Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Τρικάλων δίπλα σε κάθε γυναίκα

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δεν ήταν ποτέ και εξακολουθεί να μην είναι μια ημέρα γιορτής. Είναι μια μέρα υπενθύμισης και τιμής στους διαχρονικούς αγώνες των γυναικών για την διεκδίκηση και κατοχύρωση θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Ειδικά τη φετινή χρονιά, υπό τη βαριά σκιά της πρόσφατης αδιανόητης τραγωδίας στα Τέμπη, δε θα μπορούσε με κανένα τρόπο η ημέρα αυτή να έχει εορταστικό ή πανηγυρικό χαρακτήρα. Για το λόγο αυτό, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και ειλικρινούς οδύνης προς τα θύματα και τις οικογένειας τους, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Τρικκαίων αναβάλλει όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του για την αυριανή Ημέρα της Γυναίκας.

Ωστόσο, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας παραμένει μια ευκαιρία ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και συνειδητοποίησης  πως δυστυχώς ακόμα και σήμερα  τα δικαιώματα χιλιάδων γυναικών στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο εξακολουθούν να πλήττονται. Πως ασχέτως των όσων βημάτων έχουν ήδη γίνει προς την αυτονόητη κατεύθυνση της ισότητας των δύο φύλων, είναι ακόμη πολλά αυτά που πρέπει να ακολουθήσουν.

Στην πρόσφατη Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) για το Δείκτη Ισότητας τόσο της Ε.Ε, όσο και των κρατών μελών της, αναφέρεται πως για το έτος 2022 η Ε.Ε. βαθμολογείται με 68.6 στα 100 στην ισότητα των φύλων, που σημαίνει πρακτικά ότι θα χρειαστεί περισσότερο από 60 χρόνια για να επιτευχθεί πλήρης ισότητα των φύλων στην Ευρώπη  ενώ η Ελλάδα στο σχετικό δείκτη βαθμολογείται με 53,4 στα 100  και βρίσκεται στην τελευταία θέση του ευρωπαϊκής κατάταξης.

Σε δηλώσεις του, τη Δευτέρα 6/3/2023, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε ότι η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών παγκοσμίως είναι ένας ολοένα και πιο μακρινός στόχος, ο οποίος θα επιτευχθεί στην καλύτερη περίπτωση σε 300 χρόνια.

Το 2023 χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια, καθημερινά, εξακολουθούν να είναι θύματα σεξιστικών συμπεριφορών και έμφυλης βίας σε όλες της μορφές, να στερούνται της ισότιμης πρόσβασης και συμμετοχής στην αγορά εργασίας, στην πολιτική ζωή και στα κέντρα λήψης αποφάσεων και γενικά να καθίστανται θύματα πολλαπλών διακρίσεων εξαιτίας των βαθιά ριζωμένων έμφυλων στερεοτυπών  που κυριαρχούν στην δημόσια και ιδιωτική ζωή, στα ΜΜΕ, στα εργασιακά περιβάλλοντα, στην κοινωνία.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών, ως μέρος του Πανελληνίου Δικτύου Δομών Ισότητας της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής  και Ισότητας των Φύλων, βρίσκεται δίπλα σε κάθε γυναίκα θύμα έμφυλης βίας ή έμφυλων διακρίσεων, παρέχοντας ολιστική, διεπιστημονική και πολύπλευρη στήριξη .

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας δήμου Τρικκαίων παρέχει ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες κοινωνικής, ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής συμβουλευτικής σε γυναίκες θύματα κάθε είδους έμφυλης βίας ή πολλαπλών διακρίσεων. Στεγάζεται στην πόλη των Τρικάλων, επί της οδού Θεοδοσοπούλου και Τζουμαγιάς ( κτίριο Ε ΚΑΠΗ-έναντι ΔΕΗ) και λειτουργεί στο πλαίσιο της Ενταγμένης Πράξης «Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας στη Θεσσαλία/Δήμος Τρικκαίων », με Κωδικό ΟΠΣ 5000586 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2014-2020», με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες Δευτέρα-Παρασκευή, 08:00 – 16:00 και το τηλέφωνο επικοινωνίας με τα στελέχη του είναι το 2431027943. Για επείγουσες περιπτώσεις (εκτός του  ωραρίου λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου) μπορείτε να καλείτε και στην 24ωρη τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900.

Για κάθε γυναίκα που τα δικαιώματα της παραβιάζονται.

Για κάθε γυναίκα που υφίσταται οποιαδήποτε διάκριση λόγω του φύλου της .

Για κάθε γυναίκα που υφίσταται οποιασδήποτε μορφής βία.

Το μήνυμα για τις γυναίκες αυτές είναι ένα:

ΣΠΑΣΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ.

ΜΙΛΗΣΕ ΜΑΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ.

ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ, ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΗ.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή