Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τρίκαλα: Κλειστό το τμήμα χημειοθεραπείας-Χωρίς ογκολογικό τμήμα…

Το θέμα του Ογκολογικού αλλά και η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας – “Κάλπικη η αντιπαράθεση” αναφέρει η ΛΑ.ΣΥ.

Για “κάλπικη” αντιπαράθεση και “εξέγερση” κάνει λόγο η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας όσον αφορά το Ογκολογικό κέντρο τονίζοντας τις τραγικές ελλείψεις στα Νοσοκομεία της Υγειονομικής Περιφέρειας ειδικά σε ιατρικό προσωπικό και υποδομές.

Ενδεικτικά για το Νοσοκομείο Τρικάλων αναφέρεται ότι δεν λειτουργεί πλέον το τμήμα Χημειοθεραπείας, δεν υπάρχει επίσης ογκολογικό ενώ ογκολόγος έρχεται μερικές φορές την εβδομάδα αφού δεν υπάρχει υποδομή.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση,

“Και ξαφνικά η «εξέγερση» για το Ογκολογικό Κέντρο (δημόσιο ή ιδιωτικό;), του Περιφερειάρχη κ. Κουρέτα και του Δημάρχου Λαρισαίων κ. Μαμάκου, μετατράπηκε σε σιωπητήριο, εν όψει και της έλευσης του πρωθυπουργού στη Λάρισα.

Τις προηγούμενες ημέρες, με πρωταγωνιστές τον υφυπουργό Υγείας, τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο Λαρισαίων, τοπικούς αντιπολιτευόμενους και συμπλιτευόμενους βουλευτές και άλλους παράγοντες, στήθηκε προεκλογικά, ένα θέατρο παραπλάνησης και υποκρισίας, για την γεωγραφική χωροθέτηση «πρότυπου Ογκολογικού κέντρου» ή «μεγάλου Ογκολογικού κέντρου» ή στην πορεία της λεκτικής αντιπαράθεσης απλώς «Ογκολογικού κέντρου». Το θέμα στην ουσία αφορά την πιθανή, μέλλουσα «δημιουργία» (;) Τμήματος Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στο Γ.Ν. Λαμίας.

Απ’ όλους αυτούς όμως, τσιμουδιά δεν ακούγεται για τα πολλά και χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ογκολογία (παθολογική, ακτινοθεραπευτική, χειρουργική) στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, ειδικά στη φάση που προωθείται η εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ και η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες με ασθενείς-πελάτες, ενώ η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση βοηθούν τους επιχειρηματικούς ομίλους, να κάνουν χρυσές δουλειές στο χώρο της υγείας και δη της αντιμετώπισης του καρκίνου.

Οι κατά τα άλλα λαλίστατοι περί την υγεία «ιθύνοντες» δεν λένε:

Πόσες οργανικές θέσεις Παθολόγων Ογκολόγων έπρεπε να προβλέπουν σύγχρονοι οργανισμοί των δημόσιων Νοσοκομείων της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, ποιά έπρεπε να είναι η σύνθεση εξειδικευμένης ογκολογικής νοσηλευτικής υπηρεσίας στα Τμήματα Παθολογικής και Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, ποιές υποδομές, ανύπαρκτες επί του παρόντος, θα εξασφάλιζαν την ασφαλή διαχείριση των κυτταροτοξικών φαρμάκων και των βιολογικών παραγόντων στα φαρμακεία των νοσοκομείων, πως θα έπρεπε να είναι βάσει προδιαγραφών οι χώροι υποδοχής, αναμονής και θεραπείας των καρκινοπαθών, που θα εξασφάλιζαν την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια τους;

Οτι στην Ογκολογική κλινική του Π.Π.Ν Λάρισας, υπάρχουν 4 ειδικευόμενοι, 7 ειδικοί, με τον διευθυντή, για 35 νοσηλευόμενους και για 90 ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία ημερησίως, ότι στην αιματολογική κλινική υπάρχουν 2 ειδικευόμενοι και 6 ειδικοί με 10 χημειοθεραπείες και στο αίτημά τους να αλλάξει το οργανόγραμμα και να γίνουν νέες προσλήψεις, πήραν αρνητική απάντηση απο το υπουργείο.

Στο Γ.Ν. Λάρισας υπάρχουν 3 ογκολόγοι, κανείς αιματολόγος, πολλά κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό στο τμήμα ογκολογίας.

Στο Γ.Ν. Βόλου, υπάρχουν 2 ογκολόγοι, εκ’ των οποίων η 1 με εξάμηνη σύμβαση.

Στο Γ.Ν. Τρικάλων, δεν υπάρχει ογκολογική μονάδα, ούτε μόνιμος ογκολόγος, αλλά επισκέπτεται 2 φορές την εβδομάδα απο το ΠΠΝΛ, παρ’ ότι έχει οργανική θέση, επειδή δεν υπάρχει υποδομή, δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ εδώ και 4-5 χρόνια έκλεισε και το τμήμα χημειοθεραπείας.

Στο Γ.Ν Καρδίτσας, δεν υπάρχει ογκολογική μονάδα και ογκολόγος, υπάρχουν 2 αιματολόγοι.     

Οτι από τους 2 γραμμικούς επιταχυντές του Π.Γ.Ν.Λ ο ένας είναι σύγχρονος και ο άλλος έπρεπε ήδη να έχει αντικατασταθεί, λόγω παλαιότητας και ακαταλληλότητας για τις απαιτήσεις της σύγχρονης Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας. Οτι πανελλαδικά λειτουργούν 55 γραμμικοί επιταχυντές και μόνον οι 32 σε Ακτινοθεραπευτικά Τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων, ενώ έπρεπε να λειτουργούν 70-77 (βέλτιστη αναλογία >7/ εκατομ. πληθυσμού). 

Οτι στα Ακτινοθεραπευτικά Τμήματα των ιδιωτικών κέντρων ο καρκινοπαθής επιβαρύνεται με μεγάλο, άμεσο, προσωπικό οικονομικό κόστος, για πολλούς απαγορευτικό.

Οτι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν άμεσα όλες οι χειρουργικές αίθουσες των δημοσίων νοσοκομείων και να μην ωθούνται οι ασθενείς ως πελατειακή λεία στα απογευματινά χειρουργεία ή στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Οτι ένας καρκινοπαθής από την διάγνωση και καθ’ όλη την πορεία της νόσου έχει να αντιμετωπίσει τεράστια ταλαιπωρία, ανασφάλεια και μεγάλο οικονομικό κόστος με διαγνωστικές εξετάσεις υψηλού κόστους σε ιδιωτικά κέντρα.

Αντί της αλήθειας φλυαρούν, υποκρίνονται και παραπλανούν.

Οι καρκινοπαθείς χρειάζονται σύγχρονες, δημόσιες, δωρεάν και υψηλής ποιότητας, οργανωμένες υπηρεσίες υγείας, για τις οποίες απαιτούνται: άμεσες μαζικές προσλήψεις και κάλυψη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων των Ογκολογικών Τμημάτων με προσωπικό μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και αξιοπρεπείς μισθούς, στελέχωση με έμπειρο στην  Νοσηλευτική Ογκολογία προσωπικό. Πλήρη λειτουργία όλων των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών σε πρωϊνή λειτουργία, ιατροτεχνολογική ενίσχυση των Τμημάτων Παθολογικής και Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και των εργαστηρίων, γεωγραφική κάλυψη όλου του πληθυσμού με ογκολογικές υπηρεσίες, δημιουργία στα νοσοκομεία κατάλληλων χώρων υποδοχής, αναμονής και νοσηλείας. Αμεση στελέχωση των νοσοκομειακών φαρμακείων με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, καθώς και δημιουργία των προβλεπόμενων υποδομών για την ασφαλή διαχείριση από έμπειρο εκπαιδευμένο προσωπικό των κυτταροτοξικών φαρμάκων και των βιολογικών παραγόντων”.

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή