Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τσιούτσιας: Σε μεγάλη έξαρση οι ιώσεις, συμβουλευόμαστε πάντα τον θεράπων ιατρό μας

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η κίνηση αυτή την περίοδο στα ιατρεία καθώς οι συμπολίτες μας ταλαιπωρούνται από ιωσεις.

Ο φαρμακοποιός Βασίλης Τσιούτσιας μιλώντας στο trikalanews.gr σημείωσε πως λόγω του καλού καιρού παρατηρείτε αύξηση της μεταδοτικότητας και της νοσηρότητας και πρέπει όσο μπορούμε να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Τσιούτσια:
Αυτή την περίοδο οι ιώσεις είναι σε μια μεγάλη έξαρση και συγχέονται πάρα πολύ με τα συμπτώματα του κορονοΐου. Υπάρχει το κρυολόγημα, οι κοινές ιώσεις η γρίπη και εξακολουθεί να παραμένει σε μεγάλη έξαρση και ο κορονοϊός.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή να ξεχωρίσουμε το καθένα και να συμβουλευόμαστε πάντα τον θεράπων ιατρό μας.

Παρατηρούμε ότι ο καλός καιρός βοηθά στην εξάπλωση των ιώσεων όπως επίσης και στην αύξηση της νοσηρότητας αλλά και της μεταδοτικότητας ενώ ο οργανισμός χρειάζεται επιπλέον χρονικό διάστημα για να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση ο οργανισμός.
Συνιστάται μεγάλη προσοχή και τόνωση του ανοσοποιητικού.

Σωστή διατροφή, ξεκούραση , λήψη σωστών συμπληρωμάτων διατροφής και πάνω από όλα χρειάζεται να προσέχουμε πάρα πολύ να μην συνωστιζόμαστε . Να φοράμε τη μάσκα στους κλειστούς χώρους , να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής για να μειώσουμε τις πιθανότητες εξάπλωσης των ιώσεων.

Προσέχουμε για να είμαστε υγιείς να διατηρήσουμε σε καλό υγειονομικο επίπεδο των Μύλο των Ξωτικών . Πρέπει να τηρήσουμε τους κανόνες καθαριότητας. Πρέπει επίσης να προσέξουμε την διατροφή μας, την σωματική μας κατάσταση για να αυξήσουμε την άμυνα του οργανισμού . Έτσι θα μπορέσουμε και να χαρούμε αυτές τις γιορτινες ημέρες και να μας γίνει ένα μάθημα και ένας τρόπος ζωής από δω και πέρα.

Οι διαφορές των ιώσεων
Τι πρέπει να προσέχουμε και πώς θα αναγνωρίσουμε τις διαφορές των υπόλοιπων ιώσεων του αναπνευστικού, όπως είναι το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη, από την COVID-19;

-Το συχνότερο λοιμώδες νόσημα του αναπνευστικού μας συστήματος είναι το κοινό κρυολόγημα, από το οποίο μπορεί ο καθένας μας να νοσήσει από μία έως και τρεις φορές ετησίως. Το κοινό κρυολόγημα οφείλεται σε μια μεγάλη ομάδα ιών, με συχνότερο αίτιο τον ρινοϊό -άλλη ονομασία του είναι η ιογενής ρινοφαρυγγίτιδα- και εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως το φτάρνισμα, η ρινική συμφόρηση, η καταρροή, τα κόκκινα ερεθισμένα μάτια και ο βήχας. Διαρκεί επτά με δέκα ημέρες και η πρόγνωσή του είναι εξαιρετικά καλή.

-Από την άλλη πλευρά η γρίπη, που οφείλεται στον ιό της ινφλουέντσας, εισβάλει αιφνίδια, με έντονη συμπτωματολογία που περιλαμβάνει πυρετό με ρίγος, κακουχία, μυαλγίες και κεφαλαλγία. Η διάρκειά της είναι πέντε με επτά ημέρες και η πρόγνωση της είναι γενικά καλή. Χάρη δε στη μαζική εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού που διενεργείται κάθε χρόνο έχουν περιοριστεί σημαντικά οι επιπλοκές του ιού της γρίπης, οι οποίες ήταν παλαιότερα πολύ συχνές στα ηλικιωμένα και ευπαθή άτομα.

Οι διαφορές της COVID-19
Μπορεί στη λοίμωξη COVID-19 να συναντούμε παρόμοια συμπτώματα με αυτά της γρίπης, όπως είναι ο πυρετός, οι μυαλγίες, η κεφαλαλγία, η κακουχία, η έντονη κούραση και ο βήχας, διαπιστώνουμε όμως και τις εξής διαφορές:

1.Στην περίπτωση του νέου κορωνοϊού η νόσος εκδηλώνεται πιο προοδευτικά και όχι αιφνίδια, όπως συμβαίνει με τη γρίπη.

2.Αρκετά συχνά και μάλιστα στους νεότερους ασθενείς διαπιστώνουμε διαταραχές της όσφρησης και της γεύσης.

3.Η διάρκεια της νόσου COVID-19 διαρκεί από μία έως 14 μέρες, ανάλογα με την ηλικία και την ανοσολογική κατάσταση του ασθενούς,

4.Η λοίμωξη COVID-19 αποτελεί μέχρι στιγμής μια απειλητική για τη ζωή νόσο -και όχι μόνο για ηλικιωμένα και ευπαθή άτομα- με τη συχνή επιπλοκή της βαριάς βρογχοπνευμονίας που προκαλεί η οποία εμφανίζεται με το σύμπτωμα της δύσπνοιας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, ο θεράπων ιατρός μπορεί να επιλέξει μία από τις δύο διαθέσιμες εργαστηριακές μεθόδους που είναι διαθέσιμες για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση της νόσου. Η πρώτη είναι το τεστ ταχείας ανίχνευσης του αντίγονου του ιού (rapid antigen), που γίνεται με ρινοφαρυγγικό η στοματοφαρυγγικό επίχρισμα. Η δεύτερη είναι η μοριακή μέθοδος PCR ανίχνευσης σωματιδίων του ιού. Και οι δύο μέθοδοι εμφανίζουν σημαντική ειδικότητα και ευαισθησία, όταν διενεργούνται μετά την τέταρτη μέρα από τη μετάδοση της λοίμωξης.

Μετά τη διάγνωση της λοίμωξης COVID-19 ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού για τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής και να βρίσκεται σε τακτική τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του. Το σύμπτωμα της δύσπνοιας πρέπει να αξιολογείται πολύ προσεκτικά.

TRIKALA NEWS
Author: TRIKALA NEWS

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή