Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Βασίλης Γκανιάτσας ένας δάσκαλος πατριδογνωσίας

Ο σύλλογος Ηπειρωτών ν. Τρικάλων, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, μας έδωσε την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου μια καλή ευκαιρία,  να παρακολουθήσουμε στην πόλη μας, τα Τρίκαλα, το τελευταίο ντοκιμαντέρ του συμπατριώτη μας φωτογράφου και κινηματογραφιστή,  Βασίλη Γκανιάτσα,  με τίτλο «Άραχθος».

Οι θαυμαστές εικόνες του φυσικού τοπίου που διασχίζει ο Άραχθος και οι παραπόταμοί του απ’ το Περιστέρι ως τον Αμβρακικό, με τον καλλιτεχνικό φακό του δημιουργού και  ο ουσιαστικός αφηγηματικός λόγος της ταινίας, είναι αλήθεια πως  εντυπωσίασαν τους θεατές της κατάμεστης κινηματογραφικής αίθουσας.

Ο Β. Γ. που έχει στο ενεργητικό του κι άλλα ντοκιμαντέρ και αρκετές εκθέσεις φωτογραφίας, δεν είναι μόνο βαθύς γνώστης  της  φωτογραφικής τέχνης και η ενασχόλησή του με τη φωτογραφία, δεν είναι μόνο βιοποριστική. Με το έργο του, αναδείχνεται χωρίς υπερβολή, ένας καλός δάσκαλος πατριδογνωσίας, ως  εκφραστής της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού της Άρτας και της ευρύτερης περιοχής.

Είναι απ’ εκείνους τους λίγους  ανθρώπους με μεράκι, που βρίσκουμε σε κάθε τόπο με  μεγάλη προσφορά στην παράδοση, την ιστορία και τον πολιτισμό. Και το έργο τους  αποτελεί πολύτιμη πνευματική κληρονομιά, για το οποίο οι τοπικοί άρχοντες θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Γράφοντας αυτές τις γραμμές, ως αντίδωρο στον Βασίλη Γκανιάτσα για την εξαιρετική δουλειά του, σκέφτομαι και αναρωτιέμαι. Γιατί άραγε, κάποια/ος υπουργός  Παιδείας δεν χρηματοδοτεί τέτοια ντοκιμαντέρ για τα ποτάμια, τα βουνά, τη Φύση της πατρίδας μας;  Δεν θα συνέβαλαν στην σχολική διαδικασία της μάθησης;

 Φαλαγκάρας Σταύρος, συντ. εκπαιδευτικός Τρίκαλα

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή