Το θέμα των επιδομάτων μοιάζει με αρχαία κωμωδία

Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Αυτό που συμβαίνει με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, δεν έχει προηγούμενο. Μοιάζει με αρχαία κωμωδία του Αριστοφάνη και με τους πρωταγωνιστές να έχουν μια συμπεριφορά τσιγγούνη, που δεν θέλουν να δώσουν φράγκο σε κανένα, αλλά πιέζονται από τις καταστάσεις και προσπαθούν να κοροϊδέψουν τον κόσμο ότι απλόχερα μοιράζουν χρήμα με ουρά, ενώ στην πραγματικότητα δίνουν ψίχουλα σε λίγους.

Μέχρι σήμερα που γράφονται αυτές οι σειρές, έχουν μοιραστεί μερικά δισεκατομμύρια, αλλά μόνο στο μιλητό. Στην πραγματικότητα κανείς δεν έχει βάλει στην τσέπη του ούτε ένα ευρώ. Από αύριο σε αύριο πάει το πράγμα και ο αριθμός των δικαιούχων όλο και μικραίνει.

Θα έπαιρναν το επίδομα των 800 ευρώ όλες οι πληττόμενες επιχειρήσεις. Οι περισσότερες όμως έμειναν απ’ έξω, αφού η πλειοψηφία των ΚΑΔ με επιχειρήσεις που πλήττονται, δεν έχουν συμπεριληφθεί, αλλά και από αυτούς τους ΚΑΔ που συμπεριελήφθησαν, όσες επιχειρήσεις έχουν πάνω από πέντε εργαζόμενους δεν δικαιούνται τα 800 ευρώ.

Δηλαδή ένα μικρό καφέ της γειτονιάς, που δουλεύει από το πρωί ως το βράδυ, απασχολεί κατ’ ελάχιστο ένα λαντζέρη, ένα σερβιτόρο, ένα μπουφετζή και μια καθαρίστρια. Δηλαδή τέσσερα άτομα το πρωί και άλλους τόσους για το βράδυ. Σύνολο οκτώ άτομα. Αυτή η επιχείρηση δεν δικαιούται τα 800 ευρώ γιατί θεωρείται εύρωστη και δεν τα έχει ανάγκη, αφού μπορεί και απασχολεί πάνω από πέντε εργαζόμενους. Ποιος νοσηρός νους σκέφτηκε κάτι τέτοιο για να εξαιρέσει τόσες χιλιάδες επιχειρήσεις με ένα τόσο φτηνό επιχείρημα;

Οι επιστήμονες αποφασίστηκε να πάρουν το ιλιγγιώδες ποσό των 600 ευρώ σε δύο δόσεις, 400 τέλος Απριλίου και τα ρέστα το Μάϊο, όμως με κρατήσεις 20%, αφού πρώτα τελειώσουν τα μαθήματα που πρέπει να κάνουν και να δώσουν εξετάσεις μέσω διαδικτύου και φυσικά προϋπόθεση για να πληρωθούν, να περάσουν τις εξετάσεις που θα δώσουν. Θα πληρωθούν από λεφτά που είναι για μαθήματα επιμόρφωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι για επιδοματική πολιτική, αλλά αυτό είναι μια ανθυπολεπτομέρεια που τέτοιες ώρες δεν δίνει κανείς σημασία.

Για τους ανέργους θα δοθεί βοήθημα, μόνο σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ μέχρι δυο χρόνια, οι υπόλοιποι στον Καιάδα, γιατί όπως είπε σε συνέντευξή του ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, οι υπόλοιποι μακροχρόνια άνεργοι, πέρα των δύο ετών, για να καταφέρνουν να ζουν τόσα χρόνια χωρίς επίδομα, πάει να πει πως κάπου, κάτι βρίσκουν κι έτσι δεν χρειάζεται να μεριμνήσει γι’ αυτούς το κράτος. Ενδεχομένως και να το κλέβουν κιόλας, όπως υποστήριξε. Δεν έχει ακούσει ότι οι συνταξιούχοι γονείς συντηρούν χιλιάδες άνεργα παιδιά και άλλα τέτοια τραγικά πράγματα. Αυτά τα σοβαρά ειπώθηκαν ανερυθρίαστα από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης και δεν προκάλεσαν καμία αντίδραση από τη Νέα Δημοκρατία, γεγονός που σημαίνει ότι μάλλον υιοθετούνται οι απόψεις αυτές και δεν είναι απλά μια ακόμη ακραία προσωπική άποψη του κ. Γεωργιάδη, αλλά συνολική αντίληψη της κυβέρνησης, για τους παρίες αυτής της κοινωνίας, που είναι οι άνεργοι αυτής της χώρας.

Κατά τ’ άλλα, θα δοθούν επιδόματα στους ήδη εργαζόμενους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και πολύ καλά κάνουν και θα δοθούν. Αλλά φαίνεται πως τα χρήματα δεν φτάνουν για όλους. Γι’ αυτό και θα υπάρξουν εξαιρέσεις, και θα αναγκαστούν από την κυβέρνηση να παίξουν το επικοινωνιακό παιχνίδι, πριμοδοτώντας ομάδες εργαζομένων που δεν κοίταξε η προηγούμενη κυβέρνηση κι έτσι ίσως καταφέρουν και τους εξαγοράσουν και να τους καταστήσουν χειροκροτητές της κυβερνητικής πολιτικής και πρόνοιας. Αφού προνόησε να εξαιρέσει όσους είχε φροντίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως είναι οι μακροχρόνια άνεργοι κι αυτή εδώ φρόντισε να στραφεί σε νέες ομάδες πολιτών, που δεν είχαν ευεργετηθεί μέχρι σήμερα από τους άλλους.

Δηλαδή πίσω από κάθε κίνηση, φαίνεται να κρύβεται η μικροπολιτική. Πρέπει όμως να καταλάβουν στην κυβέρνηση, ότι τέτοιες ώρες δεν πρέπει να παίζει κανείς με τη φωτιά, γιατί δεν ξέρεις πότε μια σπίθα θα ξεφύγει και τι ζημιά μπορεί να προκαλέσει. Κι αυτή η ζημιά μπορεί να είναι τόσο μεγάλη, που να μην έχει προηγούμενο. Γιατί ας αντιληφθούν οι κύριοι στο οικονομικό επιτελείο, πως η φτώχεια και η απελπισία φέρνουν τραγικά αποτελέσματα και προκαλούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις με κοινωνική έκρηξη που μπορεί να μοιάζει με βόμβα μεγατόνων.©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή