Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Την Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία

Την ερχόμενη Δευτέρα, 1 Ιουλίου, θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την «σωτηρία» της πρώτης κατοικίας για περίπου 180.000 «κόκκινους» δανειολήπτες, που έχουν σαν προσημείωση την πρώτη τους κατοικία.

Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα αναμένεται να δεχθεί 130.000 αιτήσεις από δανειολήπτες στεγαστικών δανείων που είχαν καθυστέρηση τουλάχιστον 3 μηνών μέχρι το τέλος του 2018 και άλλες 50.000 αιτήσεις από δανειολήπτες μικρών επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων.

Μέσω της πλατφόρμας και με βάση τα κριτήρια του νόμου θα υπολογίζεται το ποσοστό επιδότησης που θα λαμβάνει ο κάθε δανειολήπτης, με το ποσοστό αυτό να διαμορφώνεται από το 20% έως και το 50% για οφειλέτες στεγαστικών δανείων, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και το εισόδημα του δανειολήπτη, ενώ για εκείνους που πήραν μικρό επιχειρηματικό ή επαγγελματικό δάνειο το ποσοστό θα είναι σταθερό στο 30%.

Υπενθυµίζουµε ότι τα κριτήρια για ένταξη στο νέο πλαίσιο προστασίας είναι:
 

  • Η αντικειµενική αξία της πρώτης κατοικίας να µην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ, αν πρόκειται για «καθαρά» στεγαστικό δάνειο
  • Αν το δάνειο είναι επαγγελµατικό µε υποθήκη πρώτη κατοικία, τότε η αντικειµενική αξία διαµορφώνεται στα 175.000 ευρώ.
  • Το ληξιπρόθεσµο ποσό του δανείου είτε πρόκειται για στεγαστικό είτε για επαγγελµατικό δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 130.000 ευρώ. Αν η οφειλή έχει συνοµολογηθεί σε άλλο νόµισµα (π.χ. σε ελβετικό φράγκο), τότε λαµβάνεται υπόψη η ισοτιµία ξένου νοµίσµατος και ευρώ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης ώστε να καθοριστεί το µέγιστο όριο των 130.000 ευρώ.
  • Το εισόδηµα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 36.000 ευρώ για πενταµελή οικογένεια.
  • Το ανώτερο ύψος των καταθέσεων είναι 15.000 ευρώ (µαζί µε µετοχές, οµόλογα, κοσµήµατα, ράβδους χρυσού, πολύτιµους λίθους).
  • Η αξία της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας και των µεταφορικών µέσων (σ.σ.: κότερα, ελικόπτερα κ.λπ.) του δανειολήπτη, του συζύγου και των προστατευόµενων µελών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ.

Πηγή:ethnos.gr

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή