Τρίκαλα: Παρουσίαση βιβλίου για την Μικρασιατική Εκστρατεία και την προσφυγιά

Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «1919-1922 – Στους δρόμους του πολέμου και της καταστροφής – Απεσταλμένοι των Ισχυρών, για τη Μεγάλη Ιδέα- Κείμενα για τη Μικρασιατική Εκστρατεία και την προσφυγιά» διοργανώνεται  το Σάββατο 14 Ιανουαρίου στις 6.30 το απόγευμα στο Μουσείο Τσιτσάνη.

Σαράντα μήνες κράτησε η Μικρασιατική Εκστρατεία, από την απόβαση του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη τον Μάη του 1919, μέχρι την καταστροφή της πόλης τον Σεπτέμβρη του 1922.

Σ’ αυτούς τους σαράντα μήνες, έγινε με τον πιο τραγικό τρόπο φανερό πως όταν οι λαοί δεν αντιστέκονται στα σχέδια των αστικών τάξεων που τους διαφεντεύουν και των ιμπεριαλιστών που διαφεντεύουν αυτές μπορεί να συρθούν σε επικίνδυνες περιπέτειες και να πληρώσουν αβάσταχτο τίμημα με αίμα, προσφυγιά, δυστυχία, ξεριζωμό.

Παίρνοντας αφορμή από τα εκατοντάχρονα της Μικρασιατικής Καταστροφής, το βιβλίο αυτό επιχείρησε να προσεγγίσει όσα έγιναν στα πεδία των μαχών, στις κατεστραμμένες πόλεις και χωριά της Μικρασίας, στα καραβάνια των ξεριζωμένων και στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων, όπου οι Μεγάλες Δυνάμεις έπαιξαν τις τύχες χωρών και λαών, με τη συνεργασία των πρόθυμων, μωροφιλόδοξων αστικών τάξεων.

Η Αθανασία Τσιοτινού, Φιλόλογος και Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Τρικάλων «Γιώργος Σεφέρης», οι επιμελητές της έκδοσης Δημήτρης Παυλίδης και Κώστας Βλαχόπουλους και ο Κώστας Μιχαλάκης, μέλος της συγγραφικής ομάδας, θα μιλήσουν για το περιεχόμενο του βιβλίο, αλλά και γενικότερα για τα ζητήματα και τα διδάγματα της πιο αιματηρής ίσως σελίδας της ελληνικής ιστορίας.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

Share:
Το πάρκο του Αη Γιώργη: Ο πράσινος πνεύμονας των Τρικάλων για αναψυχή και άθληση

Το πάρκο του Αη Γιώργη: Ο πράσινος πνεύμονας των Τρικάλων για αναψυχή και άθληση

Το πάρκο του Αη Γιώργη στα Τρίκαλα αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για τους κατοίκους της πόλης, προσφέροντας …
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κατσαρός

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κατσαρός

Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε την απώλεια του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και φίλου, Δημήτριου Ξεν. Κατσαρού …
Λαρισαίοι Πρωταθλητές Ρομποτικής Συνάντησαν τον Δήμαρχο Λαρισαίων

Λαρισαίοι Πρωταθλητές Ρομποτικής Συνάντησαν τον Δήμαρχο Λαρισαίων

Σε μια θερμή συνάντηση με τον Δήμαρχο Λαρισαίων, Θανάση Μαμάκο, βρέθηκαν τρεις νεαροί Λαρισαίοι πρωταθλητές Ρομποτικής λίγο πριν αναχωρήσουν για …
Θεσσαλία: Εξέλιξη της επιζωοτίας της πανώλους των μικρών μηρυκαστικών

Θεσσαλία: Εξέλιξη της επιζωοτίας της πανώλους των μικρών μηρυκαστικών

Οι νέες ζώνες προστασίας και επιτήρησης και τα μέτρα που λαμβάνονται για τις μετακινήσεις των ζώων …