Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Σημαντικές πληροφορίες για το λιμάνι και τα αξιοθέατα της Νάξου

Κλείσατε δωμάτιο και εισιτήρια για έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς χιλιάδων τουριστών και ανυπομονείτε να έρθει η μέρα για να ταξιδέψετε στην Νάξο; Πακετάρετε τις βαλίτσες σας και αναρωτιέστε ποια αξιοθέατα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε, όταν φτάσετε στο νησί; Googl-αρετε για να μάθετε όσο τον δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για το λιμάνι, ώστε να είστε προετοιμασμένοι για το τι θα αντικρίσετε; Βρίσκεστε στο σωστό σημείο. Εδώ, θα μάθετε τα πάντα γύρω από τα ενδιαφέροντα σημεία που μπορεί ο καθένας να επισκεφτεί στην Νάξο καθώς και για το λιμάνι της.

Το λιμάνι του νησιού

Εάν επιλέξετε να ταξιδέψετε με πλοίο στην Νάξο, θα αντικρίσετε μία εξαιρετική θέα καθώς πλησιάζετε στο λιμάνι της. Από την μία, θα μαγευτείτε από την ύπαρξη του Κάστρου και τις μικρές λευκές οικίες και από την άλλη, από την Πορτάρα, το μνημείο ορόσημο του νησιού. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Νάξου, στην Χώρα. Εκεί, αν δεν έχετε δικό σας αμάξι, rent a car Naxos Port προκειμένου να ξεναγηθείτε με άνεση και ασφάλεια σε ολόκληρο το νησί.

Η Νάξος, ως γνωστόν, βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων και το λιμάνι της συνδέεται με τα περισσότερα κυκλαδίτικα νησιά, όπως την Μύκονο, την Σαντορίνη, την Τήνο, την Πάρο, τα Κουφονήσια, την Αμοργό, την Δονούσα, την Σάμο, την Ρόδο, την Κω, την Κάρπαθο, την Κάλυμνο, την Χίο, την Λέσβο, την Σύμη, την Πάτμο. Έτσι, πολύ εύκολα, αν το επιθυμείτε, μπορείτε να ταξιδέψετε από την Νάξο και σε εκείνα τα νησιά, αλλά και στα νησιά του Αιγαίου, όπως την Μύκονο και την Σαντορίνη. Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι καθημερινά τα δρομολόγια των πλοίων.

Χώρα: Η πρωτεύουσα της Νάξου

Στην πρωτεύουσα του νησιού, θα βρείτε όλα όσα ζητάτε και σε μία μεγάλη πόλη: AΤΜ, διάφορα καταστήματα, super market, ξενοδοχεία, φαρμακεία, μπαράκια, εστιατόρια. Η Χώρα έχει κατασκευαστεί σε ένα ύψωμα σχεδόν 30 μέτρων στη μέση της δυτικής ακτής της Νάξου, στην αρχαία πόλη. Στη πόλη των μεσαιωνικών χρόνων υπήρχαν το τείχος, το παλάτι του Δούκα, αρχοντικά ευγενών και δώδεκα πύργοι. Επιπλέον, στην Χώρα έχουν διασωθεί ο πύργος του Σανούδου, η σχολή Ουρσουλίνων, η εμπορική σχολή των Ιησουιτών όπου πλέον βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο και η μητρόπολη των καθολικών.

Πύλη Πορτάρα: Το πιο χαρακτηριστικό μνημείο της Χώρας

Μόλις εισέλθετε στο λιμάνι της Νάξου και περπατήσετε βόρεια της Χώρας στο πλακόστρωτο δρόμο θα φτάσετε στο μικρό νησί Παλάτια, στον ημιτελή ναού του θεού Απόλλωνα και στο πιο χαρακτηριστικό μνημείο την Πορτάρα, την πύλη του ναού. Βρίσκεται εδώ και 2.500 χρόνια και αποτελεί και το λογότυπο του καναλιού National Geographic. Σύμφωνα με την παράδοση, αν βρεθείτε στην πύλη και ευχηθείτε κάτι, ο θεός Απόλλωνας θα πραγματοποιήσει την ευχή σας.

Το Κάστρο στη Χώρα της Νάξου

Καθώς απομακρύνεστε από το λιμάνι και εισέρχεστε στα σοκάκια της παλιάς πόλης, θα μπορέσετε να επισκεφτείτε το κάστρο που χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τους Ενετούς και πιο συγκεκριμένα από τον Marco Sanudo. Είναι περιτριγυρισμένος από τα αμυντικά τείχη και διατηρεί ως σήμερα την μεσαιωνική του ατμόσφαιρα. Έχει χτιστεί σύμφωνα με την ενετική αρχιτεκτονική και το σχήμα του είναι πενταγωνικό.

Μέσα στο ενετικό κάστρο βρίσκεται το αρχαιολογικό μουσείο του νησιού και στεγάζεται στο εμπορικό σχολείο Ιησουιτών που έχει χτιστεί τον 17ο αιώνα. Εκεί θα γνωρίσετε όλη την ιστορία της Νάξου, βλέποντας αντικείμενα από την πρώιμη χριστιανική περίοδο έως την αρχαϊκή, την κλασσική και την ελληνιστική εποχή.

Επιπλέον, κοντά στο κάστρο  θα συναντήσετε τον ρωμαιοκαθολικό καθεδρικό ναό χρονολογημένο από τον 13ο αιώνα. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ναού αναπαλαιώθηκε το 16ο αιώνα από τους καθολικούς εμπόρους της Νάξου. Μπορείτε να επισκεφτείτε και τον Πύργο της Απεραθίτισσας που βρίσκεται εντός του κάστρου, τον Πύργο Della Rocca Barozzi και το Βυζαντινό Μουσείο.

Τα αξιοθέατα του χωριού Μέλανες

Οδηγώντας το νοικιαζόμενο όχημα μπορείτε να επισκεφτείτε το πεδινό χωριό της Νάξου, Μέλανες. Βρίσκεται οκτώ χιλιόμετρα έξω από την Χώρα του νησιού. Εκεί, δεν θα γοητευτείτε μόνο από την θέα του τοπίου, αλλά θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τον πύργο του Marco Sanudo, την καλοκαιρινή του οικία, τους πύργους του Μαυρογένη και του φεουδάρχη Ντε Μαρί καθώς και τον πύργο του Φραγκόπουλου. Σε αυτό το πύργο διατηρείται μέχρι σήμερα μαρμάρινη τράπεζα με επιγραφή της επίσκεψης του βασιλιά Όθωνα το 1833.

Τι θα δείτε στα χωριά Φιλώτι και Σαγκρί:

Εάν αποφασίσετε να οδηγήσετε μέχρι το χωριό Φιλώτι που βρίσκεται περίπου 19χιλιόμετρα έξω από τη Χώρα, μη ξεχάσετε να επισκεφτείτε τον πύργο Μπαρότζι. Πιθανότατα κτίστηκε το 1618 και κανένας δεν γνωρίζει ποιος ήταν ο πρώτος ιδιοκτήτης. Ο Zorzeto Barozzi τον αγόρασε το 1620.

Ο πύργος έχει τρεις ορόφους με καγκελόφραχτα παράθυρα, κρεμαστή γέφυρα και οικόσημα που πιστοποιούν τους προηγούμενους ιδιοκτήτες του καθώς και τις επισκευές που έχουν πραγματοποιηθεί. Λίγο έξω από το χωριό Σαγκρί  έχουν διασωθεί τα ερείπια του ναού της θεάς Δήμητρας που δημιουργήθηκε το 530 π. Χ από μάρμαρο της Νάξου.

Ανακεφαλαιώνοντας, τα αξιοθέατα της Νάξου και οι ομορφιές της, θα γοητεύσουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Σαν βρεθείτε το φετινό καλοκαίρι εκεί, είναι βέβαιο πως όσα καλοκαίρια και αν ακολουθήσουν, θα επιστρέφετε πίσω για να περνάτε τις διακοπές σας στο συγκεκριμένο νησί.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή