Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το 4ο Πειραματικό ΓΕΛ Τρικάλων στη Βερόνα!

Το συνέδριο εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και διοργανώθηκε στη Βερόνα από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, την Ελληνική Πρεσβεία στη Ρώμη, την UNESCO και το Σύλλογο των φίλων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών με τίτλο “Κοινές Ευρωπαϊκές Αξίες και η συνεισφορά της Ελλάδας και του πολιτισμού της στη διαμόρφωση του”. Η φετινή  εκδήλωση  διεξήχθη στο επιβλητικό κέντρο ‘Veronafiere’  στη Βερόνα της Ιταλίας!

Οι μαθητές/τριες μας  παρουσίασαν την ταινία που δημιούργησαν με τη βοήθεια του κινηματογραφικού ομίλου και του Ομίλου Προφορικής Ιστορίας που συντονίζουν αντίστοιχα η εκπαιδευτικός Βάγγου Ευφροσύνη και η Διευθύντρια Αποστόλου Μαριάννα. Το θέμα της εργασίας μας:

«Η συνεισφορά των αρχαίων Ελλήνων στις θετικές επιστήμες και την τεχνολογία»

Στην εργασία μας ασχοληθήκαμε με την επίδραση του αρχαιοελληνικού πολιτισμού στη ρωμαϊκή εποχή στον τομέα της τεχνολογίας εντοπίζοντας επιρροές, ομοιότητες και διαφορές. Είναι άλλωστε γενικά παραδεκτό ότι ο ρωμαϊκός πολιτισμός συχνά κατατάσσεται στην «Κλασική Αρχαιότητα» μαζί με την Αρχαία Ελλάδα, που επηρέασε καθοριστικά την Αρχαία Ρώμη. Ο Ελληνικός Πολιτισμός είχε σημαντική συνεισφορά στη διαμόρφωση της τέχνης, της λογοτεχνίας, της πολεμικής τέχνης, της εκτονικής, της τεχνολογίας και της γλώσσας στον ρωμαϊκό κόσμο και κατάφερε να επηρεάσει τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Πολλές από τις επινοήσεις των Ρωμαίων βασίστηκαν σε παλαιότερα ελληνικά σχέδια. Η κατασκευή υδραγωγείων, ο καταπέλτης, η πολεμική τριήρης, ο κοχλίας του Αρχιμήδη για την άντληση νερού, η κλεψύδρα , η αιολόσφαιρα και ο μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελούν μερικά μόνο από τα τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων που υιοθετήθηκαν και τελειοποιήθηκαν από τους Ρωμαίους. Ο Αλμπερτ Αϊνστάιν κάποτε είπε: στις μέρες μας οι παλιές συσκευές ξαναανακαλύπτονται και τα αρχαία πειράματα γίνονται για άλλη μια φορά. Εμείς λοιπόν, οι μαθητές και οι μαθήτριες του 4ου Πειραματικού ΓΕΛ Τρικάλων, παρουσιάσαμε στο 7ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο στη Βερόνα μέσα από ένα ταξίδι στην αρχαιότητα ένα εντυπωσιακό αριθμό επιτευγμάτων τεχνολογίας και επιστήμης που ανακαλύψαμε για ακόμα μια φορά. Ολόκληρη την ταινία μας θα την ανεβάσουμε στο κανάλι του σχολείου μας

Για δεύτερη φορά νιώσαμε τον παλμό του Συνεδρίου, καθώς συμμετείχαμε ενεργά και το 2019! Θερμές ευχαριστίες στους γονείς των 32 μαθητών- μαθητριών που ανέλαβαν τα έξοδα του ταξιδιού και μας έδειξαν εμπιστοσύνη για το πολυήμερο ταξίδι.  Ευχαριστώ τους συντονιστές καθηγητές που συνόδεψαν τα παιδια, τον κ. Μπούρλια και την κ. Μπαλαμώτη. Ευχαριστώ την κ. Βάγγου Ευφροσύνη και την κ. Μπασμπανέλου Ελένη για τη βοήθεια και τον συντονισμο ολοκλήρωσης της εργασίας. Πολλές ευχαριστίες στο πρακτορείο Chic travel Antonopoulos για το άρτια οργανωμένο ταξίδι Ευχαριστούμε τη ΔΔΕ Τρικάλων και τον Δήμο Τρικκαίων για τη στήριξη σε καθε μας προσπάθεια. Τέλος ευχαριστούμε τον Σύλλογο Διδασκόντων για καθε στήριξη. Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε ένθερμα τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκο Κούκη, πρωτοπόρο και εμπνευστή της όλης αυτής σπουδαίας διοργάνωσης !

Με το βλέμμα στο μέλλον ευχαριστούμε τη νέα γενιά για την διάθεσή τους να συμμετέχουν και να μαθαίνουν, να στοχεύουν στη μάθηση, στην πρόοδο και την καλλιέργεια του πνεύματος !!!

Δείτε την παρουσίαση

Η Διευθύντρια

Μαριάννα Αποστόλου

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή