Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Βασίλειος Παππάς: Αποχαιρετώντας τον Στέφανο Τσιαπάλα

Αποχαιρετώντας τον Στέφανο Τσιαπάλα

«Ρε Στέφανε. Πότε θα βρεθούμε να στείλουμε την εργασία μας στο Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών Ιωαννίνων?»

«΄Εχουμε καιρό. Θα το αναλάβω εγώ στο ΕΚΦΕ» απαντούσε θυμόσοφα.

Τελικα δεν είχε καιρό. Ο Στέφανος Τσιαπάλας τελευταίος υπεύθυνος του ΕΚΦΕ – Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών, θεσμός για την πειραματική διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων – δεν υπάρχει πια. Τον πρόδωσε η καρδιά του.

Ενέλαβε το ΕΚΦΕ σε δύσκολη συγκυρία. Μετά την οικονομική κρίση από τη μία, με τον κορονοϊό από την άλλη. Με τις δικές του απόψεις και δράσεις για το ΕΚΦΕ. Ολιγόλογος μεν, προσιτός δε, αφουγκράζοντας τις σκέψεις των άλλων. Επιζητούσε τη βοήθεια συναδέλφων φυσικών, τους έδινε βήμα όποτε χρειαζόταν. Άριστος γνώστης της ηλεκτρονικής φυσικής, αλλά και της δημιουργίας λογισμικών για πειραματικές διατάξεις. Είχε ιδιαίτερη αγάπη στη σύγχρονη φυσική (οι μεταπτυχιακές του σπουδές το αποδείκνυαν), τα lasers ήταν το πάθος του. Διάδοση πληροφορίας με laser, ηλεκτρονικοί διακόπτες κα. Η απώλεια ίσως τώρα να φανεί εντονότερη στην πειραματική διδασκαλία της σύγχρονης φυσικής με τα νέα προγράμματα σπουδών στην Γ΄ λυκείου.

Με συναδέλφους συνέχισε τους διαγωνισμούς πειραματικών δραστηριοτήτων EUSO, διαγωνισμοί που λόγω covid ατόνησαν. Τελευταία έστειλε στα σχολεία εγκύκλιο για την ημέρα συνάντησης των εκπαιδευτικών Φυσικών Επιστημών, στο ΕΚΦΕ. Τελικά δεν προλάβαμε να συναντηθούμε.

Αγαπητέ Στέφανε ως αστρόσκονη πιθανά να διαχέεσε στις εσχατιές του σύμπαντος μετρώντας με τα lasers αποστάσεις ετών φωτός. Ίσως και εκεί να υπάρχουν πειραματικές δραστηριότητες. Την ανακοίνωση όμως πρόλαβες και την έστειλες στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Βασίλειος Παππάς – Δ/ντης 1ου Γυμνασίου Καλαμπάκας, πρώην υπεύθυνος ΕΚΦΕ Τρικάλων

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή