Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το Προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής και η πεζογέφυρα των Τεμπών «περιμένουν» την αποκατάσταση

Η καταστροφή που επέφεραν οι πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου είναι ιστορικών διαστάσεων, ενώ οι «πληγές» για να επουλωθούν με βεβαιότητα εκτιμάται πως θα απαιτήσουν την παρέλευση ετών και τεράστιους πόρους. Ανθρώπινες ζωές χάθηκαν, περιουσίες «βούλιαξαν», η καθημερινότητα χιλιάδων Θεσσαλών ανατράπηκε προς το χειρότερο μέσα σε λίγες ώρες…

Η υγρή λαίλαπα, όμως, άφησε πίσω και σημαντικότατες ζημιές σε μνημεία που αποτελούσαν σημεία αναφοράς όχι μόνο για τη Θεσσαλία, αλλά για όλη τη χώρα, ενώ η ακτινοβολία τους ξεπερνούσε τα σύνορα της Ελλάδας.

Ποιός δεν ένιωσε συντριβή βλέποντας τις συγκλονιστικές εικόνες από τη μεγάλη πλημμύρα στο Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής των Τεμπών, όπως και τη διαλυμένη πεζογέφυρα, η οποία διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του ισχυρού τοπόσημου μέσα στην απαράμιλλη φυσική ομορφιά της Κοιλάδας.

Η λάσπη, μετά την υποχώρηση των νερών, κάλυψε τα πάντα… Τα σημεία, δηλαδή, όπου χιλιάδες πιστοί προσέρχονταν για να προσευχηθούν και να προσκυνήσουν. Συνάμα, ό,τι απέμεινε από την τσακισμένη πεζογέφυρα γεμίζει με θλίψη όσους κατεβαίνουν από την Παλαιά Εθνική Οδό και αδυνατούν πλέον να φτάσουν στους χώρους του Προσκυνήματος.

Η ανοιχτή «πληγή» που έμεινε στην Αγία Παρασκευή των Τεμπών οδήγησε τον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμο να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ώστε το ταχύτερο δυνατόν να γίνει ορατή η προοπτική της αποκατάστασης. Στο πλαίσιο αυτό απευθύνθηκε στον εφοπλιστή Αθανάσιο Μαρτίνο, τ. Διοικητή του Αγίου Όρους και  Άρχοντα Έξαρχο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος άμεσα ανταποκρίθηκε στην παράκληση του Μητροπολίτη ώστε να καλύψει το κόστος της επισκευής και αποκατάστασης του Ιερού Προσκυνήματος της Αγίας Παρασκευής των Τεμπών.

Προσκύνημα Αγίας Παρασκευής Τεμπών, μετά τις πλημμύρες. Φωτ. larissanet/Θανάσης Καλιακούδας

«Πράξεις σαν και αυτήν αναβιώνουν την παράδοση των Μεγάλων Ευεργετών του Γένους και ενισχύουν την ελπίδα για τη γρήγορη επάνοδο της Θεσσαλίας μας στην ειρηνική καθημερινότητα της…» υπογραμμίζει στην ευχαριστήρια ανακοίνωσή της η Μητρόπολη Λαρίσης και Τύρναβου

Συνάμα, μέσω  του κ. Μαρτίνου, στόχος είναι η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών να διαθέσει ένα μέρος της μεγάλης δωρεάς της για την επούλωση των ζημιών στη Θεσσαλία ώστε να επανακατασκευαστεί η πεζογέφυρα των Τεμπών.

«Πράξεις σαν και αυτήν αναβιώνουν την παράδοση των Μεγάλων Ευεργετών του Γένους και ενισχύουν την ελπίδα για τη γρήγορη επάνοδο της Θεσσαλίας μας στην ειρηνική καθημερινότητα της. Προσδοκούμε οι αρμόδιες υπηρεσίες να ανταποκριθούν ως προς τα γραφειοκρατικώς τυπικά, ώστε σε εύλογο χρόνο, ιδίως μετά την πάροδο της χειμερινής περιόδου, να έχουμε ευχάριστες εξελίξεις» υπογράμμιζε στην ανακοίνωσή της η Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου με την οποία γνωστοποιούσε τις σημαντικές εξελίξεις, ενώ έδινε στη δημοσιότητα και τη σχετική αλληλογραφία.

Αναμφίβολα, μέσα στη μεγάλη καταστροφή, οι παραπάνω κινήσεις αποτέλεσαν μια χαραμάδα ελπίδας, αποδεικνύοντας πως με κατάλληλες πρωτοβουλίες μπορούν να δοθούν λύσεις, ώστε η αποκατάσταση και η ανασυγκρότηση πέρα από αιτήματα να μετεξελιχθούν σύντομα σε εφικτούς στόχους.

Για το Προσκύνημα και την πεζογέφυρα

Σκιαγραφώντας το Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής των Τεμπών η Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, στην ιστοσελίδα της, επισημαίνει τα εξής:

Ο Ιερός Προσκυνηματικός Ναός της Αγίας Παρασκευής στα Τέμπη του νομού Λάρισας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα στην Ελλάδα, με πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο. Η εντυπωσιακή Εκκλησία, μέσα στον βράχο, βρίσκεται στο κέντρο των στενών της κοιλάδας των Τεμπών, από την πλευρά του Ολύμπου.

Το μέρος αυτό ήταν πάντα συνδεδεμένο με την Αγία. Στη θέση αυτή από παλιά υπήρχε Προσκύνημα, αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή, καθώς και Αγίασμα (σε μια μικρή σπηλιά) που υπάρχει μέχρι και σήμερα. Η εκκλησία χτίστηκε το 1921 από σιδηροδρομικούς και αφορμή στάθηκε η θαυματουργή επέμβαση της Αγίας Παρασκευής, όταν ένας μεγάλος βράχος αποκολλήθηκε από τον Όλυμπο και αντί να καταλήξει στο διερχόμενο τρένο, άλλαξε πορεία και έπεσε στον Πηνειό. Η εκκλησία ανακαινίστηκε με δωρεά το 1987.

Μέχρι το 1960, που χτίστηκε η κρεμαστή γέφυρα, ο ναός ήταν προσιτός μέσω βάρκας. Σήμερα οι προσκυνητές διασχίζουν τον Πηνειό μέσω της κρεμαστής πεζογέφυρας, απολαμβάνοντας το υπέροχο φυσικό τοπίο που προσφέρει η κοιλάδα των Τεμπών, δίπλα στην Εθνική Οδό.

Χιλιάδες είναι οι προσκυνητές όλο τον χρόνο -κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες-, με αποκορύφωμα τις 26 Ιουλίου, στην εορτή της Αγίας Παρθενομάρτυρος Παρασκευής. Πολλοί πιστοί έχουν να περιγράψουν κάποιο θαύμα της Αγίας.

Το Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής Τεμπών ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου και διοικείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο, βάσει εγκεκριμένου Κανονισμού Λειτουργίας.

Πηγή: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ 2023

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή