Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το Σάββατο η κεντρική εκδήλωση «Ιποκράτης – η Αέναη επιστροφή»

Με στόχο η Λάρισα να αναδειχθεί και να καθιερωθεί ως «Ιπποκρατική Πόλη» συνεχίζονται οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες των τοπικών αρχών και φορέων, με κορωνίδα τις εκδηλώσεις ««Ιπποκράτης – Η Αέναη επιστροφή» που διοργανώνονται, τα τελευταία τρία χρόνια, από τον Δήμο Λαρισαίων, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Σύλλογο «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» και τελούν υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το ερχόμενο το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στις 20:30 στον προαύλιο χώρο του Μύλου του Παππά, όπου θα παρουσιαστεί η παράσταση νεοκλασικού μπαλέτου «…και η ψυχή κινείται», σε καλλιτεχνική διεύθυνση του διακεκριμένου χορογράφου Γκες Μίχοφ. Σημειώνεται ότι η κεντρική εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλου.

Για τις επικείμενες εκδηλώσεις, δόθηκε συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο της Λάρισας, από το δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό, τον πρόεδρο του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητή Αθαν. Γιαννούκα, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Ντ. Γιαννακόπουλο, τον πρόεδρο του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στην Λάρισα» κ. Ρ. Χαλιαμπάλια, τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Επιστημών κ. Π. Σάπκα και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Β. Πινακά.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης τόνισε ότι «Η Λάρισα και δήμος Λαρισαίων έχουν βάλει ως στόχο την ανάδειξη της πόλης μας ως μια Ιπποκρατική πόλη μιας και ο Ιπποκράτης έζησε τα τελευταία του χρόνια και άσκησε την επιστήμη του στην περιοχή μας. Ο δήμος Λαρισαίων με συγκεκριμένους φορείς της πόλης μας εδώ και 3 χρόνια διοργανώνει τις ιπποκρατικές εκδηλώσεις. Φέτος, σε συνεργασία με την περιφέρεια το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, αλλά και τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας και τον Σύλλογο «Ιπποκράτης Στη Λάρισα» υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, διοργανώνουμε την κορυφαία εκδήλωση στις 14 του Σεπτέμβρη στον Μύλο του Παππά. Πρόκειται για μια εκδήλωση που εστιάζει στον χορό, η οποία έχει πολύ μεγάλους συντελεστές από πίσω της και υψηλό επίπεδο.

Τέλος, ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε στην απόφαση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει η ανάπλαση του μνημείου του Ιπποκράτη όπου θα μπορούν εκεί να ορκίζονται οι φοιτητές της ιατρικής σχολής της Λάρισας και όχι μόνο».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, τόνισε τα εξής:

«Θα διατηρήσω με αγνότητα και οσιότητα τόσο τη ζωή μου όσο και την τέχνη μου» αναφέρει στον όρκο του ο Ιπποκράτης. Διαχρονικός, μοναδικός, ασύγκριτος και ανεπανάληπτος. Μια μεγάλη αξία για την περιοχή μας, που οδήγησε την Περιφέρεια Θεσσαλίας πριν έξι χρόνια σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιπποκράτης κ. Χαλιαμπάλια να ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια που «έσπειρε το σπόρο» για την ενεργοποίηση και άλλων φορέων για την ανάδειξη της Ιπποκράτειας σκέψης. Είμαστε χαρούμενοι μου βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση, καθώς αυτή η προσπάθεια αγκαλιάστηκε από το Δήμο προκειμένου και η πόλη να βγει μπροστά για το έργο του Ιπποκράτη.

Ο Ιπποκράτης είναι ιδιαίτερα επίκαιρος σήμερα, καθώς η πολιτική ιδεολογία είναι μια: η πίστη και ηθική. Η ηθική και στην πολιτική και στη τέχνη και στο επάγγελμα. Πρόκειται για ένα διαχρονικό μήνυμα το οποίο διαμορφώνει την επόμενη μέρα. Ένα μήνυμα που όταν το χρησιμοποιήσουμε σωστά μπορούμε να αλλάξουμε τις ζωές των παιδιών μας. Γι’ αυτό με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, της Ιατρικής Σχολής της Θεσσαλίας και των φοιτητών ανεβαίνει η παράσταση με τίτλο «ΚΡΙΣΙΣ ΧΑΛΕΠΗ». Ένα έργο που αφορά τη διαδρομή από τη διδασκαλία της ιατρικής επιστήμης, στη θεραπεία και το ιατρικό απόρρητο. Είναι μια διαδρομή πάρα πολύ επίκαιρη, μια διαδρομή που θα περάσουμε όλοι μας κατά τη διάρκεια της ζωή μας.

Να ευχαριστήσω όλους, το Δήμαρχο, το Δήμο Λαρισαίων, τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας, την Ιατρική Σχολή, το Σύλλογο «Ιπποκράτης» και όλους όσοι ασχολούνται για να κάνουν το συγκεκριμένο θεσμό κάθε χρόνο και καλύτερο. Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα ήθελα να απευθύνω στον Εξοχότατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας που κάθε χρόνο θέτει τις εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του.

Στην συνέχεια, ο πρόεδρος Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Τάσος Γιαννούκας, αφού εξέφρασε την χαρά και την ικανοποίησή του για τη προσπάθεια που καταβάλουν τα τελευταία χρόνια τοπικές αρχές και φορείς για την ανάδειξη της Λάρισας ως «ιπποκρατικής πόλης», εκφράζοντας παράλληλα τη διάθεση της Ιατρικής Σχολής να στηρίξει με κάθε μέσο την προσπάθεια που καταβάλει η Λάρισα. Τέλος, εξέφρασε την χαρά του για την προοπτική ανάπλαση του Μνημείου του Ιπποκράτη.

Ο κ. Ντ. Γιαννακόπουλος, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στην εκδήλωση του Σαββάτου, υπογραμμίζοντας ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της ανάδειξης της Λάρισας ως Ιπποκρατικής πόλης.

Ο κ. Ρίζος Χαλιαμπάλιας, επικεντρώθηκε στο υψηλό επίπεδο της εκδήλωσης που θα παρουσιαστεί το Σάββατο, ενώ με τη σειρά του κάλεσε τους Λαρισαίους να συμμετάσχουν μαζικά στην εκδήλωση.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Π. Σάπκας, σημείωσε τα εξής:

«Θα ήθελα να επισημάνω εκτός από τη σημασία της καταγραφής της πόλης σε Ιπποκρατική, τη σημασία του τρόπου με τον οποίο προσπαθούμε να το πετύχουμε.

Θα σταθώ κυρίως στην παραγωγή πρωτότυπων έργων τέχνης που κάνουν την παγκόσμια πρεμιέρα τους στη Λάρισα με τη συμμετοχή καλλιτεχνών υψηλού επιπέδου και βεληνεκούς, όπως την πρώτη χρονιά ο συνθέτης Γιάννος Αιόλου και ο εικαστικός Χρήστος Παπανικολάου αλλά και η χορωδία της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Δημήτρη Κτιστάκη, τη δεύτερη ο νεαρός ταλαντούχος βραβευμένος συνθέτης Ευριπίδης Μπέκος και η Συμφωνική μας ορχήστρα και φέτος ο σπουδαίος χορογράφος Γκες Μίχοφ , ο Εμίλ Ιορντάνοφ (πρώτος χορευτής της Εθνικής Όπερας της Σόφιας και η Μαρίνα Ποπόβα (πρώτη χορεύτρια του Μπαλέτου Arabesque της Σόφιας) με τη συμμετοχή της Δημοτικής Σχολής Μπαλέτου.

Η παρακαταθήκη που δημιουργείται είναι τεράστια. Το αποτύπωμα της Λάρισας στον παγκόσμιο καλλιτεχνικό χάρτη μεγαλώνει. Η διάχυση του λόγου και των αρχών του Ιπποκράτη στο ευρύ κοινό, δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο δρόμο. Η εμπλοκή του καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης μόνο οφέλη δημιουργεί τόσο για το ίδιο το δυναμικό και κατ’ επέκταση για την πόλη όσο και για την τέχνη γενικότερα.

Η παράσταση χορού που θα απολάυσουμε το Σάββατο το βράδυ στον Μύλο του Παππά με τίτλο «…και η ψυχή κινείται» βασίζεται στην ιπποκρατική ιδέα για την Ψυχή, ως μέρος της θείας, αναλλοίωτης, κοσμικής ουσίας, ως ενέργεια απαραίτητη για τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, ως τη σύνδεση του θνητού ανθρώπινου με το αιώνιο συμπαντικό.

Αν, όπως έλεγε ο Ιπποκράτης για το σώμα, η τροφή να είναι το φάρμακό μας και το φαρμακό μας η τροφή μας, το ίδιο ισχύει και για το πνεύμα. Πρέπει να το «ταΐζουμε» επίσης καλά. Κι αυτό προσπαθούμε να κάνουμε.»

Τέλος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Β. Πινακάς, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Η παγκόσμια κληρονομιά του «πατέρα της σύγχρονης Ιατρικής» Ιπποκράτη, είναι ανεκτίμητη και αδιαμφισβήτητα άλλαξε τον ρου όλων των ιατρικών επιστημών.

Έθεσε τις βάσεις της ορθολογικής κλινικής εξέτασης και της διάγνωσης της νόσου, βασισμένες σε κλινικά σημεία και συμπτώματα και όχι σε δοξασίες και δεισιδαιμονίες και καθιέρωσε τον αλγόριθμο για την επιλογή της κατάλληλης και ενδεδειγμένης θεραπείας της.

Κατανοεί την αναγκαιότητα και την σημασία της πρόληψης, της πρόγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης. Αναγνωρίζει την σπουδαιότητα της επιρροής του περιβάλλοντος στην υγεία των ανθρώπων και μας προτρέπει στον Ιπποκρατικό τρόπο ζωής για την διατήρησή της, με ισορροπημένη διατροφή, άσκηση και αρμονία στη ζωή μας.

Με τον «όρκο» του ο Ιπποκράτης, εισάγει ένα πλαίσιο ηθικής και δεοντολογίας άσκησης της ιατρικής, που αποτελεί την διαχρονική πυξίδα για κάθε ιατρό.

Η συνειδητή επιλογή του Ιπποκράτη να ζήσει ένα μεγάλο μέρος ως και το τέλος της ζωής του, στη γη των προγόνων του τη Θεσσαλία, έναν τόπο πλούσιο σε θεραπευτικά φυτά και βότανα σε Όλυμπο, Κίσσαβο, Πήλιο και όλο τον Θεσσαλικό κάμπο, αποτελεί ένα τεράστιο κληροδότημα. Ένα κληροδότημα που περιμένει να το αξιοποιήσουμε εμείς οι Θεσσαλοί ,προς ανάδειξη του πολιτισμού και της οικονομίας του τόπου μας και με σεβασμό πάντα στις Ιπποκρατικές αξίες.

Συνάμα αποτελεί και ηθική υποχρέωση, σχεδόν καθήκον, της γενιάς μας να γνωρίσουμε και να κάνουμε κτήμα μας τον ιπποκρατικό τρόπο ζωής και τις ιπποκρατικές αξίες και να τον μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενεές του τόπου μας πρωταρχικά και πέραν των συνόρων της περιφέρειας και της πατρίδας μας συγχρόνως.»

Η παράσταση χορού «…και η ψυχή κινείται»

Η παράσταση χορού «…και η ψυχή κινείται» φιλοδοξεί να εξερευνήσει την αξιολόγηση της αντιστοίχισης στο ιπποκρατικό έργο των τεσσάρων χυμών της υλικής υπόστασης του ανθρώπινου σώματος με τα τέσσερα βασικά στοιχεία πυρ, αήρ, ύδωρ, γη, τα οποία σύμφωνα με τον προσωκρατικό φιλόσοφο Εμπεδοκλή αποτελούν τον κόσμο («Η ιπποκρατική θεωρία περί των χυμών» Κωνσταντίνος Καλαχάνης, Δρ. Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών).

Επίσης, η παράσταση, βασίζεται στην ιπποκρατική ιδέα για την Ψυχή, ως μέρος της θείας, αναλλοίωτης, κοσμικής ουσίας, ως ενέργεια απαραίτητη για τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, ως τη σύνδεση του θνητού ανθρώπινου με το αιώνιο συμπαντικό.

• Χορογραφία: Γκες Μίχοφ, Μαρίνα Ποπόβα
• Βοηθός χορογράφου: Κατερίνα Μπούτου
• Μουσική: Mikhail Glinka, Pietro Mascagni, Abel Korzeniowski, Olafur Arnalds, The Secession Studios, Audiomachine

Η παράσταση διανθίζεται με ποίηση του Κωστή Παλαμά και του Διονύσιου Σολωμού, του φιλοσόφου Εμπεδοκλή, αποσπάσματα από το ιπποκρατικό έργο, καθώς και τον Όρκο του Ιπποκράτη.

• Σολίστ: Εμίλ Ιορντάνοφ (πρώτος χορευτής της Εθνικής Όπερας της Σόφιας), Μαρίνα Ποπόβα (πρώτη χορεύτρια του Μπαλέτου Arabesque της Σόφιας), Κατερίνα Μπούτου, Μαρία Παπαχριστοπούλου, Ελένη Μάρκου, Μαρίτα Νικολίτσα.

• Συμμετέχουν οι μαθητές της τάξης του Φυτωρίου Junior της Δημοτικής Σχολής Μπαλέτου Λάρισας: Χλόη Βαλδούμα, Πετρούλα Δρέντζα, Χρύσα Ευθυμίου, Ελίνα Παπαϊωάννου, Μαρία-Ειρήνη Ριζοπούλου, Μιχαέλα Χάμου, Μαρία Χριστώνη

• Επίσης, συμμετέχει ο Νικόλας Σωτηρίου, μαθητής της Σχολής Χορού Άσπας Φούτση (Θεσσαλονίκη).

• Απαγγέλει ο Δημήτρης Τσουμάνης.

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή