Από το σύνολο των θυμάτων από καιρικά φαινόμενα στη χώρα μας, το 11% καταγράφηκαν επίσης σε Θεσσαλικούς νομούς

 

Μεγάλο ποσοστό των ακραίων καιρικών φαινομένων που έχουν παράλληλα αρνητικές κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα, συγκεντρώνει η περιοχή της Θεσσαλίας, σύμφωνα με έρευνα της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ).

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων που έχει αναπτύξει η μονάδα ΜΕΤΕΟ, στην Ελλάδα, από το 2000 έως τον Σεπτέμβριο του 2023, καταγράφηκαν συνολικά 570 καιρικά επεισόδια και 284 ανθρώπινες απώλειες από διάφορα φαινόμενα (κυρίως πλημμύρες, κεραυνούς, ανεμοθύελλες).

Τα 27 από τα 161 επεισόδια που έπληξαν τη Θεσσαλία (δηλαδή το 17%) κατατάσσονται στο υψηλό επίπεδο, λόγω της σφοδρότητας των φαινομένων.

Πάνω από το 1/4 στη Θεσσαλία

Όπως φαίνεται από την έρευνα, η Θεσσαλία επλήγη από 161 επεισόδια (28% επί των συνολικών επεισοδίων), εκ των οποίων τα 13 έπληξαν και τις Σποράδες.

Η κατηγοριοποίηση των κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων σε τρία επίπεδα (χαμηλό, μεσαίο, υψηλό) δείχνει ότι 27 από τα 161 επεισόδια που έπληξαν τη Θεσσαλία (17%) κατατάσσονται στο υψηλό επίπεδο.

Σε 11 από τα παραπάνω 27 επεισόδια υπήρξαν συνολικά 30 επιβεβαιωμένες ανθρώπινες απώλειες (πιθανόν να αυξηθεί ο αριθμός αυτός καθώς υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι από το επεισόδιο Daniel). Από το σύνολο των θυμάτων από καιρικά φαινόμενα στη χώρα μας, το 11% καταγράφηκαν στη Θεσσαλία, η οποία αντιπροσωπεύει και σχεδόν το 11% της συνολικής έκτασης της ελληνικής επικράτειας.

Πόσα και ποια φαινόμενα έπληξαν κάθε νομό της Θεσσαλίας

Στην Καρδίτσα οι περισσότερες απώλειες

Το METEO παρουσιάζει και τις (επιβεβαιωμένες) ανθρώπινες απώλειες ανά νομό και φαινόμενο, με δεκάδες να είναι τα άτομα που έχουν χάσει τη ζωή τους στη Θεσσαλία.

Ειδικότερα, από τα 30 θύματα που καταγράφηκαν στη Θεσσαλία, τα 24 (80%) έχασαν τη ζωή τους σε πλημμυρικά φαινόμενα, 5 από κεραυνό και 1 λόγω ανεμοθύελλας.

Οι περισσότερες απώλειες από πλημμύρα καταγράφηκαν στην Καρδίτσα (12) και στη Μαγνησία (11).

Ποια καιρικά φαινόμενα οδήγησαν σε ανθρώπινες απώλειες

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο πιο πολύνεκρα και καταστροφικά επεισόδια ήταν ο Ιανός τον Σεπτέμβριο του 2020 (4 νεκροί λόγω πλημμύρας σε Καρδίτσα και Λάρισα) και ο Daniel φέτος, επίσης Σεπτέμβριο (15 νεκροί λόγω πλημμύρας σε Καρδίτσα και Μαγνησία, ενώ υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι και 1 νεκρός στη Φθιώτιδα)