Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το Δημοτικό Σχολείο Μεγαλοχωρίου πάει… 4ο Πειραματικό  ΓΕΛ Τρικάλων!

Μια ξεχωριστή επίσκεψη από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μεγαλοχωρίου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Απριλίου στο 4ο Πειραματικό ΓΕΛ Τρικάλων ¨Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης¨. Αρχικά, οι μικροί επισκέπτες της  Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης με τη συνοδεί  των δασκάλων τους, της κας Δίπλα Παναγιώτας και του κ. Τσαρούχα Ιωάννη αντίστοιχα, ξεναγήθηκαν στους χώρους του Πειραματικού Λυκείου και παρακολούθησαν μια παρουσίαση από την καθηγήτρια Αγγλικών κ. Λουΐζα Πουλιάνα και φυσικά μια σειρά πειραμάτων στο Εργαστήριο Χημείας από τον ¨ειδικό στα πειράματα¨ κ. Άγγελο Κορκή, το Χημικό του Σχολείου.

Παρόλο που τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με όλα αυτά , δεν ξέχασαν το σκοπό της επίσκεψής τους που ήταν να παρακολουθήσουν από την Διευθύντρια κ. Αποστόλου Μαριάννα μια παρουσίαση των τραγουδιών του Λαζάρου που έχουν ξεχαστεί στις μέρες μας και δεν τραγουδιούνται πια.

Η κ. Αποστόλου, ως πρόεδρος του Ε.ΠΟ.Σ Κρηνίτσας, στηρίζει την πρόταση για ένταξη του εθίμου των Λαζαρίνων στον παγκόσμιο κατάλογο προστασίας άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ως αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης του τόπου μας.

Τα παιδιά λοιπόν, άκουσαν με πολλή προσοχή ότι Λαζαρίνες ονομάζονται τα κορίτσια, τα οποία συμμετέχουν στα δρώμενα των λαϊκών εορταστικών εκδηλώσεων του Πάσχα και είναι αυτές που σε μικρές ομάδες και κρατώντας λουλουδοστολισμένα καλαθάκια φέρνουν το μήνυμα της Ανάστασης του Λαζάρου που αποτελεί προπομπό της Ανάστασης του Χριστού.

Επισκέπτονται κάθε σπίτι και τραγουδούν – ανάλογα με τον νοικοκύρη – τους πόθους, τους καημούς και τα όνειρά του. Τα Λαζαριάτικα τραγούδια έχουν ποικιλία καθώς είναι τραγούδια προσαρμοσμένα στη ζωή των ανθρώπων: άλλο τραγούδι τραγουδούν οι Λαζαρίνες στην οικογένεια που υπάρχει μικρό παιδί το οποίο περπατάει και άλλο όπου υπάρχει μικρό παιδί στην κούνια. Εάν στο σπίτι υπάρχει μοναχογιός το τραγούδι είναι άλλο και διαφορετικό αν στο σπίτι υπάρχει κορίτσι για παντρειά… Τα παιδιά όχι μόνο άκουσαν με προσοχή την ιστορία των τραγουδιών, αλλά τα τραγούδησαν κιόλας μαζί με την κ. Αποστόλου η οποία τους έδωσε το ρυθμό!

Πριν φύγουν, άφησαν στο Σχολείο πολλές ζωγραφιές τους για να θυμίζουν την επίσκεψή τους και πήραν μαζί τους τα τραγούδια και μία γλυκιά σακουλίτσα για… το δρόμο.

Θυμίζουμε ότι τα κορίτσια του Δημοτικού Σχολείου Μεγαλοχωρίου θα συμμετάσχουν για ακόμα μια χρονιά στην εκδήλωση για την αναβίωση του εθίμου των Λαζαρίνων που διοργανώνουν το Τμήμα Πολιτισμού της Δ/νσης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Τρικκαίων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων την Πέμπτη 6 Απριλίου 2023.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή