Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας στην Αθήνα

Μοναδικές εμπειρίες έζησε η ομάδα των 55 μαθητών και μαθητριών του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας στην εκπαιδευτική εκδρομή που πραγματοποίησε το Μουσικό Σχολείο στην Αθήνα το τριήμερο 22-24/11.  Η αφορμή για την υλοποίησή της δόθηκε την περασμένη χρονιά, όταν αποστολή του Μουσικού Σχολείου Αλίμου επισκέφτηκε το σχολείο μας και πραγματοποίησε από κοινού συναυλία με σύνολα του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας. Σε ανταπόδοση λοιπόν αυτής της εκπαιδευτικής επίσκεψης, το Ορχηστρικό Σύνολο με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κ. Αθανασίου και Αντωνίου, η Βυζαντινή Χορωδία με υπεύθυνους καθηγητές τους κ. Μαυρομμάτη και κ. Κακαγιάννηκαι η Μπαντίνα με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Παλαπέλα μετακινήθηκαν στην Αθήνα, όπου την Παρασκευή 22/11 το μεσημέρι επισκέφτηκαν το Μουσικό Σχολείο Αλίμου όπου τους υποδέχτηκαν ο διευθυντής κ. Πουής και ο κ. Νασόπουλος, υπεύθυνος του αντίστοιχου συνόλου πνευστών. Ακολούθησε εντυπωσιακή εμφάνιση των συνόλων, τόσο του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας όσο και του Αλίμου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, με τον διευθυντή του Μ.Σ.Αλίμου να καλωσορίζει με ενθουσιασμό την αποστολή της Καρδίτσας και τους μαθητές που αποτελούσαν το κοινό να συμμετέχουν ένθερμα. Η συναυλία των μουσικών συνόλων είχε άψογα οργανωθεί από τους υποδοχείς και τα δύο σχολεία έδωσαν υποσχέσεις για περαιτέρω μελλοντική συνεργασία.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, η ομάδα του Μ.Σ.Καρδίτσας είχε τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσει συναυλία στον ΠολυχώροΦακανά, όπου ο κ. Γιώργος Φακανάς(μπάσο) και η ομάδα του (πλήκτρα, σαξόφωνο, ντραμς – DavidLynch, Γιώργος Φακανάς, Δημήτρης Σεβδαλής και Μένιος Πασιαλής) παρουσίασαν ένα πρόγραμμα με Jazz–Fusion μουσική ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου. Το ενδιαφέρον στοιχείο ήταν ότι πριν την εκτέλεση κάθε έργου ο κ. Φακανάς έδινε πολύτιμες πληροφορίες που αφορούσαν την ιστορία του κάθε έργου, καθώς και στοιχεία που αφορούν την εκτέλεση και τον τρόπο ερμηνείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τέσσερις αυτοί καλλιτέχνες είναι παγκοσμίου φήμης με συναυλίες σε ολόκληρο τον κόσμο  με ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο ερμηνείας και αυτοσχεδιασμού.

Το Σάββατο 23/11 η αποστολή του Μ.Σ. Καρδίτσας επισκέφτηκε το Μουσείο Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – Κέντρο Εθνομουσικολογίας και ξεναγήθηκαν στην έκθεση των οργάνων που το μουσείο αυτό φιλοξενεί. Ακολούθησε περιήγηση στα στενά δρομάκια της Πλάκας, επίσκεψη στο κτήριο της Αρχιεπισκοπής και στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, όπου η Βυζαντινή χορωδία έψαλε ύμνους μπροστά στις εικόνες αποσπώντας το ενδιαφέρον των τουριστών που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή μέσα στο ναό.

Την Κυριακή 24/11 το πρόγραμμα περιλάμβανε αρχικά παρακολούθηση συναυλίας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του κ. Δημινάκη και με αφηγητή τον γνωστό ηθοποιό κ. Δημήτρη Μακαλιά παρουσίασαν μουσική πρωτότυπα γραμμένη για γνωστές κινηματογραφικές ταινίες που έσπασαν ρεκόρ εισπράξεων. Πιο συγκεκριμένα, η ΚΟΑ πραγματοποίησε αφιέρωμα στον βραβευμένο πολλές φορές με Όσκαρ και πολλά ακόμη μουσικά βραβεία συνθέτη μουσικής για κινηματογραφικές ταινίες JohnWilliams και το σχολείο είχε την ευκαιρία να ακούσει μουσική από ταινίες όπως: Ε.Τ. ο εξωγήινος, Ιντιάνα Τζόουνς, Χάρι Πόττερ, JurassicPark, Ο Πόλεμος των Άστρων. κ.α. Σε τέτοιου τύπου συναυλίες αξίζει κανείς να παρατηρήσει ομάδες οργάνων που δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να ακούσουμε, καθώς είναι γνωστό ότι ο συνθέτης JohnWilliams «μιμείται» πολλές φορές την ενορχήστρωση του Wagner, η οποία χαρακτηρίζεται από πολυπληθείς ομάδες πνευστών οργάνων. Η μετακίνηση του Μουσικού Σχολείου ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο, όπου η ξεναγός έδωσε πληροφορίες για τα εκθέματα που κοσμούν τις αίθουσές του, τις μάχες που πραγματοποίησαν στο παρελθόν οι Έλληνες, για τους πολιτικούς που ξεχώρισαν στην ελληνική ιστορία, καθώς και πλούσιες συλλογές στολών, εξοπλισμού, όπλων και αντίγραφα αρμάτων και πλοίων που χρησιμοποιήθηκαν σε γνωστές μάχες.

Την αποστολή του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας συνόδευε εκτός από τους υπεύθυνους καθηγητές και ο διευθυντής του σχολείου κ. Λίτσιος.

 

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή