Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τρίκαλα: Τα αποτελέσματα του Έργου «Κλιματική Μνημοσύνη»

Για την προστασία των μνημείων από την Κλιματική Αλλαγή

Τα αποτελέσματα του Έργου “Κλιματική Μνημοσύνη” ,που είχε ως δικαιούχο και Συντονιστή την ΑΜΚΕ ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ,χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο και ολοκληρώθηκε στις 31/5/2023, παρουσιάστηκαν στο Κέντρο Έρευνας-Μουσείο Τσιτσάνη,το βράδυ της Τρίτης 30 Μαΐου 2023, σε μια τελική ημερίδα, με σκοπό τόσο την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και της επιστημονικής κοινότητας,όσο και των Φορέων, ιδιαίτερα αυτών που ασχολούνται με τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής.

Λίγα λόγια για το Έργο “Κλιματική Μνημοσύνη”

Η Κλιματική Αλλαγή έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας και οι συνέπειές της έχουν κάνει την παρουσία τους αισθητή σε όλους μας.

Με αυτή την αφορμή άνθρωποι της Κοινωνίας των Πολιτών και συγκεκριμένα η ΑΜΚΕ ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ, ως επικεφαλής,το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών, το Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Επιστημονική Κοινότητα με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αποφάσισαν να το μελετήσουν.

Έτσι ετοίμασαν, υπέβαλαν, εγκρίθηκε σε σχετική Προκήρυξη και υλοποίησαν το Έργομε τίτλο «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ-Σχεδιασμός και την υλοποίηση δράσεων για την προστασία από την κλιματική αλλαγή των τοιχογραφιών στις σπηλιές “ασκηταριά” Λάρισας, καθώς και στην παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των μουσειακών αντικειμένων του Μουσείου Τσιτσάνη στο Τρίκαλα».

Το Έργο υλοποιήθηκε στα Τρίκαλα και την Λάρισα τους τελευταίους 21 μήνες (1/9/2021-31/5/2023), χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο και αφορούσε την διενέργεια δράσεων για την καταγραφή των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή σε πολιτιστικά αγαθά.

Αναλυτικά το Πρόγραμμα είχε ως εξής:

Καλωσόρισμα από τη Νικολέτα Μπρουζούκη, Πρόεδρου του «Κέντρου έρευνας-Μουσείο Τσιτσάνη”

Στην συνέχεια η Αθηνά Αργυροπούλουκαι ο ΚωνσταντίνοςΜοράροςΔιαχειρίστρια και Διευθυντής της ΑΚΜΕ “Πήλιον Όρος”, που είναι ο Συντονιστής του Έργου «Κλιματική Μνημοσύνη», παρουσίασαν εμπειρίες από την υλοποίηση του Έργου «Κλιματική Μνημοσύνη».

Ο Δρ Θεόδωρος Γκανέτσος -Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.), Πρόεδρος του Τμήματος Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Μη-καταστροφικών τεχνικών και μεθοδολογιών διάγνωσηςαναφέρθηκε στη συμβολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στο Έργο.

Η Γρηγορία Καρατζούνη MSc Αρχαιολόγος – Μουσειολόγος, Μεταπτυχιακό Μουσειολογίας ΕΚΠΑ, στέλεχος Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και η Μερόπη Κατσαντώνη MSc Συντηρήτρια έργων τέχνης, Μεταπτυχιακό στις Εφαρμοσμένες Αρχαιολογικές Επιστήμες, υποψ. Διδάκτωρ ΠΑ.Δ.Α., αναφέρθηκαν στη μεθοδολογία της έρευνας, της καταγραφής των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στα Μνημεία του Πολιτισμού και τα αποτελέσματα που είχαν συλλέξει, καταγράψει, ομαδοποιήσει, μαζί με τις προτάσεις τους. Ακόμα αναφέρθηκαν στις εκπαιδεύσεις που πραγματοποιηθήκαν στο πλαίσιο του Έργου.

Ο Κωνσταντίνος Σκριάπας, Οικονομολόγος, Διαχειριστής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών, αναφέρθηκε στις Δράσεις του Ινστιτούτου στο Έργο, που είχαν να κάνουν με την οργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων και του summerschool.

Και ο φιλοξενών Στέλιος Καραγιώργος, Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας – Μουσείου Τσιτσάνη, με θέμα την Συμβολή του Κέντρου Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη στο Έργο Κλιματική Μνημοσύνη.

Και μιάς και ήμασταν στον χώρο του Κέντρου Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη, οι διοργανωτές έκλεισαν την Ημερίδα Λήξης με σύντομο Καλλιτεχνικό Μουσικό πρόγραμμα!

Το Έργο «Κλιματική Μνημοσύνη» πραγματεύτηκε το μείζον θέμα που είναι η ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλείται, σε μεγάλο βαθμό, από την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της.

Το Έργοέδωσε μεγάλη έμφαση στις μεθόδους καταγραφής των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στα πολιτιστικά αγαθά, καθώς το κλίμα στον ευρωπαϊκό και ελλαδικό χώρο συνεχώς μεταβάλλεται. Απώτεροι στόχοι που επιτεύχθηκαν ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που ασχολείται με τον πολιτισμό για τις συνέργειες περί προστασίας μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς επίσης και η συμμετοχή των νέων επιστημόνων και εκπαιδευτικών στα σεμινάρια δείχνοντας και καταγράφοντας το ενδιαφέρον τους να αυξήσουν τις γνώσεις στο αντικείμενο της προστασίας των πολιτιστικών μνημείων, αλλά και να διευρύνουν τις δεξιότητές τους στη διατήρηση αυτών με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Παράλληλα επιδείχθηκαν οι τρόποι και τα μέσα μετρήσεως των επιπτώσεων.

Η “Κλιματική Μνημοσύνη” αποτελεί την πρώτη εστιασμένη δράση στην περιοχή της Θεσσαλίας, όσον αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα μνημεία και έργα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Παρουσιάστηκαν τα πολύτιμα συμπεράσματα από την αξιολόγηση των δεδομένων και των αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα του έργου έχουν τεθεί υπόψη της επιστημονικής κοινότηταςμε επίσημες επιστημονικές ανακοινώσεις για τη δουλειά που έγινε στο εν λόγω Έργο.

Ο Διευθυντής της ΑΜΚΕ ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ. Κων/νος Μοράρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα εξαιρετικά αποτελέσματα του ‘Εργου, τα οποία έχουν τεθεί υπόψη της επιστημονικής κοινότητας και κρατικών Φορέων και αφορούν την προληπτική συντήρηση και προστασία χώρων πολιτισμού ,όπως είναι τα “ασκηταριά” και τα μουσεία ,όπως είναι το Μουσείο Μουσικών Οργάνων στα Τρίκαλα και ευχαρίστησε, τόσο το Πράσινο Ταμείο για την εμπιστοσύνη που έδειξε στην ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ, αλλά και όλους τους εταίρους του ‘Εργου που υλοποίησαν ,κατά τον καλύτερο τρόπο, όλες τις δράσεις που είχαν επιφορτιστεί να υλοποιήσουν.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρόεδρος Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Τρικκαίων κ. Γεώργιος Ζιώγας και η Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Κέντρου έρευνας-Μουσείο Τσιτσάνη κ.κ. Μπρουζούκη Νικολέτα και Γεώργιος Καρατόλος.

Όλες οι λεπτομέρειες και το πρόγραμμα στην επίσημη ιστοσελίδα

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή