Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το όφελος για μισθωτούς, αγρότες και επαγγελματίες, από την διπλή φορολογική ελάφρυνση Μητσοτάκη

Διπλή φορολογική ελάφρυνση προανήγγειλε για μισθωτούς, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην περίπτωση που το κόμμα της ΝΔ επανεκλεγεί.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα όσα είπε στην συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha μέσα στην επόμενη 4ετία, θα υπάρξει μια σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων. Όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αυξηθεί το αφορολόγητο όριο κατά 1.000 ευρώ. Παράλληλα υποσχέθηκε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έως το 2027. Επίσης άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις για μείωση και έμμεσων φόρων.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα αυξήσουμε κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για τις οικογένειες με παιδιά. Ότι ισχύει συν 1.000 ευρώ».

Έτσι με λοιπόν με βάση τα όσα είπε, ο πρωθυπουργός για αύξηση του αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες το αφορολόγητο όριο θα διαμορφωθεί ως εξής:

10.000 ευρώ από 9.000 ευρώ που ισχύει σήμερα για έγγαμους με 1 εξαρτώμενο τέκνο

11.000 ευρώ από 10.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με 2 παιδιά

12.000 ευρώ από 11.000 ευρώ για όσους έχουν τρία εξαρτώμενα παιδιά

13.000 ευρώ από 12.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με τέσσερα παιδιά

Αντίθετα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τους φορολογούμενους χωρίς παιδιά και έτσι εφόσον δεν αλλάξει κάτι θα παραμένει στα 8.636 ευρώ.

Ποιο θα είναι το φορολογικό όφελος

Το ετήσιο φορολογικό όφελος που προκύπτει με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ ανέρχεται σε 90 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με ένα παιδί και αυξάνεται στα 220 ευρώ για τους φορολογούμενους με δυο ή περισσότερα εξαρτώμενα παιδιά.

Σταδιακή κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έως το 2027 και όπως είπε «σκοπός μας είναι μέχρι το 2027 να σβήσει το τέλος επιτηδεύματος, όσο θα βελτιώνεται η φορολογική συμμόρφωση».

Το τέλος επιτηδεύματος, επιβαρύνει σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν από 400 – 1.000 ευρώ κάθε χρόνο ανεξάρτητα από το εάν έχουν κέρδη ή ζημιές ενώ ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιβάλλεται ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχουν κόψει ούτε μια απόδειξη αλλά φαίνονται στην Εφορία ότι είναι ενεργοί.

Τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει αρκετά η «βεντάλια» των εξαιρέσεων από το τέλος επιτηδεύματος. Η τελευταία απαλλαγή αφορά φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και επιχειρήσεις, που αυξάνουν σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος τον συνολικό χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων τους, με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης σε 1 έτος και για διάστημα κατ’ ελάχιστον για τρεις μήνες ετησίως. Η απαλλαγή παρέχεται σε επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις, με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως.

Τέλος σε ότι αφορά τους έμμεσους φόρους ο Πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το παράθυρο της μείωσής τους λέγοντας ότι «για τα ζητήματα των εμμέσων φόρων, κάποια στιγμή θα αρχίσουν να πέφτουν, αλλά μόνο όταν εξασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θέτει σε κίνδυνο τη βασική εκτέλεση του προϋπολογισμού».

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή