Τα νέα της πόλης

Τυρόπιτα στο 8ο ΓΕΛ Τρικάλων

12 Dec 2024

Από γενιά σε γενιά μεταφέρεται η τέχνη της πίτας στα Τρίκαλα και τα υλικά κάθε εποχής καθορίζουν το είδος της πίτας.

Από γενιά σε γενιά μεταφέρεται η τέχνη της πίτας στα Τρίκαλα και τα υλικά κάθε εποχής καθορίζουν το είδος της πίτας. Ασφαλώς στα Τρίκαλα φτιάχνουν και πίτες με φύλλα, και μάλιστα όσο μεγαλύτερη η τέχνη της νοικοκυράς τόσο πιο λεπτά τα φύλλα. Τέτοιες πίτες είναι τυρόπιτες, χορτόπιτες, τραχανόπιτες, πρασόπιτες, γαλατόπιτες, κρεατόπιτες, κολοκυθόπιτες ακόμη και ρυζόπιτες. Με υλικά τυρί βούτυρο των ζώων μιας αγροτικής οικογένειας, αλλά και κηπευτικά (τσουκνίδες, πράσα, σπανάκι, κρεμμυδάκια, λάπατα). Το υλικό που παλιότερα χρησιμοποιούνταν αρκετά σπάνια στις θεσσαλικές πίτες ήταν το ελαιόλαδο, τη θέση του οποίου καταλάμβανε σχεδόν πάντα το βούτυρο, που υπήρχε και υπάρχει άφθονο, ωστόσο σήμερα πολύ συχνά το ελαιόλαδο αποτελεί την πρώτη προτίμηση. Γενικά οι πίτες για την Τρικαλινή νοικοκυρά ήταν πιάτο της επιβίωσης και προοριζόταν για το καθημερινό τραπέζι και για να χορτάσει τις πολυμελείς πατριαρχικές αγροτικές και φτωχές οικογένειες.

Τυρόπιτες υπάρχουν δεκάδες. Καμία όμως δεν έχει τη νοστιμιά της παλιάς παράδοσης όσο η πίτα της Θεσσαλίας.

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μισό κιλό χλιαρό νερό
1 κουταλιά αλάτι
250 γρ. φέτα χοντροκομμένη
250 γρ μυζήθρα
3-4 αυγά χτυπημένα
250 γρ. βούτυρο αγελαδινό
Πιπέρι
Λιώνουμε σε ένα μπρίκι το βούτυρο.

Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και το νερό και ζυμώνουμε με το χέρι μας μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Μεταφέρουμε το μίγμα σε αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε ένα ζυμάρι που να κολλάει λίγο στο χέρι μας. Αν λείπει νερό ή αλεύρι, προσθέτουμε αναλόγως. Μεταφέρουμε τη ζύμη στη λεκάνη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε ½ ώρα να ξεκουραστεί. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Παίρνουμε ένα μέτριο μεταλλικό χαμηλό ταψί και το βουτυρώνουμε. Μοιράζουμε τη ζύμη σε 13 – 15 μπαλάκια. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και με τον πλάστη ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε λεπτό φύλλο. Απλώνουμε ένα φύλλο πατσαβουριαστά στον πάτο του ταψιού, το βουτυρώνουμε με πινέλο και συνεχίζουμε με ένα δεύτερο φύλλο, που επίσης θα βουτυρώσουμε (μπορούμε να αντικαταστήσουμε το βούτυρο με ελαιόλαδο, αλλά δεν έχει το ίδιο άρωμα). Αν τρυπήσει το φύλλο ή δεν βγει στρογγυλό, δεν μας νοιάζει καθόλου. Σκορπάμε κομματάκια φέτας και πιπέρι και συνεχίζουμε με τέσσερα φύλλα και 1 φύλλο χωρίς γέμιση στη μέση συνεχίζουμε με άλλα τέσσερα φύλλα που ραντίζουμε με βούτυρο η λάδι και τυρί έτσι μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα. Στην επιφάνεια τελειώνουμε με 2 φύλλα, όπως και στον πάτο. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, τη βουτυρώνουμε με όλο το βούτυρο που έχει περισσέψει, τη ραντίζουμε με νερό και την ψήνουμε για 50′ περίπου, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.

Τυρόπιτα στο 8ο ΓΕΛ Τρικάλων
Τυρόπιτα στο 8ο ΓΕΛ Τρικάλων
Τυρόπιτα στο 8ο ΓΕΛ Τρικάλων
Τυρόπιτα στο 8ο ΓΕΛ Τρικάλων
Τυρόπιτα στο 8ο ΓΕΛ Τρικάλων
Τυρόπιτα στο 8ο ΓΕΛ Τρικάλων
Τυρόπιτα στο 8ο ΓΕΛ Τρικάλων
Τυρόπιτα στο 8ο ΓΕΛ Τρικάλων
Τυρόπιτα στο 8ο ΓΕΛ Τρικάλων

Pressroom
Author: Pressroom


«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Τα νέα της πόλης

«Εξέλιξη»: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εξειδικευμένο φροντιστήριο Βιολογίας στα Τρίκαλα

Το φροντιστήριο Βιολογίας «Εξέλιξη» στα Τρίκαλα ξεκινά εγγραφές για τη θερινή προετοιμασία της νέας χρονιάς. Εξειδίκευση, ολιγομελή τμήματα και σταθερές επιτυχίες στις Πανελλαδικές.

Read More

Ζήσε τη επόμενη περιπέτειά σου ... στον Παρνασσό!
Ακουστικά βαρηκοΐας Βάγια Κουκουράβα


Εφιάλτης δίχως τέλος στη Γάζα: Χερσαία επιχείρηση και σφοδροί βομβαρδισμοί – Προειδοποιήσεις για μαζική εκκένωση

Η σύγκρουση στη Γάζα κλιμακώνεται: Το Ισραήλ ξεκινά χερσαία επιχείρηση στη Γάζα Πόλη, με σφοδρούς βομβαρδισμούς και προειδοποιήσεις εκκένωσης για…

Read More


Μπάσκετ Κύπελλο ΕΣΚΑΘ: Τιτάνες Αλμυρού – ΑΕΤ και Καλαμπάκα – Σπάρτακος Λάρισας στη φάση των 16

Η ΑΕΤ εκτός έδρας με τους Τιτάνες Αλμυρού και η Καλαμπάκα εντός με τον Σπάρτακο Λάρισας συνεχίζουν στη φάση των…

Read More


Εβδομάδα Κινητικότητας 2025: Πλούσιες δράσεις από τον Δήμο Τρικκαίων

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2025 έρχεται στα Τρίκαλα με δράσεις για μικρούς και μεγάλους και κορύφωση την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο…

Read More


ΑΟ Τρίκαλα 2011: Με δανεισμό από τον ΟΦΗ η Κωνσταντίνα Δρακογιαννάκη

Με δανεισμό από τον ΟΦΗ αποκτήθηκε η 18χρονη αμυντικός Κωνσταντίνα Δρακογιαννάκη από τον ΑΟ Τρίκαλα 2011, ενισχύοντας την ομάδα για…

Read More


Β’ Ερασιτεχνική: Ο Γιάννης Σφυρλίδας συνεχίζει στον Α.Ο. Βαλτινού

Ο Γιάννης Σφυρλίδας παραμένει στον Α.Ο. Βαλτινού για τη νέα σεζόν στη Β’ Ερασιτεχνική, συνεχίζοντας την πορεία που ξεκίνησε πέρυσι…

Read More


Ενδοσχολική Επιμόρφωση στο 8ο ΓΕΛ Τρικάλων με τον Κωνσταντίνο Δημητρίου

Στο 8ο ΓΕΛ Τρικάλων πραγματοποιήθηκε ενδοσχολική επιμόρφωση με τον Κωνσταντίνο Δημητρίου για την καλύτερη προετοιμασία και οργάνωση της νέας σχολικής…

Read More

Load More

Προεπισκόπηση Ιδιωτικότητας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια στην ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου βρίσκετε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.