σκληρότητά του στο σημείο που σας ταιριάζει και να κινείστε εμπρός-πίσω στην καρέκλα. Αυτή η κίνηση θα διατηρήσει την ελαστικότητα των μυών, θα επιτρέψει την σωστή κυκλοφορία του αίματος και δεν θα αφήσει το σώμα μας να «πιαστεί» όταν καθόμαστε συνεχόμενα πολλές ώρες.

Επενδύστε σε μια καλή καρέκλα γραφείου και η επένδυση θα σας το ανταποδώσει.

2. Βέλτιστη Τοποθέτηση Οθόνης

Τοποθετήστε την οθόνη στο επίπεδο των ματιών για να αποτρέψετε την κόπωση του λαιμού. Το επάνω μέρος της οθόνης πρέπει να είναι στο επίπεδο των ματιών ή ελαφρώς κάτω από αυτά, και η οθόνη πρέπει να είναι σε απόσταση ενός αγκώνα από εσάς. Χρησιμοποιήστε βάση οθόνης ή ρυθμιζόμενο βραχίονα για να επιτύχετε το επιθυμητό ύψος.

3. Διάταξη Πληκτρολογίου και Ποντικιού

Διατηρήστε το πληκτρολόγιο και το ποντίκι σε ύψος που επιτρέπει στους αγκώνες σας να παραμένουν κοντά στο σώμα σας και τα καρπούς σας να παραμένουν σε μια ουδέτερη θέση. Λάβετε υπόψη τη χρήση ενός εργονομικού πληκτρολογίου και ποντικιού για να μειώσετε την κόπωση στα χέρια και τους καρπούς σας.

4. Καλός Φωτισμός

Το φυσικό φως είναι ιδανικό για ένα οικιακό γραφείο, αλλά αν αυτό δεν είναι δυνατό, επενδύστε σε έναν επαρκή εσωτερικό φωτισμό για να μειώσετε την κόπωση των ματιών. Τοποθετήστε το γραφείο σας κάθετα στα παράθυρα για να ελαχιστοποιήσετε την αντανάκλαση στην οθόνη σας. Ρυθμίστε τη φωτεινότητα και τη θερμοκρασία χρώματος του φωτισμού σας για να δημιουργήσετε ένα άνετο περιβάλλον εργασίας.

5. Οργανωμένος Χώρος Εργασίας

Διατηρήστε το γραφείο σας απαλλαγμένο από αχρείαστα αντικείμενα και οργανώστε τον χώρο εργασίας σας για να μειώσετε τις αχρείαστες κινήσεις. Χρησιμοποιήστε πρακτικές λύσεις για το συμμάζεμα των καλωδίων ή την αρχειοθέτηση εγγράφων, ώστε να εξοικονομήσετε χώρο.

Ποια Είναι τα Οφέλη ενός Εργονομικού Γραφείου στο Σπίτι;

1. Αυξημένη Άνεση και Παραγωγικότητα

Ένα καλά σχεδιασμένο οικιακό γραφείο μειώνει τη σωματική και πνευματική κόπωση, επιτρέποντας στον εργαζόμενο να επικεντρωθεί στην εργασία του και να διατηρήσει την παραγωγικότητά του καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

2. Πρόληψη Σωματικών Διαταραχών

Η σωστή εργονομία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη κοινών μυοσκελετικών και άλλων σωματικών διαταραχών όπως πόνο στην πλάτη, κόπωση του λαιμού ή στους καρπούς, τα οποία συνδέονται συχνά με τον μακροπρόθεσμο καθιστικό τρόπο ζωής και την κακή στάση.

3. Ενισχυμένη Ευζωία

Με την προτεραιότητα της εργονομίας στην οικιακή σας ρύθμιση γραφείου, μπορείτε να βελτιώσετε τη συνολική σας ευζωία και να μειώσετε τον κίνδυνο μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τις καθιστικές εργασιακές συνήθειες.

Οι κορυφαίες λύσεις εργονομίας για δουλειά από το σπίτι

Η προτεραιότητα της εργονομίας δεν είναι μόνο ευεργετική για την άμεση εργασιακή απόδοση, αλλά και για την μακροπρόθεσμη υγεία και ευτυχία ενός εργαζόμενου με τηλεργασία. Εμείς αναζητήσαμε και εντοπίσαμε την ErgoAction, την ελληνική εταιρία με τις κορυφαίες λύσεις επαγγελματικής επίπλωσης σε εξαιρετικές τιμές, που καλύπτουν απόλυτα τις ανάγκες ενός εργαζόμενου από το σπίτι.

Ανάμεσα στις προτεινόμενες λύσεις της ErgoAction αξίζει να δείτε:

Ηλεκτρικό γραφείο με ρυθμιζόμενο ύψος E-desk 2e

Εργονομική καρέκλα γραφείου Active

Εργονομική καρέκλα γραφείου Ergohuman Ultra

Δείτε όλη την γκάμα των ρυθμιζόμενων γραφείων στον σύνδεσμο και όλες τις εργονομικές καρέκλες γραφείου στον σύνδεσμο

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή