Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το Opel Grandland X υιοθετεί ένα μπλε φως που δηλώνει την ηλεκτρική λειτουργία του

Ξεχωρίζει από μακριά! Όταν ένα Opel Grandland Xplug-in hybrid χρησιμοποιεί το πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης, εκτός από τις μηδενικές εκπομπές ρύπων και την αθόρυβη λειτουργία, κάνει με το δικό του τρόπο αισθητή την παρουσία του στο δρόμο, για οδηγούς και πεζούς: με ένα ιδιαίτερα κομψό μπλε φως στο παρμπρίζ, ακριβώς κάτω από τον εσωτερικό καθρέπτη. Όταν είναι αναμμένο, ο κινητήρας εσωτερικής καύσης διακόπτει τη λειτουργία του και το Grandland X βασίζεται αποκλειστικά στην ηλεκτρική ενέργεια. Για το σκοπό αυτό, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει τη ρύθμιση “electric” από τα διαθέσιμα προγράμματα οδήγησης, και το υβριδικό μοντέλο αλλάζει αυτόματα σε ηλεκτρική λειτουργία. Το μπλε φως διευκολύνει επίσης τον έλεγχο από την τροχαία, όταν για παράδειγμα, το Grandland X κινείται σε περιοχές όπου επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο σε ηλεκτρικά οχήματα. Σε αυτή την περίπτωση, μία ματιά είναι αρκετή για να διαπιστώσει κάποιος ότι ένα Opel κινείται αμιγώς ηλεκτρικά.

Προκειμένου να διασφαλίσει την επάρκεια διαθέσιμης ηλεκτρικής ενέργειας για οδήγηση με μηδενικές εκπομπές ρύπων και μπλε φωτισμό στην πόλη, το Grandland X plug-in hybrid διαθέτει μία λειτουργία “e-Save”. Η λειτουργία αυτή επιτρέπει την εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας που είναι αποθηκευμένη στη μπαταρία υψηλής τάσης για μετέπειτα χρήση, όπως για οδήγηση σε περιοχές όπου επιτρέπεται η πρόσβαση μόνον ηλεκτρικών οχημάτων. Ο οδηγός μπορεί να ενεργοποιεί αυτή τη λειτουργία μέσω της έγχρωμης οθόνης αφής του συστήματος infotainment, διατηρώντας επομένως μέρος ή το σύνολο της διαθέσιμης ηλεκτρικής ενέργεια μέχρις ότου κριθεί απαραίτητη στη διαδρoμή.

 Ένα μικρό μπλε φως στο Grandland X plug-in hybrid, μπλε εσωτερικός φωτισμός, μπλε φώτα σε πυροσβεστικά οχήματα – το μπλε φως έχει μακρά παράδοση στην Opel. Ακόμα και στο παρελθόν, το λαμπερό μπλε γοήτευε και ενέπνεε τους σχεδιαστές της Opel. Στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης του 2003, το εντυπωσιακό πρωτότυπο Insignia ήδη αποκάλυπτε τη σχεδιαστική γλώσσα του μετέπειτα μοντέλου παραγωγής με το ίδιο όνομα. Στο εσωτερικό, είχε χρησιμοποιηθεί η τότε νέα τεχνολογία φώτων LED – με το πιο όμορφο μπλε. Η επόμενη σχεδιαστική μελέτη με μπλε φως – το όχημα παραλίας Opel Vivaro Surf – ήταν ανάμεσα στα εκθέματα της 2015 IAA. Ένα χρόνο αργότερα, ο μπλε φωτισμός στο χώρο αποσκευών του Opel Vivaro Sport έκανε την είσοδό του στη μαζική παραγωγή. Στο κομψό και στιλάτο Opel ADAM, οι επιβάτες μπορούσαν να διαλέξουν μεταξύ δύο διαφορετικών αποχρώσεων του μπλε.

Το κλασικό μπλε φως προέρχεται από τα οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας και της αστυνομίας και άλλα αυτοκίνητα έκτακτης ανάγκης του μακρινού παρελθόντος. Ήδη τη δεκαετία του 1930, πυροσβεστικά οχήματα Opel Blitz έφεραν μπλε φώτα – αν και αυτά ήταν σταθερά προσανατολισμένα προς τα εμπρός. Τη δεκαετία του 1950, η κυκλοφορία αυξήθηκε ραγδαία και το σήμα προειδοποίησης βελτιώθηκε σημαντικά από το 1955 με τον ‘περιστρεφόμενο φάρο’. Και ενώ τα αστυνομικά αυτοκίνητα με μπάρες φωτισμού οροφής που αναβόσβηναν  έτρεχαν σαν δαιμονισμένα στα Αμερικανικά αστυνομικά θρίλερ της δεκαετίας του 1970, τα συστήματα αυτά έφτασαν στη Γερμανία μόλις τη δεκαετία του 1980. Εδώ το σύστημα με ‘σειρήνες με μπάρα μπλε φώτων που αναβοσβήνουν’ απέκτησε την επίσημη ονομασία  “RTK 4-SL”, που σημαίνει ‘Περιμετρικός συνδυασμός αστικής σειρήνας και φωτισμού’. Το τμήμα Opel Special Vehicles (OSV) δεν υπήρχε περίπτωση να μην ακολουθήσει την εξέλιξη των τεχνολογιών φωτισμού μετά το 1990. Οι ειδικοί δημιούργησαν αστυνομικά οχήματα Zafira με ειδικά συστήματα σηματοδότησης, πυροσβεστικά Movano με εμπρός φώτα που αναβοσβήνουν και ιατρικά οχήματα έκτακτης ανάγκης βασισμένα στο Insignia με προειδοποιητικά φώτα LED στην πίσω πόρτα.

Εν τω μεταξύ, η τεχνολογία LED εφαρμόζεται πλέον καθολικά – προσφέρει κορυφαία ενεργειακή απόδοση, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μικρότερα μεγέθη συστημάτων φωτισμού. Ασφαλώς το ίδιο ισχύει πρωτίστως για τους προβολείς. Με το σύστημα προσαρμοζόμενου φωτισμού adaptive IntelliLux LED matrix, η Opel έχει εκδημοκρατίσει μία κορυφαία καινοτομία και για πρώτη φορά την εισήγαγε στη compact κατηγορία με το Astra. Αυτό το αντιθαμβωτικό και με λάμψη φωτός ημέρας σύστημα διατίθεται τώρα από το συμπαγές Opel Corsa μέχρι τη ναυαρχίδα της μάρκας Opel Insignia.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΙΜΩΤΑΣ

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή