Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το 4ο Πειραματικό Λύκειο Τρικάλων στη Θεσσαλονίκη

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου του 4ου Πειραματικού ΓΕΛ Τρικάλων πραγματοποιήσαν μια τελευταία εκδρομή στην όμορφη Θεσσαλονίκη.

Τα παιδιά, είχαν έτσι την ευκαιρία να απολαύσουν μια ημέρα χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς λίγο πριν την μετάβασή τους στην τελική ευθεία για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Το ραντεβού της αναχώρησης δόθηκε κοντά στο Σχολείο το πρωί της 10ης Φεβρουαρίου και βέβαια οι μαθητές και οι μαθήτριες και οι τέσσερις συνοδοί καθηγητές τους ήταν όλοι εκεί…πριν την προκαθορισμένη ώρα! Χαρούμενοι και ενθουσιώδεις, αναχωρήσαμε με προορισμό την πρωτεύουσα της Μακεδονίας.

Η Θεσσαλονίκη μας υποδέχτηκε με μια μαγευτική θέα σ΄ έναν ηλιόλουστο Θερμαϊκό! Η περιήγηση ξεκίνησε από τον ιερό ναό του Αγ. Δημητρίου με τις περίφημες Κρύπτες, Στο εσωτερικό του Ναού οι μαθητές και οι μαθήτριες θαύμασαν τους υπέροχους κίονες με τα θεοδοσιανά κιονόκρανα, το μαρμάρινο διάκοσμο, τις τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά και το ιδιαίτερο Ιερό Βήμα. Εκείνο όμως που έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση στα παιδιά ήταν η Κατακόμβη του Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται κάτω ακριβώς από το Ιερό Βήμα.

Ο κεντρικός χώρος της κρύπτης και ο υπόγειος χώρος του Ρωμαϊκού λουτρού -που σύμφωνα με την παράδοση φυλακίσθηκε και μαρτύρησε ο Άγιος Δημήτριος- έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στα παιδιά που άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή την ιστορία του Ναού από τον Δρ. Καλούσιο Ιωάννη, εκπαιδευτικό του Σχολείου μας

Στη συνέχει η ομάδα επισκέφθηκε στο ανατολικό τμήμα του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης ένα από τα σπουδαιότερα ρωμαϊκά μνημεία της πόλης και μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO: τη Ροτόντα, Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από τα οκτώ τοξωτά παράθυρα τα οποία μαζί με τα ισάριθμα ημικυκλικά ανοίγματα στη βάση του τρούλου, αποτελούν το κύριο μέσο φωτισμού της Ροτόντας.

Αφού θαύμασαν τα περίφημα ψηφιδωτά, στο εσωτερικό του κτηρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε μια εξαιρετική έκθεση φωτογραφίας που αφορούσε την εποχή που η Ροτόντα αξιοποιήθηκε για τη διαμονή των Μικρασιατών προσφύγων το 1923-1924. Βγαίνοντας έξω από τη Ροτόντα τα παιδιά μπόρεσαν να θαυμάσουν και να φωτογραφηθούν στην αψίδα του Γαλέριου, την περίφημη Καμάρα.

Επόμενη στάση της ομάδας ήταν ο Λευκός Πύργος όπου τα παιδιά επισκέφθηκαν τη νέα μόνιμη έκθεση που αφορά τη Θεσσαλονίκη από την εποχή της ίδρυσής της το 316/15 π.Χ. μέχρι τις μέρες μας. Εκεί είδαν με συνοπτικό τρόπο όψεις της ιστορίας της πόλης, που τη δια­κρίνει η μακραίωνη, αδιάσπαστη ιστορική παρουσία της. Μετά την εντυπωσιακή ανάβαση στον εξώστη και την ξενάγηση στο χώρο του Πύργου τα παιδιά έκαναν μία βόλτα στην παραλία του Θερμαϊκού και στην περίφημη πλατεία Αριστοτέλους.

Η επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκε με τη μετάβαση της ομάδας στον πολυχώρο Mediterranean Cosmos για φαγητό και ψώνια φυσικά. Αργά το απόγευμα αποχαιρετήσαμε τη «Νύφη του Θερμαϊκού» και πήραμε το δρόμο του γυρισμού… Κατά γενική ομολογία…ήταν μια εκδρομή που θα μείνει σε όλους μας αξέχαστη!

Οι συνοδοί
Αποστόλου Μαριάννα
Βαγγου Ευφροσύνη

Οι μαθητές/τριες της Γ΄ Λυκείου
Ξάφης Απόστολος
Καλουσιος Ιωάννης

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή