Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το ιστορικό παζάρι των Τρικάλων

Φωτό: Ο Μπάμπης Δεληλίγκας και ο Λάμπρος Ντιντής στο παζάρι των Τρικάλων

Το ιστορικό παζάρι των Τρικάλων ξεκίνησε τη λειτουργία του επί δημαρχίας Κων/νου Ραδινού το έτος 1804 και η πρώτη τοποθεσία που λειτούργησε ήταν κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό, με σκοπό να είναι κοντά σε σιδηροδρομική γραμμή (αφού ως γνωστό τότε όλες οι μετακινήσεις και μεταφορές ανθρώπων, ζώων κλπ. γινόταν με το τρένο).

Ξακουστό σε όλη την Ελλάδα υπήρξε και το περίφημο ζωοπάζαρο των Τρικάλων, αφού η αγοραπωλησία αφορούσε ζώα όλα των ειδών. Η μεγάλη πλημμύρα στις 4 Ιουνίου 1907, βρήκε το εβδομαδιαίο παζάρι στη κεντρική πλατεία της πόλης. Ήταν δε τόσο μεγάλος ο αριθμός του κόσμου που ήταν εκεί συγκεντρωμένος που ήρθε από διάφορα μέρη της χώρας, γι’ αυτό και κανείς δεν γνωρίζει τον αριθμό των θυμάτων που υπήρξαν.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι από τον προπάππου μου Βασίλειο Δεληλίγκα.

Από αυτά που εγώ θυμάμαι, το παζάρι των Τρικάλων ξεκίνησε την δεκαετία του ΄60 στην οδό Βασιλέως Κων/νου και αργότερα έφτασε μέχρι την περιοχή του Κλωτσοτήρα. Τότε πολλοί έμποροι της πόλης έβγαζαν παράγκες στην πανήγυρη για να πουλήσουν τα εμπορεύματα τους, αφού υπήρχε η νοοτροπία και η συνήθεια στους καταναλωτές να ψωνίζουν την περίοδο του παζαριού. Από το 1966 και μετά βγήκαν στο παζάρι και τα γεωργικά μηχανήματα (τρακτέρ και διάφορα άλλα παρελκόμενα). Εγώ εκείνο το διάστημα, διατηρούσα με τον γαμπρό μου Κώστα Κωστούλα την αντιπροσωπία JOHN DEERE επί της οδού Βασιλέως Κων/νου, πλησίον του ταχυδρομείου. Ο κόσμος περίμενε την περίοδο του παζαριού για να προμηθευτεί γεωργικό μηχάνημα (τρακτέρ, κομπίνα, πρέσα χορτοδεσίας κλπ.). Μετά το 1975 αναλάβαμε την αντιπροσωπεία ΣΤΑΓΙΕΡ ΕΛΛΑΣ, τα μοντέλα της οποίας κατασκευαζόταν στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Είμασταν και οι δύο έμποροι και τεχνίτες γεωργικών μηχανημάτων με οργανωμένο συνεργείο και κινητή μονάδα σε όλα τα χωριά. Οι αγρότες λόγω που τα τρακτέρ ΣΤΑΓΙΕΡ ήταν ελληνικής κατασκευής, έπαιρναν δάνεια από την Αγροτική τράπεζα για να τα αγοράσουν.

Η καλύτερη εμποροπανήγυρη κατά την άποψη μου στα Τρίκαλα, ήταν τις δεκαετίες 1970-1980.

Μπάμπης Δ. Δεληλίγκας
Πρώην Αντινομάρχης-Αντιδήμαρχος Τρικκαίων

Ο Μπάμπης Δεληλίγκας με τα ανίψια του Δημήτριο Δεληλίγκα και Σόφη Κωστούλα το 1975

 

 

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή