Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τριγγία -Κορυφή Κοριτιάνος

Η Τριγγία και οι πολυάριθμες κορυφές της αποτελούν συχνό, συχνότατατο πεδίο δράσης για τον σύλλογό μας, κάθε εποχή του χρόνου.

Πρόκειται για ένα εκτεταμένο ορεινό συγκρότημα που χωρίζεται από την οροσειρά της Νεράιδας με τα ρέματα Κατουνίτσα και Σκάλες και ενώνεται με αυτήν στον αυχένα «Γκολέμη».

Ανατολικά το Κλεινοβίτικο ρέμα χωρίζει την Τριγγία από τον Κόζιακα. Δυτικά το Σκληνασιώτικο ρέμα χωρίζει την Τριγγία από τη Μοράβα με την οποία ενώνεται στη θέση Κιάτρα Μπράστα. Τα πετρώματα της Τριγγίας είναι κρητιδικοί ασβεστόλιθοι και πυριτικοί σχιστόλιθοι, γεγονός που καθορίζει και τον τύπο βλάστησης. Στα χαμηλότερα σημεία κυριαρχούν τα έλατα και οι βελανιδιές και τα πλατύφυλλα κοντά στα ρέματα. Πάνω από τα 1700 μ. υπάρχουν εκτεταμένα οροπέδια ιδανικά για τη βόσκηση των αιγοπροβάτων.

Στα πόδια της είναι χτισμένα ένα πλήθος χωριών από τα οποία ξεχωρίζουμε τον Κλεινοβό (Κλεινός), την Κρανιά και το Παλαιοχώρι αφού αυτά αποτελούν την αφετηρία των μονοπατιών που οδηγούν στις κορυφές του βουνού.

Συχνότερη είναι προσπέλαση από τον Κλεινοβό, ορεινό χωριό της Ν Πίνδου (υψ. 848 μ.), σε απόσταση 35 χλμ. ΝΔ της Καλαμπάκας. Οι κάτοικοί του δεν υπερβαίνουν τους 500 το χειμώνα, ενώ διπλασιάζονται τους μήνες του καλοκαιριού. Ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία (7.000 αιγοπρόβατα και 110 αγελάδες ελευθέρας βοσκής) και την υλοτομία. Ο Κλεινός περιλαμβάνει τον οικισμό Αμπέλια και αρκετούς μικρούς συνοικισμούς. Χαρακτηριστικό του χωριού είναι η παρουσία χριστιανικών μνημείων, με κυριότερα τη μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Χρυσίνου και τη μονή Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Η πρώτη ιδρύθηκε το 1740 στη θέση Μπουζιάνια σε υψόμετρο 680 μέτρων, μετά την καταστροφή της ομώνυμης μονής που βρισκόταν χαμηλότερα, στη θέση Χάνια Χρυσίνου και κάηκε κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου (1946-49). Σώζεται σήμερα ο μονόχωρος ναός και οι εξωτερικοί τοίχοι με τις πολεμίστρες.

Από τη δεύτερη που ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα σώζεται το καθολικό, 2 χλμ. πάνω από το χωριό, αγιορείτικου τύπου, τρίκογχο με πέντε τρούλους. Οι τοιχογραφίες που διατηρούνται σε σχετικά καλή κατάσταση είναι έργα του αγιογράφου Μιχαήλ Αναγνώστη Δημητρίου από τη Σαμαρίνα και έγιναν επί επισκόπου Σταγών Κυρίλλου (1846-53). Στο ναό βρίσκεται γραμμένη μακροσκελής (84 στίχοι) αυτοβιογραφία του Κλεινοβίτη επισκόπου Σταγών Παϊσίου (1784-1808). Το Μοναστήρι πανηγυρίζει στις 29 Ιουνίου, με τριήμερο γλέντι στα καφενεία του χωριού και λαμπρές θρησκευτικές εκδηλώσεις.

Αξίζει ακόμη να αναφέρουμε την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου (πριν από το 1778), που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό. Οι εικόνες του τέμπλου αγιογραφήθηκαν από τον Καλαρρυτινό ζωγράφο Δημήτριο Αθανασίου και την εκκλησία της Αγ. Παρασκευής (1787) που έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο και φορητές εικόνες του 18ου αιώνα.

Το δάσος Αμουτζέλος, σε υψόμετρο 1.700 μέτρων, κατάφυτο με έλατα, πεύκα και θάμνους, η θολωτή βρύση Γκριγκόρη και το τοξωτό γεφύρι του Αγ. Γεωργίου (18ος αι.), συμπληρώνουν την ομορφιά του τοπίου.

Γνωστές είναι και οι πηγές Καζάνι, Γκούρα και Λάκος που τροφοδοτούν τον Κλεινοβίτικο, παραπόταμο του Πηνειού. Λίγο πάνω από το χωριό λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού.

Η τελευταία μας ανάβαση είχε στόχο τη νοτιότερη και ελάχιστα γνωστή κορυφή Κοριτιάνος (υψ. 1912 μ.).

Μια  Κυριακή ανταριασμένη που προδιέθετε για το καλύτερο αλλά και το χειρότερο σενάριο. Προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο ξεκινήσαμε πάνω από τον Κλεινοβό  στις ανατολικές πλαγιές της Τριγγίας με κατεύθυνση από βορά προς το νότο. Στο δεξί χέρι η Τριγγία, στο αριστερό ο στόχος μας. Φτάνουμε σε εξωκλήσι κρυμμένο στα έλατα και πέριξ αυτού ένας εξαιρετικός διαμορφωμένος χώρος με παγκάκια, κιόσκια και χώρους για ψήσιμο.

Συνεχίζουμε αφήνοντας πίσω μας το δρόμο και βαδίζουμε σε μονοπάτι που έχουν δημιουργήσει τα κοπάδια με τα ζώα που κατακλύζουν την περιοχή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κινούμαστε πάντα με κατεύθυνση βορά-νότου παράλληλα με την κορυφογραμμή του Κοριτιάνου.

Δεν αργούμε να συναντήσουμε και το μονοπάτι που επικοινωνούσαν παλιότερα τα δυο γειτονικά χωριά Κλεινοβός και Κρανιά το οποίο παρόλα τα χρόνια παραμένει αρκετά ευδιάκριτο και έτσι πολύ γρήγορα θα μας βγάλει στον αυχένα της Μπάμπας. Εδώ θα γυρίσουμε αριστερά και η πορεία μας πλέον γίνεται ανατολική.

Μετά από δύο ώρες συνολικής πορείας είμαστε κάτω από τον Κοριτιάνο. Απομένει μια έντονα ανηφορική πορεία μισής περίπου ώρας μέχρι την κορυφή.

Εξαιρετική θέα, δίπλα από τα σύννεφα που πάνε και έρχονται στις ψηλότερες κορυφές της Τριγγίας. Ένα μεγάλο κοπάδι αγελάδων δεν δείχνει να πολυνοιάζεται για την παρουσία μας. Εδώ είναι ο φυσικός τους χώρος, αντίθετα με εμάς που σύντομα θα επιστρέψουμε στο ασφαλές άστυ.

Το Σαββατοκύριακο 23-24/6 είναι προγραμματισμένη ανάβαση στο ακριτικό Πίνοβο. Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του συλλόγου – Ομήρου 6, κάθε βράδυ Παρασκευής από τις 9 έως τις 10. 

Η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας είναι: www.trikalasport.gr και στο τηλέφωνό μας 2431072077.
 
Σ.Π.ΟΡ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ 
 

 

trikalanews
Author: trikalanews

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή