Οι τιμές καλπάζουν σε βασικά αγαθά. Για μια περιοχή δε σαν τη Θεσσαλία, όπου πολλά από τα προϊόντα που τραβάνε την ανηφόρα των τιμών παράγονται στην περιοχή, το θέμα ξεπερνά το όριο ανοχής από πλευράς των πολιτών που βλέπουν ότι η αγορά διαμορφώνεται με όρους «καρτέλ» κάνοντάς τους να αγωνιούν για το πώς θα μπορέσουν να διασφαλίσουν την κάλυψη βασικών αναγκών το επόμενο διάστημα.
Για το λόγο αυτό το trikalanews.gr καταγράφει τις αυξήσεις που έβαλαν φωτιά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς κλονίζοντας τις συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή.
Ξεκινώντας από το κρέας, με βάση τα στοιχεία του τμήματος Εμπορίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας η αύξηση των τιμών προκαλεί ίλιγγο.
Ενδεικτικά, στις 20/9/2021 η μέση τιμή για το μοσχάρι (μπούτι) ήταν με το ΦΠΑ στα 9,97 ευρώ το κιλό. Στις 18 Δεκεμβρίου του 2022 η τιμή για το ίδιο προϊόν ήταν στα 10,27 ευρώ το κιλό, τον Σεπτέμβριο του 2022 στα 11,77 ευρώ το κιλό. Τον Δεκέμβριο του 2022 η τιμή κατέγραψε δραματική αύξηση στα 12,03 ευρω/κιλό και στις 31 Ιανουαρίου ήδη είχε φτάσει στο 12,53 ευρώ το κιλό.
Αντίστοιχες αυξήσεις από το 2021 μέχρι και τέλος του 2022 καταγράφονται σε όλα τα είδη κρεάτων, όπως φιλέτο κοτόπουλου (εγχώριο) από 6,41 σήμερα πουλιέται με βάση την τελευταία καταγραφή με μέση τιμή στα 8,59 ευρώ το κιλό και χοιρινή μπριζόλα από 4,94 το κιλό σήμερα αγοράζεται στα 6,20 το κιλό περίπου.
Αντίστοιχες αυξήσεις σημειώνονται και στα οπωρολαχανικά. Ενδεικτικά για ένα από τα σημαντικότερα λαχανικά, την πατάτα, η τιμή κιλού ξεκινά το 2021 στα 0,76/κιλό και φτάνει σήμερα στο 1 ευρώ το κιλό μέση τιμή για την Θεσσαλία!
Για το λάδι, η αύξηση είναι ασύγκριτη! Το δελτίο τιμών στις 21 Δεκεμβρίου του 2020 στη Θεσσαλία, έδειχνε ότι το κλασσικό ελαιόλαδο πωλούνταν κατά μέσο όρο στα 4,68 το λίτρο. Σήμερα η τιμή αυτή είναι στα 7,22 ευρώ ανά κιλό.
Δυστυχώς, από τα δελτία τιμών λείπει το γάλα. Βέβαια ως καταναλωτές γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά πόσο πωλούνταν και που έφτασε σήμερα στα ράφια των μάρκετ. Έτσι, στα Τρίκαλα, για γάλα που παράγεται μόλις ελάχιστα χιλιόμετρα από τα σπίτια μας, καταβάλουμε 1,70 περίπου ευρώ το λίτρο με την τιμή να βρισκόταν στο 1 ευρώ μόλις δύο χρόνια πριν.
Με ποσοστά, μιλάμε για 35% αυξήσεις στο λάδι, πάνω από 25% στο κρέας και εως 24% στα οπωρολαχανικά. Το ζήτημα, όπως μας λένε οι καταναλωτές, δεν είναι μόνο η καταγραφή βέβαια, αλλά και η άμεση παρέμβαση και λύση όχι μέσα από επιδότηση αλλά μέσα από ελέγχους.