Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τρέξιμο για την κατοχύρωση της ελληνικότητας του γύρου και της φέτας

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται γύρω από την αξιοποίηση των δύο εμβληματικών ελληνικών προϊόντων που έχουν τεράστιες δυνατότητες στις διεθνείς αγορές. Η χρονική συγκυρία για την προώθηση των ελληνικών τροφίμων στο εξωτερικό είναι ευνοϊκή, αφού οι εκπρόσωποι των εταιρειών παραγωγής προϊόντων με βάση το κρέας συμφώνησαν χθες να υποβάλουν άμεσα και δεύτερο φάκελο, για την κατοχύρωση του «ελληνικού γύρου» και ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ). Με αυτή την ενέργεια θα κατοχυρωθεί το ελληνικά παραγόμενο κρέας όλων των ειδών, θα αναδειχθεί επιπρόσθετα η ποιότητα του ελληνικού κρέατος και θα διευρυνθεί η συνεργασία της πρωτογενούς παραγωγής με τον κλάδο της μεταποίησης.
 
Το συγκεκριμένο προϊόν, σύμφωνα με τον ΣΕΒΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος), θα αξιοποιηθεί ως εθνικό brand (με τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του, από ολόκληρα τεμάχια κρέατος, χωρίς συντηρητικά κ.λπ.), αλλά χωρίς περιορισμό είδους και προέλευσης κρέατος, με τον χαρακτηρισμό «ΕΠΙΠ γύρος», ενώ, παράλληλα, όταν η παρασκευή του θα στηρίζεται αποκλειστικά σε ελληνικής προέλευσης κρέατα θα χαρακτηρίζεται «ΠΓΕ ελληνικός γύρος».
 
«Ηταν στρατηγική επιλογή και κίνηση νομικού χαρακτήρα η διπλή αυτή κατοχύρωση του γύρου ως ΕΠΙΠ και ως ΠΓΕ και θα τα κυνηγήσουμε και τα δύο μέχρι τέλους» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕΚ, Εμμ. Δομαζάκης, ο οποίος παράλληλα καλεί σε «συστράτευση όλες τις δυνάμεις στην Ελλάδα που έχουν συμφέρον από αυτήν τη διπλή κίνηση προκειμένου να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
 
Την ίδια στιγμή, οι κτηνοτρόφοι συμφώνησαν να προωθήσουν τη δημιουργία διεπαγγελματικής οργάνωσης για τη φέτα, προκειμένου να επιτύχουν την οργανωμένη και συστηματική προώθηση του ελληνικού τυριού εντός και εκτός συνόρων. Η σχετική ανακοίνωση έγινε χθες, κατά τη συνάντηση που είχε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου, με εκπροσώπους του ΣυνδέσμουΕλληνικήςΚτηνοτροφίας, της ΠανελλήνιαςΕνωσηςΚτηνοτρόφων, της ΟμοσπονδίαςΚτηνοτροφικώνΣυλλόγωνΘεσσαλίας και του Κλαδικού Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων.
admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή