Το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων στην Βαρκελώνη

Πρόγραμμα Erasmus+ κατάρτισης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τους μαθητές και καθηγητές του 1ου  ΕΠΑΛ Τρικάλων στην Βαρκελώνη.

Η πρώτη φάση του προγράμματος Erasmus+ του 1ου ΕΠΑΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, για το Σχολικό Έτος 2019-20, ολοκληρώθηκε με την κατάρτιση 14 μαθητών και 6 καθηγητών του τομέα Ηλεκτρολογίας και Μηχανολογίας στη Βαρκελώνη.

Το πρόγραμμα αυτό με τίτλο «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» ξεκίνησε στις 15/11/2019 και ολοκληρώθηκε στις 30/11/2019 και περιελάμβανε ένα συνδυασμό θεωρητικών γνώσεων με κατάλληλα εργαστήρια και στοχευμένες εκπαιδευτικές επισκέψεις.

Υπεύθυνος οργανισμός υποδοχής για το πρόγραμμα ήταν η MOVEU, με έδρα τη Βαρκελώνη, με μεγάλη εμπειρία σε υλοποίηση προγραμμάτων κινητικότητας Erasmus+, η οποία οργάνωσε την κατάρτιση και φρόντισε για την σωστή υλοποίηση του προγράμματος.

Οι 14 μαθητές και οι 6 καθηγητές του τομέα Ηλεκτρολογίας είχαν την ευκαιρία  να καταρτιστούν στο κέντρο κατάρτισης AEMIFESA, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο κατασκευάζοντας στα εργαστήρια ηλιακά πάνελ και τους πίνακες σύνδεσής των με το δίκτυο ηλεκτρισμού. Η AEMIFESA είναι το κέντρο εκπαίδευσης του συνδικάτου των εγκαταστατών της Καταλονίας και παρέχει υψηλού επιπέδου κατάρτιση με τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό που παρέχουν μεγάλες  εταιρείες του κλάδου όπως BAXI, Beretta, Leroy Merlin, AGAD Barcelona, Vailant, Jaga κλπ. για να καταρτίζονται οι επαγγελματίες.

Οι μαθητές και οι καθηγητές τους είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν στην Χιρόνα το EspaiZero, που είναι το πρώτο κρατικό κτίριο 100% ενεργειακά αυτοδύναμο, όπου εφαρμόζονται μια σειρά μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, αποδοτικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενός συστήματος αυτοματισμού που τα διαχειρίζεται σωστά και μπορεί να φθάσει στην κατανάλωση ενέργειας σε ενεργειακό ισοζύγιο μηδέν.

Επίσης, επισκέφτηκαν την εταιρεία BAXI που παράγει φωτοβολταϊκά πάνελ, πάνελ θερμότητας, αντλίες και καυστήρες θερμότητας και ξεναγήθηκαν στους χώρους όπου υπάρχουν όλα τα προϊόντα για επίδειξη και ενημερώθηκαν από τον διευθυντή παραγωγής για όλα τα στάδια παραγωγής των προϊόντων της επιχείρησης καθώς και την εταιρεία AGΑD BARCELONA που κατασκευάζει και υλοποιεί ηλεκτρικούς πίνακες για οικίες και βιομηχανίες.

Σημαντική ήταν και η επίσκεψη στο Δημαρχείο της Μπανταλόνα, όπου όλη η πρόσοψή του είναι καλυμμένη με φωτοβολταϊκά πάνελ και στην είσοδό του υπάρχει καταγραφικό που δείχνει επί 24ώρου βάσεως την κατανάλωση ενέργειας του κτιρίου και την παραγωγή ενέργειας από τα πάνελ.

Ακόμη,  οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν ιστορικά σημεία και χώρους πολιτισμού της Βαρκελώνης, όπως η Sagrada Familia, Casa Batlo, La Pedrera, το Πάρκο Γκουέλ, το Μουσείο Ιστορίας, το Ναυτικό Μουσείο, το στάδιο και το μουσείο του Camp Nou της Barcelona, να δοκιμάσουν τις περίφημες συνταγές της κουζίνας της Καταλονίας αλλά και να απολαύσουν τον περίπατό τους στην παραλία και τους εμπορικούς δρόμους της πόλης.

Το πρόγραμμα αυτό υλοποιήθηκε άψογα και σε άριστη συνεργασία με τον φορέα υποδοχής MOVEU, όπως άλλωστε και όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιεί το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων και αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων είναι ένα από τα λίγα σχολεία της Ελλάδας που έχει τον Χάρτη Κινητικότητας για την Επαγγελματική Εκπαίδευση,που δίνει την δυνατότητα κάθε χρόνο σε 30-40 μαθητές όλων των ειδικοτήτων να καταρτιστούν στον εξωτερικό.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα κατάρτισης στη Βαρκελώνη είναι οι: ΓΚΟΝΙΑΡΗΣ  ΛΑΜΠΡΟΣ , ΚΑΛΥΒΙΩΤΗΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ,  ΚΟΥΤΣΑΓΙΑΣ  ΕΥΓΕΝΙΟΣ – ΒΑΪΟΣ, ΜΑΓΚΟΥΤΗΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΜΑΛΙΚΑΪ ΝΤΙΑΜΑΝΤ,  ΜΠΛΕΤΣΑΣ  ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ  ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ, ΤΣΙΟΠΕΛΑΚΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΠΛΕΥΡΑΣ  ΜΑΡΙΟΣ, ΒΑΓΓΕΛΟΚΩΣΤΑΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΖΗΡΑΣ  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΚΑΡΑΜΙΧΑΣ  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΜΠΕΝΙΑΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ , ΝΕΤΖΙΠΙ  ΣΟΝΙΕΛ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ με συνοδούς τους Ευαγγελία Κίτσιου, Ιωάννη Γιαννούλα, Θεοφάνη Μαυρόπουλο και Γεώργιο Λιάμη καθώς και οι εκπαιδευτικοί Γκουγκουστάμος Δημήτριος, Ρέμπελου Μαρία, Μαράβα Σμαράγδα και Καλτσάς Κωνσταντίνος

 ©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή