Τα νέα της πόλης

Τον Γίγαντα της φιλανθρωπίας Άγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα τίμησαν στα Τρίκαλα

12 Nov 2023

Τον Γίγαντας της Φιλανθρωπίας Άγιο Ιωάννη τον Ελεήμων εόρτασε με κάθε λαμπρότητα ο ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης Τρικάλων.

Αφ’ εσπέρας 11 Νοεμβρίου εψάλη στο παρεκκλήσιο του Αγίου ο Μέγας Εσπερινὸς προεξάρχοντος του Αρχιμ Παρθένιου Γιουβανελη συμπαραστατούμενος υπό των Πρωτοπρεσ. Αναστασίου Γκαβοτζήμα και Πρεσ. Αμβροσίου Φάλια, παρουσία ευσεβών προσκυνητών.

Το ιερό αναλόγιο εκόσμησαν οι Αθανάσιος Δημητρίου (Πρωτοψάλτης – Πρόεδρος του Σωματείου Ιεροψαλτών Νομού Τρικάλων «ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ»), Κων/νος Μέμηλας και Πέτρος Ζησόπουλος.

Το πρωί της Κυριακής τελέσθηκε Πανηγυρικός Όρθρος και Θεία Λειτουργία από τον Πρώτ. Εφραίμ Γιαννακό ο οποίος ευλόγησε και το ύψωμα του Αγίου.

Οι άφθονες ελεημοσύνες που έκανε ο Άγιος Ιωάννης τού έδωσαν την επωνυμία Ελεήμων. Έδινε αδιακρίτως σε καλούς και κακούς, σε άξιους και ανάξιους. Μια μέρα ένας φτωχός που πήρε βοήθεια, παρουσιάστηκε μεταμφιεσμένος άλλες τρεις φορές.

Όταν το έμαθε ο άγιος είπε να του δώσουν δύο φορές περισσότερα λέγοντας: «Ίσως να είναι ο Χριστός, ο Σωτήρας μου, που έρχεται να με δοκιμάσει».

Έστειλε τρόφιμα και σιτηρά στην Παλαιστίνη και εργάτες για να κτίσουν τις κατεστραμμένες εκκλησίες. Ο ιστορικός και ακαδημαϊκός Κ. Άμαντος γι’ αυτό το έργο του Αγίου αναφέρει «Περιέθαλψε τους πρόσφυγας κατά τρόπον μοναδικόν, άγνωστον μέχρι τότε εις την ιστορίαν». Στη διαθήκη του, ένα κείμενο σύντομο, αναφέρει τα εξής: «Σ’ ευχαριστώ, Κύριε και Θεέ μου, γιατί με αξίωσες, τα δώρα που Συ μου έδωσες, να σου τα προσφέρω πίσω.

Σ’ ευχαριστώ, ακόμη που άκουσες την προσευχή μου και στην κατοχή μου τώρα που πεθαίνω δεν έμεινε παρά «εν τρίτον νομίσματος», το οποίον προστάζω να δοθεί στους φτωχούς αδελφούς μου. Όταν με τη χάρη του Θεού έγινα επίσκοπος της Αλεξάνδρειας, βρήκα στα ταμεία της επισκοπής μου οκτώ χιλιάδες περίπου λίτρες χρυσού.

Με τις γενναιόδωρες προσφορές φιλόχριστων ανθρώπων, κατόρθωσα να συγκεντρώσω αμύθητα ποσά. Τα ποσά αυτά, επειδή ήξερα, πως είναι δώρα του βασιλέα των όλων Χριστού, τα επέστρεψα με επιμέλεια και προσοχή στον Θεό, στον οποίο και ανήκουν. Σ’ Αυτόν παραδίδω τώρα και την ψυχή μου».

Ο πρόεδρος
Αθανάσιος Γ Δημητρίου

 

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

Πέθανε ο Πέτρος Ηλ. Σκανδάλης – Την Πέμπτη η κηδεία του στα Σαράγια Τρικάλων

Πέθανε ο Πέτρος Ηλ. Σκανδάλης – Την Πέμπτη η κηδεία του στα Σαράγια Τρικάλων

Η οικογένεια και οι συγγενείς αποχαιρετούν τον Πέτρο Ηλ. Σκανδάλη …
Μπάσκετ ΑΟΤ: Αμερικάνος γκάρντ στη φαρέτρα του Καμπούρη

Μπάσκετ ΑΟΤ: Αμερικάνος γκάρντ στη φαρέτρα του Καμπούρη

Ο 25χρονος Rylan Jones εντάσσεται στο ρόστερ του ΑΟΤ, φέρνοντας δημιουργία και εμπειρία από το Samford University …
Νέο οδόστρωμα στον πεζόδρομο Βύρωνος από τον Δήμο Τρικκαίων

Νέο οδόστρωμα στον πεζόδρομο Βύρωνος από τον Δήμο Τρικκαίων

Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης φθαρμένων κυβόλιθων στον πεζόδρομο Βύρωνος – Στόχος η ασφαλής διέλευση πεζών και ποδηλάτων …
Επιτέλους… λίγο χόρτο στο Στάδιο – Ο Κατσαντώνης είπε το αυτονόητο

Επιτέλους… λίγο χόρτο στο Στάδιο – Ο Κατσαντώνης είπε το αυτονόητο

Η πρόταση Κατσαντώνη κρατά τον ΑΟΤ στην έδρα του – Επανασπορά αντί για έργο εκατομμυρίων …
Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.