Σε εργαστηριακή ανάλυση έχουν σταλεί δείγματα που ελήφθησαν από τις εγκαταστάσεις της Βιομηχανίας Γάλακτος Τρικάλων «ΤΡΙΚΚΗ Α.Ε.» και από τον αγωγό εκροής προς τον Ληθαίο ποταμό.
Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από κλιμάκια της Περιφέρειας Θεσσαλίας μετά τις αναφορές κατοίκων για έντονη δυσοσμία και την παρουσία λευκού υλικού στο σημείο εκβολής του αγωγού. Το θέμα είχε αναδείξει το TrikalaNews.gr στις 26 Αυγούστου, παρουσιάζοντας την καταγγελία για πιθανή ρύπανση του Ληθαίου.
Δείγματα από δύο σημεία
Κατά την αυτοψία εξετάστηκε η κατάσταση στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας, στο 2ο χιλιόμετρο Τρικάλων – Καρδίτσας, καθώς και στον αγωγό που καταλήγει στον Ληθαίο.
Στον έλεγχο συμμετείχαν στελέχη του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, ο ειδικός σύμβουλος Περιβάλλοντος και χημικός – περιβαλλοντολόγος Ζήσης Αργυρόπουλος, καθώς και εκπρόσωπος του διαπιστευμένου εργαστηρίου «ENVIROLAB Μ.Ι.Κ.Ε.».
Δείγματα ελήφθησαν από την έξοδο της εγκατάστασης του βιολογικού καθαρισμού της βιομηχανίας και από την έξοδο του αγωγού προς τον ποταμό.
Αναμένονται τα αποτελέσματα
Τα δείγματα έχουν αποσταλεί για πλήρη χημική ανάλυση. Μέχρι την έκδοση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων δεν μπορεί να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα για τη σύσταση του υλικού ούτε για το εάν έχουν παραβιαστεί περιβαλλοντικοί όροι.
Η Περιφέρεια αναφέρει ότι τα αποτελέσματα θα κοινοποιηθούν στη διοίκηση του εργοστασίου και στις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ θα είναι διαθέσιμα και σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία περιβαλλοντικού ελέγχου της παραγωγικής μονάδας. Από τα αποτελέσματα των αναλύσεων και τα ευρήματα του ελέγχου θα κριθεί εάν απαιτούνται περαιτέρω διοικητικές ή νομικές ενέργειες.


