Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το Γενικό Λύκειο Οιχαλίας στην 36η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων

Για 36η φορά, διοργανώθηκε η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής , η οποία φέτος είχε διάρκεια 4 ημερών και πραγματοποιήθηκε από την 1 έως 4 Δεκεμβρίου 2017 στη Θεσσαλονίκη.

Συμμετείχαν 120 μαθητές, ηλικίας 16 με 18 ετών από Σχολεία των περιοχών της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας καθώς και περίπου 70 νέοι από όλη την Ευρώπη. Αυτή τη φορά, θα επιλεγούν οι έξι (6) μαθητές που θα στελεχώσουν την ελληνική αποστολή σε μείζονα δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων στο εξωτερικό. 24 επιπλέον επιλαχόντες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε άλλες περιφερειακές δράσεις σε διεθνές επίπεδο και βάσει της σειράς κατάταξης τους θα δύναται να αναπληρώσουν κάποιο από τα έξι μέλη της αποστολής σε περίπτωση κολλήματος

Το ΓΕΛ Οιχαλίας επελέγη να εκπροσωπηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων με δύο μαθήτριες τη Βασιλάρα Χριστίνα (Α΄Λυκείου) και τη Λόη Μαρκέλλα (Β΄Λυκείου), οι οποίες και συμμετείχαν στις εργασίες με γραπτά κείμενα και προφορικές εισηγήσεις. Υπεύθυνη καθηγήτρια και συνοδός των μαθητριών ορίστηκε η κ. Αλεξίου Ελένη (ΠΕ06 Αγγλικών).

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ!!!!!!!!

Λίγα λόγια για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων – European Youth Parliament (Ε.Κ.Ν.Ε / E.Y.P.) είναι ένας θεσμός που καθιερώθηκε το 1987 στο Φοντενεμπλό της Γαλλίας με στόχο να προωθήσει την ευρωπαϊκή διάσταση στην εκπαίδευση.

Σκοπός του είναι να δώσει σε μαθητές Λυκείου την ευκαιρία να αποκτήσουν μια πολύτιμη εκπαιδευτική εμπειρία μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα που ενισχύουν την κατάρτιση των μελλοντικών Ευρωπαίων Πολιτών και συμβάλλουν στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στα προγράμματα αυτά, οι νέοι Ευρωπαίοι εκφράζουν ελεύθερα τις προσωπικές τους απόψεις, ενώ καλούνται να πάρουν θέση πάνω σε επίκαιρα θέματα μέσα σε ένα χώρο πολιτικοποιημένο, ανεπηρέαστο ωστόσο από τα εκάστοτε κομματικά συμφέροντα.

Έτσι, τους δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια πρακτική, ρεαλιστική εμπειρία προσομοίωσης των λειτουργιών και της διαδικασίας λήψης αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων είναι ένας οργανισμός με στόχο την προώθηση της ευρωπαϊκής διάστασης στην εκπαίδευση, στον οποίο συμμετέχουν 41 ευρωπαϊκές χώρες. Δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα, ενώ λειτουργεί ανεξάρτητα από κομματικά συμφέροντα. Ετησίως, εμπλέκει στις δράσεις του περισσότερους από 20.000 νέους από όλη την Ευρώπη, προβάλλοντας την κοινοβουλευτική συζήτηση και ενθαρρύνοντας το διαπολιτισμικό διάλογο επί επίκαιρων ευρωπαϊκών θεμάτων.

Με τον τρόπο αυτό, εξοπλίζει τους νέους με αρχές όπως αυτές της ειρηνικής γειτνίασης, του διαλόγου, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και του σεβασμού στον άνθρωπο, στη διαφορετικότητα και στο περιβάλλον, εφόδια τα οποία θεωρούμε πως θα προετοιμάσουν τους πολίτες του αύριο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδος – European Youth Parliament Greece (ΕΚΝΕ, EYP Greece) συστήθηκε ως σωματείο στη Θεσσαλονίκη το 1994 και αποτελεί τον επίσημο φορέα του διεθνούς δικτύου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων στην Ελλάδα. Από το 1994, το ΕΚΝΕ διοργανώνει με συνέπεια, κάθε χρόνο, δύο Εθνικές Συνδιασκέψεις Επιλογής, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, στις οποίες συμμετέχουν μαθητές Λυκείου.

Όσοι διακριθούν, συμμετέχουν στις Διεθνείς Συνόδους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων, απαρτίζοντας την εκάστοτε εθνική μας αποστολή. Οι Εθνικές Συνδιασκέψεις του ΕΚΝΕ, τα τελευταία χρόνια, τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όλες οι δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων τελούν υπό την αιγίδα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σήμερα, το ΕΚΝΕ αριθμεί περίπου 75 ενήλικα τακτικά μέλη, τα οποία συμβάλλουν στην προώθηση του θεσμού σε εθνικό επίπεδο εθελοντικά και απολύτως αφιλοκερδώς.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή