Το 4ο Γυμνάσιο «Γιώργος Σεφέρης» στο ΚΠΕ Τρικκαίων

Χθες το Β4 του 4ου Γυμνασίου Τρικάλων «Γιώργος Σεφέρης» μαζί με τις συνοδούς καθηγήτριες, Νίκη Χριστάνα, Μαριάννα Τσιανάκα και Ευαγγελία Τάσιου επισκεφτήκαμε το ΚΠΕ Περτουλίου – Τρικκαίων και παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα του ΚΠΕ «Βαρούσι, η παραδοσιακή συνοικία κάτω από το κάστρο».

Εκεί μας υποδέχτηκαν η κ. Τερέζα και ο κ. Θωμάς και μας έκαναν να αισθανθούμε άνετα. Αρχικά ενημερωθήκαμε για το Βαρούσι μέσω μιας διαδραστικής παρουσίασης. Ακολούθησε σύντομο διάλειμμα όπου μας πρόσφεραν σάντουιτς και χυμό, τα οποία απολαύσαμε έξω στον καταπράσινο αύλειο χώρο του ΚΠΕ.

Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στην παραδοσιακή συνοικία του Βαρουσίου. Η συνοικία Βαρούσι ήταν η χριστιανική συνοικία των Τρικάλων επί τουρκοκρατίας και βρίσκεται στις παρυφές του Φρουρίου. Έως το 1930 θεωρούνταν η αρχοντική συνοικία των Τρικάλων και σήμερα είναι στο σύνολό της διατηρητέα, με ένα μεγάλο αριθμό παλιών κτηρίων από την εποχή της τουρκοκρατίας να σώζεται μέχρι σήμερα.

Εκεί επισκεφτήκαμε εκκλησίες της πόλης, οι οποίες είναι χτισμένες πολύ κοντά η μία στην άλλη. Παλιές εκκλησίες της πόλης στο Βαρούσι είναι ο Άγιος Στέφανος του 1896 στη θέση παλαιότερης βυζαντινής εκκλησίας που καταστράφηκε από πυρκαγιά, οι Άγιοι Ανάργυροι, η Παναγία Φανερωμένη του 1853, η Αγία Μαρίνα του 1766, η Αγία Παρασκευή του 19ου αιώνα, η Αγία Επίσκεψη του 1543, ο Άγιος Δημήτριος του 1580, ο Άγιος Ιωάννης Ελεήμονας του 14ου αιώνα, ο Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος και ο Προφήτης Ηλίας του.

Εκτός από τις εκκλησίες ξεναγηθήκαμε στα παραδοσιακά κτήρια της συνοικίας, θαυμάσαμε την αρχιτεκτονική τους και ακούσαμε πολύ σημαντικά πράγματα από τους υπεύθυνους του ΚΠΕ για τον τρόπο κατασκευή τους και, σε κάποιες περιπτώσεις, για την ιστορία τους. Τα παλιά σπίτια της συνοικίας χρονολογούνται από το 17ο και το 19ο αιώνα. Τα οικοδομικά υλικά των σπιτιών είναι το ξύλο, τα καλάμια, ο σοβάς και οι πλίνθοι. Τα σπίτια έχουν «σαχνισιά» (κλειστός στεγασμένος χώρος που προεξέχει από τον κορμό του κτιρίου).

Η βροχή δεν στάθηκε ικανή να σταματήσει την ξενάγηση, η οποία ολοκληρώθηκε μπροστά στον ναό της Αγίας Επισκέψεως. Εκεί αποχαιρετήσαμε τους δυο καταπληκτικούς ξεναγούς μας και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής για το σχολείο, χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι. Αυτή η επίσκεψη στο Βαρούσι ήταν μια μοναδική εμπειρία για μας, γιατί μας βοήθησε να γνωρίσουμε καλύτερα και να «ανακαλύψουμε» την πόλη που ζούμε.

B4 4ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ «ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ»
 Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή