Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Βάψιμο Σπιτιού

Χρήσιμες πληροφορίες που θα σας οδηγήσουν σε ένα εγγυημένα καλό αποτέλεσμα

Σκέφτεστε να βάψετε το σπίτι σας; Σίγουρα είναι μια διαδικασία με περισσότερες δυσκολίες από όσες φαντάζεστε, για αυτό καλό θα ήταν να γίνει από κάποιον έμπειρο τεχνικό ώστε να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Τόσο το εξωτερικό όσο και το εσωτερικό βάψιμο σπιτιού απαιτεί τη κατάλληλη προετοιμασία της επιφάνειας πριν την εφαρμογή των χρωμάτων. Σε περίπτωση που δεν γίνει σωστή προετοιμασία καθώς και οι απαραίτητες εργασίες που απαιτούνται, τότε είναι πιθανό οι επιφάνειες των τοίχων, μετά το βάψιμο να μην φαίνονται έτσι όπως θα θέλατε.

Ποια είναι η προετοιμασία για το σωστό Βάψιμο Σπιτιού;

Προστασία των επίπλων και κουφωμάτων

Οι εργασίες για το βάψιμο σπιτιού είναι πιθανό να προκαλέσουν φθορές στα έπιπλα και στα δάπεδα του σπιτιού. Έτσι, προκειμένου να προστατέψετε τα έπιπλά σας από τη σκόνη και τις φθορές μπορείτε πριν ξεκινήσουν οι εργασίες για το βάψιμο να καλύψετε τις επιφάνειες των επίπλων σας με κάποιο νάιλον και το δάπεδο με εφημερίδες ή χαρτί. Οι ελαιοχρωματιστές που θα αναλάβουν να σας βάψουν το σπίτι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην υπάρξουν φθορές.

Στοκάρισμα Τοίχων

Οι τοίχοι, ειδικά των παλαιότερων σπιτιών είναι πιθανό να εμφανίσουν ρωγμές ή να έχουν τρύπες από καρφιά. Το σωστό βάψιμο, προαπαιτεί η επιφάνεια του τοίχου να είναι λεία. Αλλιώς υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθούν νερά που θα καταστρέψουν την όψη του τοίχου σας. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να τοποθετηθεί στόκος στις τρύπες και στη συνέχεια να λειανθεί με γυαλόχαρτο. Έτσι, η επιφάνεια θα είναι έτοιμη για το βάψιμο.

Σπατουλάρισμα

Μετά το στοκάρισμα έχει σειρά το σπατουλάρισμα των τοίχων. Με το σπατουλάρισμα η επιφάνεια γίνεται ακόμα πιο λεία. Επίσης, αν χρησιμοποιήσετε το κατάλληλο αστάρι, προστατεύετε τον τοίχο σας από τις ρωγμές.

Αστάρι

Το αστάρι τοποθετείται σε τοίχους και ταβάνια με σκοπό την ενίσχυση της μόνωσης. Επίσης, με το αστάρι γίνεται καλύτερα  η πρόσφυση της μπογιάς.

Εσωτερικό Βάψιμο Σπιτιού

Για το εσωτερικό βάψιμο του χώρου πρέπει να εστιάσετε σε δύο παράγοντες:

Επιλογή κατάλληλων χρωμάτων

Γενικά, στο εσωτερικό ενός σπιτιού, στις μεγάλες επιφάνειες χρησιμοποιούνται ανοιχτές αποχρώσεις χρωμάτων ενώ σε μικρές επιφάνειες, όπως κολώνες, εφαρμόζονται πιο έντονα χρώματα. Όπως είναι γνωστό, οι ανοιχτές αποχρώσεις μεγαλώνουν τον χώρο, ενώ οι σκούρες δίνουν την εντύπωση πιο μικρού χώρου. Ο συνδυασμός των χρωμάτων που θα επιλέξετε πρέπει να αποτελείται από ένα σκούρο και ένα ανοιχτό χρώμα σε παρόμοιες αποχρώσεις. Αυτό προσδίδει αρμονία και βοηθάει στη ξεκούραση σας στο χώρο του σπιτιού. Επίσης, οι συνδυασμοί που θα χρησιμοποιήσετε στα διάφορα δωμάτια του σπιτιού πρέπει να ταιριάζουν μεταξύ τους. Παράλληλα, για να κάνετε τη διαφορά μπορείτε να επιλέξετε μια τεχνοτροπία τοίχου με σφουγγάρι ή ρολό, η οποία θα δίνει μια πιο μοντέρνα πινελιά στο συγκεκριμένο χώρο.

Ιδανικές συνθήκες

Η εργασίες του ελαιοχρωματισμού πρέπει να γίνονται μέρες που επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες. Η βροχή και  υγρασία μπορεί να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό, οι περισσότεροι επιλέγουν να βάψουν το σπίτι τους κατά τους θερινούς μήνες, που ο ήλιος και η ζέστη βοηθούν ώστε να στεγνώσουν οι τοίχοι πιο εύκολα και γρήγορα.

Εξωτερικό Βάψιμο Σπιτιού

Το εξωτερικό βάψιμο είναι σίγουρα πιο δύσκολο και απαιτεί περισσότερο χρόνο από τον εσωτερικό χώρο. Η έκθεση των επιφανειών των εξωτερικών τοίχων στον ήλιο και τις καιρικές συνθήκες δυσκολεύει τη προετοιμασία που χρειάζεται για την εφαρμογή της μπογιάς. Έτσι, για να γίνει σωστά η δουλεία πρέπει να γίνουν τα παρακάτω βήματα:

Έλεγχος στις επιφάνειες των τοίχων

Για να ξεκινήσει το βάψιμο στις εξωτερικές επιφάνειες, πρέπει να γίνει έλεγχος ώστε να διαπιστωθεί οτι οι επιφάνειες είναι καθαρές και λείες. Ο τεχνικός που θα αναλάβει το βάψιμο μπορεί να κάνει τον έλεγχο αυτό ώστε να διαπιστώσει τη καλή κατάσταση των τοίχων και να κάνει τις απαραίτητες εργασίες σε περίπτωση που χρειάζονται.

Αστάρωμα των τοίχων

Το αστάρι πρέπει να χρησιμοποιείται τόσο στους εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς τοίχους ώστε να ενισχύεται η μόνωση του σπιτιού και να μπορεί να γίνει σωστή εφαρμογή της μπογιάς.Τα σύγχρονα ακρυλικά και στεγανωτικά χρώματα διακρίνονται για τη ποιότητα και την αντοχή τους, ενώ προετοιμάζουν κατάλληλα την επιφάνεια για τον ελαιοχρωματισμό.

Πόσο μπορεί να κοστίσει το βάψιμο σπιτιού;

Η τιμή για το βάψιμο σπιτιού είναι ένας παράγοντας που σίγουρα θα σκέφτεστε αν πρόκειται να βάψετε το σπίτι σας.Οι τιμές για τέτοιου είδους εργασίες συνήθως δεν είναι σταθερές αλλά κυμαίνονται με βάση ορισμένα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Τα χαρακτηριστικά που επηρεάζουν τις τιμές του βαψίματος είναι:

Τετραγωνικά που θέλετε να βάψετε

Ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει το κόστος του ελαιοχρωματισμού είναι τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας που θέλετε να καλύψετε με τη μπογιά. Συνήθως, οι τιμές καθορίζονται ανά τετραγωνικό. Ωστόσο, κάποιοι επαγγελματίες δίνουν προσφορές για ολόκληρο δωμάτιο ή σπίτι. Σε περίπτωση που θέλετε να βάψετε μόνο μια μικρή επιφάνεια, τότε η τιμή καθορίζεται με βάση το ημερομίσθιο δηλαδή 40-80 ευρώ.

            Κατάσταση τοίχων

Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη τιμή για το βάψιμο σπιτιού είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι τοίχοι πριν από την έναρξη των εργασιών. Ο τεχνικός θα καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια σε περίπτωση που οι τοίχοι χρειάζονται μερεμέτια, ενώ παράλληλα θα χρειαστεί και περισσότερο χρόνο. Η κατάσταση των τοίχων διακρίνεται σε:

  • Καλή κατάσταση: Όταν οι τοίχοι έχουν απλά λερωθεί και χρειάζονται μόνο ένα φρεσκάρισμα.
  • Μέτρια κατάσταση: Όταν οι τοίχοι έχουν να βαφτούν πάνω από δέκα χρόνια ή έχουν συγκεντρώσει υγρασία, με αποτέλεσμα να χρειάζονται σπατουλαρίσματα και τριψίματα.
  • Κακή κατάσταση: Όταν υπάρχουν ρωγμές στους τοίχους ή σημεία στα οποία έχει φύγει το χρώμα Στις περιπτώσεις αυτές ο τεχνικός πριν το βάψιμο πρέπει να επιδιορθώσει τις φθορές.

Υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για το Βάψιμο Σπιτιού

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία, τόσο σε μάρκες χρωμάτων όσο και σε κωδικούς. Τα χρώματα και οι μπογιές διαφοροποιούνται στις αποχρώσεις, στη ποιότητα και τις ιδιότητες τους Αντίστοιχα, διαφοροποιούνται και οι τιμές.

Επίσης υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για υπόστρωμα και αστάρια που προσδίδουν ισχυροποίηση και σταθεροποίηση. Το κόστος των υλικών αυτών συνήθως δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αγορά σε αγορά. Οι ελαιοχρωματιστές που θα επιλέξετε μπορούν να σας συμβουλεύσουν σχετικά με την προμήθεια των υλικών που θα χρειαστείτε.

Τεχνοτροπία

Συνήθως, οι τεχνοτροπίες καλύπτουν μικρές επιφάνειες τοίχων, ώστε να δίνουν μια ιδιαίτερη αίσθηση στο χώρο. Η τιμή τους συνήθως είναι μεγαλύτερη από αυτή στο κλασσικό βάψιμο σπιτιού, ωστόσο το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο εντυπωσιακό.

Γιατί να επιλέξω το MyConstructor.gr για το βάψιμο σπιτιού;

Στη πλατφόρμα μας θα βρείτε αξιολογημένους ελαιοχρωματιστές με πολυετή εμπειρία. Έτσι, αν σκέφτεστε να προχωρήσετε σε βάψιμο σπιτιού, εσωτερικά ή εξωτερικά, δεν έχετε παρά να απευθυνθείτε σε κάποιον από τους επαγγελματίες μας, οι οποίοι μπορούν να σας εγγυηθούν για τη ποιότητα του αποτελέσματος.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή