Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τιμήθηκε από τον Δήμο Πύλης η 79η Επέτειος της Ιστορικής «ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ»

Τιμήθηκε η 79η Επέτειος της Μάχης της Πόρτας που έλαβε χώρα στον ιστορικό χώρο της Πόρτας 8/9 Ιουνίου 1943 από τον Δήμο Πύλης

Με τις δέουσες τιμές εορτάστηκε η 79η Επέτειος της Μάχης της Πόρτας την Κυριακή 5 Ιουνίου και ώρα 11..00 στον χώρο της πλατείας και μπροστά στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, που οργάνωσε ο Δήμος Πύλης μετά από δύο χρόνια λόγω των συνθηκών της πανδημίας.

Η εκδήλωση άρχισε με την Επιμνημόσυνο Δέηση που τέλεσε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Πύλης Δημήτριο  Κατσαρό, και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Πύλης κ. Κων/νο Μαράβα, από τον Βουλευτή Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αθανάσιο Παπαδόπουλο, την Θεματική Αντιπεριφεριάρχη Υγείας  κ. Δήμητρα Νάτσινα από τον κ. Παπά Κων/νο Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θες/λίας /Στ. Ελλάδας , από τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Πύλης κ. Βασίλειο Κανέλα, από τον εκπρόσωπο της ΣΜΥ κ. Χρήστο Βλάχο, από τον Διοικητή του Α.Τ. Πύλης κ. Χρήστο Παπαδογιάννη (Αστυνόμο Α’), από τον κ. Δημήτριο Τσίρκα Προϊστάμενο  του Π.Κ. Πύλης (Υποπυραγό) εκ΄ μέρους της Π.Υ. Τρικάλων, από τον κ. Κουτσονάσιο Ιωάννη  εκ΄ μέρους της ΔΕΕΠ Ν. Δημοκρατίας Τρικάλων, από τον κ. Παπά Βησσαρίωνα εκπρόσωπο της Οργάνωσης μελών ΣΥΡΙΖΑ Πύλης, από τον κ. Άρη Τζάνη ως εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Τρικάλων, από τον κ. Δημήτριο Τσόλα Αντιπρόεδρο του Ε.Ε. Τρικάλων, από τον κ. Ιωάννη Μπαμπανάρα εκπρόσωπο του  Πολιτιστικού Συλλόγου Πύλης, από τον κ. Στέφανο Μπέη εκπρόσωπο του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Τρικάλων (ΤΑ ΚΟΝΑΚΙΑ), από την Λέσχη-Ομάδα 731, από την κ. Ευαγγελία Καλκάνη Πρόεδρο του Τμήματος Τρικάλων του Ε.Ε.Σ. , από τον Κων/νο Τάσσο υιό του Καπετάνιου Μίμη Μπουκουβάλα, και από τον Κ. Δημήτριο  Κωνσταντινίδη κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης.

Στην συνέχεια έκαναν σύντομους χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κων/νος Μαράβας ο οποίος πριν την ομιλία ζήτησε να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του Μιχάλη Τσιούτσια πρώην Δημάρχου Πύλης που  πρόσφατα έφυγε από την ζωή.

Κατόπιν αναφέρθηκε στο ιστορικό της Ημέρας τονίζοντας ότι μία χούφτα Έλληνες με ελλιπή  μέσα εναντιώθηκαν σε 4000 Ιταλούς. Η Πόρτα με τα στενά της βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Είμαστε εδώ σήμερα για να ξαναστείλουμε το μήνυμα σε εχθρούς και φίλους ότι μονιασμένοι ,περήφανοι αποφασισμένη θα διώξουμε το γκρίζο από την Χώρα μας.

Συνεχίζοντας ο κ. Μαράβας απηύθυνε θερμούς χαιρετισμούς όλων των δημοτών στους απογόνους του Καπετάνιου Τάσο Μίμη Μπουκουβάλα που βρίσκονται εδώ σήμερα, στους απογόνους του Γιώργου Ζαρογιάννη και στις οικογένειες όλων όσων συμμετείχαν και έγραψαν ιστορία σε τούτο τον τόπο.

Επίσης χαιρετίζω την παρουσία του Καθηγητή κ. Δημητρίου Κωνσταντινίδη (πρώην Δ/ντη του ΕΠΑΛ Πύλης , που είναι ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.

Τελειώνοντας ο κ. Μαράβας τόνισε ζούμε στην παρούσα ιστορική στιγμή στην Ελλάδα της υπομονής. Ίσως αυτό δεν είναι αναγκαίο κακό, αν γίνει η αφορμή να περάσουμε στην Ελλάδα που θα πορευτεί με σχέδιο, ποιότητα και αξιοπιστία.

Επιστολές χαιρετίζοντας την εκδήλωση έστειλαν ο Υπουργός Ενέργειας Κων/νος Σκρέκας, ο Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, και η βουλευτής κ. Κατερίνα Παπακώστα.

Χαιρετισμούς έκαναν ο βουλευτής κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Δήμητρα Νάτσινα.

Αμέσως άρχισε την ομιλία του ο κ. Δημήτριος Κωνσταντινίδης αναφερόμενος διεξοδικά στο ιστορικό της Μάχης της Πόρτας.

Ακούστηκαν τραγούδια της Εθνικής Αντίστασης από την χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Πύλης υπό την διεύθυνση του κ. Δημητρίου Λατσάρα.

Ακούστηκα επίσης ποιήματα σχετικά με την ημέρα που απήγγειλαν μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Πύλης.

Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και στην συνέχεια έγινε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την χορωδία του Συλλόγου.

Δόθηκαν τιμητικό δώρο από τον Δήμαρχο Κων/νο Μαράβα στους απογόνους του Μίμη Μπουκουβάλα Κωνσταντίνο και Θάλεια , που απεικόνιζε δε γυάλινη μορφή την Τοξωτή Γέφυρα Πύλης.

Επίσης τίμησε με την παρουσία του τιμητικό Άγημα της Ομάδας 731 και τριμελής ομάδα γυναικών με παραδοσιακή ενδυμασία του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Τρικάλων.

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΗΣ

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή