Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Βαριά πρόστιμα με τον αντικαπνιστικό νόμο – Έως και 10.000€

Την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου έθεσε ως προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, να δηλώνει πως θα εφαρμοστούν πλήρως όλα τα άρθρα του εν λόγω νόμου.

Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, το κάπνισμα απαγορεύεται στους εξής δημόσιους χώρους:

• σε εστιατόρια, καφετέριες και λοιπούς χώρους αντίστοιχου υγειονομικού ενδιαφέροντος

• σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις-στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των ειδών και βαθμίδων

• σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα: στους παιδικούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία, σε δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, σε όλα τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, στους χώρους παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης και σε όλους τους χώρους ιδιωτικής εκπαίδευσης

Επίσης, το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά οχήματα, εφόσον σε αυτά επιβαίνει άτομο κάτω των 12 ετών, με τους παραβάτες να καλούνται να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα, αλλά να κινδυνεύουν και με αφαίρεση της άδειας οδήγησης.

Τα πρόστιμα, για τους παραβάτες του αντικαπνιστικού νόμου, διαμορφώνονται ως εξής:

• Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού, κατά παράβαση του άρθρου 3, επιβάλλεται πρόστιμο 50 έως 500 ευρώ, ανάλογα με την υποτροπή στη διάπραξη του αδικήματος.

• Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας χώρων που απαγορεύεται το κάπνισμα, ο οποίος θα ανέχεται τις παραβάσεις, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με την υποτροπή. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για χρονικό διάστημα δέκα ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.

• Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση της σχετικής διάταξης επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ. Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας, για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.

• Σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις σχετικά με τη διαφήμιση προϊόντων καπνού επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ.

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή