Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τρίκαλα: Στόχος η ασφάλεια σε πεζούς και ποδηλάτες

«Ασφαλές περπάτημα – ασφαλής ποδηλασία». Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, στην οποία ο Δήμος Τρικκαίων μετέχει καιφέτος ενεργά.

Με πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων το διάστημα 16 – 22 Σεπτεμβρίου 2019, με μέτρα που στη συνέχεια γίνονται μόνιμα, με επεξεργασία μέτρων για το Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας στην πόλη, ο Δήμος Τρικκαίων για άλλη μια χρονιά ενεργοποιεί τους πολίτες.

Ασφάλεια
Η αρχή γίνεται από μαθητές και μαθήτριες δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων, που μετέχουν στις δράσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η προσφορά μαθημάτων οδήγησης ποδηλάτου σε μαθητές/τριες Γ’ και Δ’ τάξεων Δημοτικών Σχολείων, στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, που θα συνοδεύεται από απονομή διπλωμάτων. Η φιλοσοφία των δράσεων είναι, από τη μια να εμφυσήσει στους μαθητές την ανάγκη κίνησης στην πόλη με ασφάλεια, ως ποδηλάτες ή ως πεζοί. Από την άλλη, να πραγματοποιηθούν δράσεις που «βλέπουν» την πόλη στη μελλοντική της διάσταση.

Ποδήλατα
Πρώτο παράδειγμα: Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου (Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο) και στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Συνάντησης διδύμων, ξεκινά ποδηλατάδα στις 10 το πρωί από την κεντρική πλατεία προς το πάρκο του ΑΗ Γιώργη. Η διαδρομή όμως, θα είναι η νέα διαδρομή του ποδηλατοδρόμου που σχεδιάζει ο Δήμος, μέσω Μουσείου Τσιτσάνη και Δημοτικού Κλειστού Γυμναστηρίου

Κλείσιμο δρόμων
Δεύτερο παράδειγμα: το κλείσιμο για οχήματα τμήματος της οδού Αμαλίας, από το ύψος της οδού Νέλσωνος μέχρι την έξοδό της στην οδό Στρ. Σαράφη. Παράλληλα στον χώρο αυτόν οι μαθητές και οι μαθήτριες θα ενεργοποιούν τις δράσεις που υλοποιεί ο Δήμος.

Στόχος είναι να φανεί, εάν ορισμένα από τα μέτρα που ήδη συζητούν οι τρικαλινοί, με ηλεκτρονική έκφραση γνώμης για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, θα έχουν επιπτώσεις στην κίνηση στην πόλη.

Βελτίωση Κυκλοφοριακού
Ο Δήμος Τρικκαίων και αυτή τη χρονιά σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις με στόχο τη βελτίωση συνθηκών κυκλοφορίας και με απώτερο στόχο, την αλλαγή των δεδομένων στο κυκλοφοριακό. Εξάλλου, με τις αλλαγές στη λαϊκή αγορά και τις αναπλάσεις των πλατειών, σε συνδυασμό με το ΣΒΑΚ, η πόλη των Τρικάλων αλλάζει. Και αυτή η αλλαγή είναι χρήσιμο να εφαρμόζεται με γνώμονα την ασφάλεια πεζών και ποδηλατών.

Χρονίως πάσχοντες
Και όχι μόνο αυτό. Σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα Lifewalkers και τη στήριξη του Κέντρου «Αποκατάσταση» χαρτογραφούνται διαδρομές για χρονίως πάσχοντες, ενώ υλοποιείται και «εργαστήρι κίνησης και βάδισης».

Ηλεκτροκίνητα οχήματα
Επίσης, η ηλεκτροκίνηση τα οχήματα είναι γεγονός και ο Δήμος Τρικκαίων με την e-trikala, εκτός από το πρόγραμμα ELVITEN που ήδη υλοποιείται, προχωρά ένα βήμα πιο πέρα: εξοπλίζει δημοτικές υπηρεσίες και τη Δημοτική Αστυνομία βεβαίως, με 18 ηλεκτρικά ποδήλατα.

«Παραλία» στα Τρίκαλα
Το στοιχείο του νερού, ο ποταμός Ληθαίος, δεν θα μπορούσε να λείψει από τις εκδηλώσεις. Έτσι, στη διάρκεια της Εβδομάδας, θα γίνεται διαμόρφωση «παραλίας» στην όχθη του Ληθαίου επί της οδού Αμαλίας με διάφορα happenings

1η Πανελλήνια Συνάντηση Διδύμων
Φυσικά, η όλη δραστηριότητα της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, ολοκληρώνεται με τις δράσεις της πρωτότυπης 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης Διδύμων που θα υλοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου 2019 στο Πάρκο ΆηΓιώργη, με πλήθος δράσεων όλη τη διάρκεια της ημέρας.

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή