Το είπανε και το έκαναν…

Μηνυτήρια αναφορά κατά του Δημάρχου Φαρκαδόνας για τις διακοπές νερού.

Σε υλοποίηση της απειλής του, προχώρησε το «Μέτωπο Λαού» Τρικάλων και Μέλη του, συνοδευόμενα από κατοίκους του Δήμου Φαρκαδόνας, προχώρησαν σήμερα σε κατάθεση Καταγγελίας-Μηνυτήριας Αναφοράς στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών κατά της Δημοτικής Αρχής Φαρκαδόνας και της ΔΕΥΑΦ «για τις αθρόες διακοπές νερού που γίνονται κατακαλόκαιρο σε χωριά του Δήμου, καταδικάζοντας φτωχούς και ανήμπορους πολίτες στη δίψα», όπως αναφέρανε οι μηνυτές και πρόσθεταν «Πρόκειται για βάρβαρη και απάνθρωπη πολιτική της Δημοτικής Αρχής Μεριβάκη που πρέπει να ξεσηκωθεί ο κόσμος να τη σταματήσει και ο Εισαγγελέας να παρέμβει αμέσως».

Στην μηνυτήρια αναφορά, επισημαίνονται και τα εξής «Το νερό είναι κοινωνικό δημόσιο αγαθό και ανήκει σε όλους. Αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, που δεν το στερείται (δεν πρέπει να το στερείται) κανένας και είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Και τούτο δικαίως, αφού το νερό καλύπτει βασικές ανάγκες του ανθρώπου.

Είναι όρος επιβίωσης του ανθρώπου. Κανένας δεν μπορεί να ζήσει χωρίς νερό. Χωρίς νερό, πεθαίνεις. Κι όμως ο Δήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Αθανάσιος Μεριβάκης (ο οποίος συγχρόνως είναι Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Φαρκαδόνας-Δ.Ε.Υ.Α.Φ.) κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει ότι όποιος δεν πληρώνει, δεν πίνει νερό! Έχεις, δεν έχεις να πληρώσεις, αφού δεν πληρώνεις, εγώ σου κόβω το νερό και ας πεθάνεις!

Αυτό είναι το διακηρυγμένο δόγμα της Δημοτικής Αρχής Φαρκαδόνας. Και το χειρότερο: εφαρμόζεται μαζικά! Έτσι, κατακαλόκαιρο, περίπου το 20% των σπιτιών σε κάθε χωριό του Δήμου Φαρκαδόνας έχουν κομμένο το νερό!! Δηλαδή εκατοντάδες σπίτια, που σημαίνει ίσως και χιλιάδες άνθρωποι σε διάφορες τοπικές ή δημοτικές κοινότητες (χωριά) του Δήμου Φαρκαδόνας έχουν κομμένο το νερό με εντολή της Δημοτικής Αρχής και απόφαση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Φαρκαδόνας (Δ.Ε.Υ.Α.Φ.), με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται τα μάλα η καθημερινότητά τους, να διακινδυνεύει σοβαρά η υγεία τους, εκτός του ότι μένουν απότιστα τα κηπευτικά τους, που αποτελούν βασικό παράγοντα διατροφής, ιδίως στα χωριά.

Σημειωτέο ότι πολλές οικογένειες έχουν αρρώστους, κάποιες και με άτομα με μηχανική υποστήριξη, έχουν γέρους και ανήλικα μικρά παιδιά. Ενδεχόμενα στο Δήμο Φαρκαδόνας, όσον αφορά το νερό, συντελείται ένα έγκλημα μαζικής κλίμακας. Σημειώνουμε ακόμη ότι:

•    Η τιμή του νερού στον Δήμο Φαρκαδόνας τα τελευταία 1-2 έτη αυξήθηκε υπέρογκα και μάλλον παράνομα: 35% πάνω!

•    Το επιτόκιο, σε περίπτωση καθυστέρησης εξόφλησης των λογαριασμών της ΔΕΥΑΦ, εκτοξεύεται στο 1% μηνιαίως! Μήπως έχουμε τοκογλυφία;

•    Στον Δήμο Φαρκαδόνας δεν εφαρμόζεται το κοινωνικό τιμολόγιο, δηλαδή ειδικές, χαμηλές χρεώσεις ή και απαλλαγή απ’ την πληρωμή του νερού για ανέργους, φτωχούς, ανάπηρους κι άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ο νόμος υποχρεώνει για κοινωνικό τιμολόγιο, αλλά η Δημοτική μας Αρχή κωφεύει.

•    Τελευταίως, σε πολλά χωριά μας η Δημοτική Αρχή με την ΔΕΥΑΦ έστειλε μέχρι και 4 τετραμηνιαίους λογαριασμούς ΜΑΖΙ, με την αυστηρή προειδοποίηση-απειλή να πληρωθούν αμέσως στο σύνολό τους!!

•    Σε πολλούς λογαριασμούς που μας στέλνει η ΔΕΥΑΦ συμπεριλαμβάνονται πολλές άλλες (ξένες) τακτικές ή έκτακτες χρεώσεις, μ’ αποτέλεσμα ο αρχικός λογαριασμός, που αφορά το νερό, μέχρι και να πενταπλασιάζεται!! Κι όλα αυτά μέσα σε συνθήκες μαζικής εξαθλίωσης του λαού που δημιούργησαν τα άθλια μνημόνια της Ε.Ε., του ΔΝΤ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Είναι αυτά νόμιμα;

•    Η ΔΕΥΑΦ με τη Δημοτική Αρχή αύξησαν υπέρογκα και προφανώς παράνομα το πάγιο τέλος από 6ευρώ σε 10 ευρώ!

•    Εκτός από τα σπίτια που τους έκοψε και δεν έχουν ή δεν είχαν για ένα διάστημα νερό, η Δημοτική Αρχή, μέσω της ΔΕΥΑΦ, έχει απειλήσει πολλαπλάσιους δημότες και κατοίκους του Δήμου ότι θα τους κόψει το νερό, αν δεν συμμορφωθούν, δηλαδή να πληρώσουν-εξοφλήσουν αμέσως, χωρίς εν τω μεταξύ να εξετάζει αν όντως αρκετοί απ’ αυτούς έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Τέτοιες απειλές και εκβιασμοί προς τους πολίτες είναι νόμιμοι ή παράνομοι;

•    Ο διακανονισμός πληρωμής για τις καθυστερούμενες οφειλές που μας προτείνει ο Δήμος είναι απαγορευτικός για τους περισσότερους από μας. Για να ενταχθείς πρέπει να προκαταβάλεις το 20% της συνολικής οφειλής, οι δόσεις είναι μόνο 12 και πρέπει να πληρώνεις και τους τρέχοντες λογαριασμούς. Είναι αυτό νόμιμο;

Όλα τα παραπάνω δεν συνιστούν απλώς μια ανάλγητη και απάνθρωπη συμπεριφορά και βάρβαρη νεοφιλελεύθερη πολιτική της Δημοτικής Αρχής Φαρκαδόνας, αλλά συνάμα αυθαίρετες, παράνομες και αντισυνταγματικές πράξεις. Επειδή τα παρατιθέμενα πραγματικά περιστατικά και όσα άλλα θα προκύψουν από την έρευνα που θα διατάξετε εσείς, κύριε Εισαγγελέα, αποδεικνύουν ενδεχόμενα και συγκροτούν αξιόποινες πράξεις, που καλύτερα όλων μπορείτε να κρίνετε και να αξιολογήσετε εσείς, ασκώντας -εάν έτσι κρίνετε εσείς- τις ανάλογες ποινικές διώξεις και λαμβάνοντας τα μέτρα για την προστασία της κοινωνίας, της δημόσιας υγείας και των άλλων προστατευόμενων εννόμων αγαθών».

 Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

©2023 trikalanews.gr from TNT MEDIA GROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή