Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το 4ο ΓΕΛ Τρικάλων υποδέχτηκε το Α΄ Λύκειο Πάφου

Αφορμή γι’ αυτή την δημοσίευση αποτελεί η από το 2017 συνεργασία μεταξύ των δύο Σχολείων, του 4ου Πειραματικού ΓΕΛ Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» και του «Α΄ Λυκείου Πάφου Εθνάρχου Μακαρίου Γ΄» στα πλαίσια της 2ης διετίας του περιβαλλοντικού προγράμματος «Χρυσοπράσινο φύλλο» (λόγω covid19 υπήρξε διακοπή των ανταλλαγών).

Το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» είναι ένα δίκτυο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο οποίο ανήκει το 4ο Πειραματικό ΓΕΛ Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης». Όλα αυτά τα χρόνια συνεργαστήκαμε με το Α΄ Λύκειο Πάφου Εθνάρχου Μακαρίου Γ΄ με το οποίο προχωρήσαμε και σε αδελφοποίηση. Από 8 Δεκέμβρη 2022 μέχρι σήμερα 11 Δεκέμβρη 2022 φιλοξενήσαμε στα όμορφα Τρίκαλα 18 μαθητές/τριες και 2 καθηγήτριες, συνοδοί των μαθητών από την Πάφο. Στα Τρίκαλα υπάρχουν αρκετοί ευαισθητοποιημένοι δημότες που στηρίζουν το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» τόσοι που δεν υπάρχουν σε καμιά άλλη πόλη της Ελλάδας

Οι στόχοι του «Χρυσοπράσινου φύλλου» είναι:
• να μπορέσουν οι μαθητές/τριές μας να αναπτύξουν περιβαλλοντική ευαισθησία, θετικές στάσεις και συμμετοχικές συμπεριφορές στα ζητήματα της προστασίας της οικολογικής ισορροπίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της ποιότητας της ζωής.
• να αναπτυχθεί παιδαγωγικός προβληματισμός μεταξύ των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν, ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών για τα εκπαιδευτικά προγράμματα των δύο χωρών Ελλάδας – Κύπρου.
• να γίνει ενδυνάμωση των ιστορικών εθνικών και πολιτιστικών δεσμών που συνδέουν τους δύο λαούς και να προωθηθεί η φιλία και συνεργασία.

Η εμπλοκή σε ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης βοηθάει τα παιδιά να παρατηρήσουν και να καταγράψουν απίστευτα όμορφες εικόνες, να βιώσουν έντονα συναισθήματα και να κρατήσουν μέσα τους ωραίες αναμνήσεις. Όλα αυτά τα είδαμε σήμερα στα μάτια των παιδιών όσο πλησίαζε η ώρα του αποχαιρετισμού που έλαμπαν από χαρά και ενθουσιασμό για όσα έζησαν το τετραήμερο και με πόση προσμονή περιμένουν να ανταμώσουν στην Πάφο. Οι μαθητές/τριες του Α΄ Λυκείου Πάφου Εθνάρχου Μακαρίου Γ΄ μας μετέφεραν με εικόνες στο όμορφο νησί της Αφροδίτης και εμείς με τις επισκέψεις μας στο Βαρούσι, στο ποτάμι της πόλης μας, τον Ληθαίο, στον Μύλο των Ξωτικών τους ξεναγήσαμε στην όμορφη πόλη μας καθώς το πρόγραμμά μας αναφέρετε στη τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας. Στην περιβαλλοντική εκπαίδευση δεν τρέχουμε να προλάβουμε την ύλη, αλλά να αναπτύξουμε άλλες δεξιότητες των παιδιών, κριτική σκέψη, υπευθυνότητα, συνεργασία, ομαδικότητα, εμπιστοσύνη, φιλία, δράση. Γιατί ο μαθητής δεν είναι μόνο εγκέφαλος που πρέπει να παραγεμίσουμε, είναι άνθρωπος με σάρκα και οστά, με όραμα και ελπίδα, με αναζητήσεις, με συναισθήματα, με πόνους και αγωνίες. Είναι ο πολίτης του τόπου μας που οφείλει να είναι ενεργός και να νοιάζεται για την ποιότητα της ζωής.

Οι μαθητές /τριες γνωρίζουν ότι τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα οφείλονται σε αλόγιστες ανθρώπινες συμπεριφορές. Γι’ αυτό εμείς οι συντονιστές καθηγητές τους αισθανόμαστε την ανάγκη τους δείξουμε άλλους δρόμους όπως: της αλληλεγγύης, του αλληλοσεβασμού, της αυτενέργειας, της εθελοντικής προσφοράς, της συνυπευθυνότητας. Δεν περιμένουμε μέσα από την περιβαλλοντική εκπαίδευση να γίνουν οι μεγάλες ανατροπές. Θέλουμε όμως οι σημερινοί/ές μαθητές/τριες και αυριανοί πολίτες να μη περάσουν ανυποψίαστοι στον κόσμο των μεγάλων.

• Να γνωρίσουν ότι τα πάντα γύρω μας είναι αλληλένδετα.
• Να μάθουν ότι μια βιώσιμη κοινότητα ζει σε αρμονία με το περιβάλλον.
• Να αντιληφθούν ότι το αύριο του τόπου μας είναι και δική μας ευθύνη.
• Να αγαπήσουν την ομορφιά που υπάρχει γύρω τους και να την προστατέψουν.

Οι οκτώ μαθητές και οι δέκα μαθήτριες θα επισκεφτούν την Άνοιξη την Πάφο, θα γνωρίσουν το Λύκειο του οποίου μαθητής υπήρξε ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης που οδηγήθηκε 15χρονος στο θάνατο με τα λόγια … Μια φορά κανείς πεθαίνει. Θα βαδίσω χαρούμενος στην τελευταία μου κατοικία. Τι σήμερα τι αύριο; Όλοι πεθαίνουν μια μέρα. Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Θα καθίσουν στο θρανίο του και θα καταθέσουν στεφάνι στο άγαλμα που υπάρχει μπροστά στο σχολείο.

Τα λόγια κουράζουν θα σταματήσω εδώ αφού πρώτα συγχαρώ για άλλη μια φορά τον κ. Γιώργο Φαραγγιτάκη, που είναι από αυτούς που έβαλαν τα θεμέλια πριν από 29 χρόνια για να ξεκινήσει αυτό το ξεχωριστό πρόγραμμα!!! Και τον υπεύθυνο του δικτύου «Χρυσοπράσινο φύλλο» Σμπαρούλη Θεμιστοκλή. Για την ολοκλήρωση του προγράμματος και την επίσκεψη μας στην Κύπρο πάντα στήριζαν και ευελπιστώ ότι θα συνεχίσουν τη στήριξη τους η Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης, ο Δήμος Τρικκαίων, και η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων. Επίσης με τη στήριξη του Επιμελητηρίου Τρικάλων και τη συνεργασία μας με τον Βασίλη Γιαγιάκο οι μαθητές/τριες μας θα αντιληφθούν ότι η τουριστική ανάπτυξη αποτελεί τη βαριά βιομηχανία για τον τόπο μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην τοπική κοινωνία των Τρικάλων και ιδιαίτερα στον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Μιχάλη Λάππα για τη στήριξη του σε αυτή μας την προσπάθεια, όλους τους φίλους που μας στήριξαν είτε ηθικά, είτε οικονομικά και ευελπιστούμε ότι οι πράξεις αυτές θα αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση. Πολλές ευχαριστίες στην επιχείρηση Goody’s Τρικάλων και στον κ. Λιούτα που πρόθυμα μας ετοίμασε το γεύμα για 40 μαθητές/τριες και τις συνοδούς τους.

Ευχαριστώ τους συναδέλφους του Συλλόγου Διδασκόντων που δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό και θα συνεχίζουν να το κάνουν, χωρίς να σκοντάφτουν στη μιζέρια των καιρών μας. Ευχαριστώ τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που στηρίζουν όλες τις δράσεις μας και χάρη στην Πρόεδρο την κ. Εύη Τίγκα φυτέψαμε την Ελιά «σύμβολο ειρήνης και φιλίας». Ευχαριστώ τους συνεργάτες του προγράμματος τον Σπύρο Γκουγκουστάμο, τον Ζάχο Ζαχαρία και τη Βάγγου Ευφροσύνη, μέλη της παιδαγωγικής ομάδας για την αμέριστη βοήθεια κατά το τετραήμερο φιλοξενίας της Κυπριακής αποστολής. Ευχαριστώ θερμά τον κ. Δημήτρη Θεοχάρη για την ξενάγηση της Κυπριακής αποστολής, στο ποτάμι, στο Βαρούσι και στο Κάστρο.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλω στους γονείς των μαθητών/τριών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα για την φιλοξενία που παρείχαν στους μαθητές/τριες από την Κύπρο και τους έκαναν να νοιώσουν την ζεστασιά της τρικαλινής φιλοξενίας. Τέλος ευχαριστώ όλους τους μαθητές και τις μαθήτριές μας που προσπαθούν και δεν παύουν να κάνουν όνειρα για ένα καλύτερο αύριο. Ευχαριστώ από καρδιάς τους μαθητές/τις μαθήτριες και τις καθηγήτριες Μαρία και Σοφία από την Πάφο της Κύπρου που μας χάρισαν λίγη από την αναζωογονητική αύρα της Κύπρου. Εύχομαι το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» της δικιάς μας συνεργασίας να συνεχίσει το δρόμο του σ’ ένα πέλαγος Ειρήνης – Αλληλεγγύης & Πολιτισμού που τόσο έχει ανάγκη ο πλανήτης μας για την επιβίωσή του.

Εύχομαι σε όλους Καλές Γιορτές !!!

Αποστόλου Μαριάννα
Διευθύντρια του 4ου Πειραματικού ΓΕΛ Τρικάλων
«Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης», Συντονίστρια του Προγράμματος

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή