Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

«Το πείραμα του Ερατοσθένη» στο Μουσικό σχολείο Καρδίτσας

Στο Μουσικό σχολείο Καρδίτσας τη Δευτέρα 20 Μαρτίου, στην εαρινή ισημερία, οι μαθητές του Β1 τμήματος του Γυμνασίου μέτρησαν την ακτίνα της Γης με μία μετροταινία, υλοποιώντας το πείραμα του Ερατοσθένη! Η δράση διοργανώθηκε από τον καθηγητή Φυσικής Γιώργο Καλλιά και την καθηγήτρια μαθηματικών Μαρία Καλογήρου.

Οι διαστάσεις της Γης μετρήθηκαν για πρώτη φορά από τον γεωγράφο και μαθηματικό Ερατοσθένη, γύρω στο 235 π.Χ. Ο Ερατοσθένης γνώριζε ότι ο Ήλιος φθάνει στο ζενίθ το μεσημέρι της 22ας Ιουνίου, κατά το θερινό ηλιοστάσιο. Εκείνη τη χρονική στιγμή μια κατακόρυφη ράβδος ρίχνει τη μικρότερη σκιά της. Όταν ο Ήλιος μεσουρανούσε στη Συήνη, δε βρισκόταν σε απολύτως κατακόρυφη θέση στην Αλεξάνδρεια, 800 χιλιόμετρα βορειότερα.

Όταν λοιπόν οι ηλιακές ακτίνες εισχωρούσαν κατευθείαν στο εσωτερικό ενός κατακόρυφου πηγαδιού της Συήνης, δημιουργούσαν σκιά σε έναν κατακόρυφο κίονα της Αλεξάνδρειας. Οι κατακόρυφες ευθείες στις δύο τοποθεσίες εκτείνονται μέχρι το κέντρο της Γης και η μεταξύ τους γωνία είναι ίση με αυτή που σχηματίζουν οι ακτίνες του Ήλιου με τον κίονα στην Αλεξάνδρεια. Ο Ερατοσθένης μέτρησε ότι η γωνία αυτή είναι ίση με το 1/50 ενός πλήρους κύκλου. Συνεπώς, η απόσταση Αλεξάνδρειας-Συήνης είναι το 1/50 της περιμέτρου της Γης.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή