Βασίλης Κόκκαλης: Οικτρή αποτυχία της αγροτικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας

1 Jul 2024 Λάρισα

Κόκκαλης σε Τσιάρα: Νέα αποτυχία της κυβέρνησης Ν.Δ. η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης του 2024

«Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση της δυνατότητας υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης του 2024 από τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), συνιστά άλλη μια οικτρή αποτυχία της αγροτικής πολιτικής της ΝΔ» τονίζει ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη που συνυπογράφουν ακόμη 16 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Η Κυβέρνηση της ΝΔ, στα 5 χρόνια της διακυβέρνησής της, αποδεικνύεται καθημερινά ανίκανη να διαχειριστεί τα πιο αυτονόητα, μέχρι πρόσφατα, θέματα του πρωτογενή τομέα. Ατράνταχτη απόδειξη το γεγονός ότι μπήκε ο Ιούλιος και οι ιθύνοντες του ΥπΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, για πρώτη φορά στα χρονικά, δεν έχουν καταφέρει ακόμα να ανοίξουν την πλατφόρμα Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του 2024 για τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), όταν η ΕΑΕ του 2024 είναι λειτουργική στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr από την 1η Απριλίου 2024 για τις online αιτήσεις. Σημειώνεται ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια, 2022 και 2023, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, υποβλήθηκαν περίπου 30.000 online αιτήσεις από δικαιούχους και περίπου 1,2 εκατ. αιτήσεις μέσω των ΚΥΔ. Δηλαδή, πρακτικά, αυτή την στιγμή βρίσκονται σε αναμονή για να υποβάλουν την αίτησή τους μέσω των ΚΥΔ, περίπου 610.000 παραγωγοί. Και αυτό όταν τα άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη ολοκληρώσει ή ολοκληρώνουν τη διαδικασία υποβολής των εν λόγω αιτήσεων για το 2024.

Την ίδια στιγμή, δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, η αριθ. πρωτ. 38009/25-06-2024 Απόφαση του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, με την οποία δινόταν προθεσμία 5 ημερών, μέχρι την 1η Ιουλίου, για την αντικατάσταση του παραδοτέου Φ5.Π2.1.1 ΠΚ, με νέο, που αυτό, συνδέεται με τα τεχνικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής υποβολής των δηλώσεων της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ). Έτσι παρατείνεται η ήδη μεγάλη καθυστέρηση, κάτι που προφανώς απέχει παρασάγγας από τον αυτονόητο στόχο για την έγκαιρη λειτουργία ενός εύρυθμου και ορθολογικού συστήματος υποβολής ΕΑΕ, σε απόλυτη εναρμόνιση με την υφιστάμενη και ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.

Αυτό που αφορά στο μέλλον των Ελλήνων παραγωγών, είναι κατά πόσο η εν λόγω εφαρμογή, όταν, επιτέλους, την ανοίξουν “οι Άριστοι του Επιτελικού Κράτους”, θα είναι πλήρως λειτουργική, προκειμένου για την έγκυρη, έγκαιρη και με διαφάνεια πληρωμή, καταρχάς, της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης του Οκτωβρίου στους δικαιούχους, αλλά και των υπόλοιπων επιδοτήσεων. Δεδομένου μάλιστα, ότι στην ΕΑΕ 2024 θα πρέπει να ενσωματωθούν εκκρεμότητες προηγούμενων ετών, για να ξεκινήσουν ορθά οι φετινές δηλώσεις, καθώς και οι προς έκδοση εγκύκλιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ για το ΟΣΔΕ 2024, ώστε να μην αναγκάζονται οι παραγωγοί να επανέρχονται διαρκώς για να ολοκληρώσουν την δήλωσή τους, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην ολοκληρωθεί σωστά το έργο ούτε μέχρι την πληρωμή της εξόφλησης της Βασικής Ενίσχυσης τον Δεκέμβριο και βέβαια και των υπόλοιπων επιδοτήσεων.

Και όλα αυτά όταν ο ΟΠΕΚΕΠΕ, των 5 Προέδρων την τελευταία 5ετία, βρίσκεται σε πλήρη παρακμή και αποσύνθεση, με αποκλειστική ευθύνη των Υπουργών (5 και αυτοί στον αριθμό) Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων της ΝΔ, αδυνατώντας να καταβάλει έγκυρα, έγκαιρα και με διαφάνεια τις επιδοτήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας, όντας σε επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επαπειλούμενος με άρση της διαπίστευσής του ως Οργανισμός καταβολής των ενωσιακών επιδοτήσεων της ΚΑΠ, με δυσθεώρητα πρόστιμα που έχουν προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς επιβολή στη χώρα μας, ως συνέπεια της κακοδιαχείρισης των ενωσιακών πόρων της ΚΑΠ και αυτών βέβαια που, ενδεχομένως, θα προταθούν από τους επικείμενους ενωσιακούς ελέγχους.

Επειδή η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση της υποβολής της ΕΑΕ αποτελούσε ένα διαχρονικά κεκτημένο, για το σύνολο των συμμετεχόντων σε αυτή τη διαδικασία.

Επειδή η ΕΑΕ συνδέεται άμεσα και απαρέγκλιτα με την έγκυρη, έγκαιρη και με διαφάνεια καταβολή της Βασικής Ενίσχυσης και των υπόλοιπων επιδοτήσεων και αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Επειδή αυτή η κωλυσιεργία-ολιγωρία υποκρύπτει σκοπιμότητες και συνδέεται με την ευρύτερη απορρύθμιση της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Επειδή τα ΚΥΔ έχουν δηλώσει επίσημα την ετοιμότητά τους από την 1η Απριλίου, που ανακοινώθηκε από τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η έναρξη της υποβολής της ΕΑΕ, υποχρεώνοντάς τα έτσι, να διατηρούν προσωπικό όλους αυτούς τους μήνες, για ένα έργο που δεν έχει ακόμα ξεκινήσει, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την οικονομική βιωσιμότητά τους.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

1. Πότε επιτέλους θα είναι πλήρως λειτουργικό το σύστημα υποβολής της ΕΑΕ και για τα ΚΥΔ;

2. Μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτή η κωλυσιεργία-ολιγωρία δεν θα έχει συνέπειες στην έγκυρη, έγκαιρη και με διαφάνεια καταβολή των επιδοτήσεων προς τους Έλληνες παραγωγούς για το έτος 2024;

3. Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης των εγκυκλίων του ΟΠΕΚΕΠΕ για το ΟΣΔΕ 2024, που συνδέονται άρρηκτα με την πληρότητα της ΕΑΕ του 2024;

4. Ποιος εν τέλει ευθύνεται για όλη αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και πώς θα αποτραπεί, μελλοντικά, η επανάληψη αυτής της κατάστασης;»

Trikalanews
Author: Trikalanews

Share:
Θα «καεί» ο κάμπος έως την άλλη Παρασκευή

Θα «καεί» ο κάμπος έως την άλλη Παρασκευή

Το Νοτιοδυτικό ρεύμα που επικρατεί στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας στις ακτές της Αφρικής και την Κεντρική Μεσόγειο …
Σε Αλεξάνδρας Λάτα μετονομάστηκε οδός στη Ν.Σμύρνη Λάρισας

Σε Αλεξάνδρας Λάτα μετονομάστηκε οδός στη Ν.Σμύρνη Λάρισας

«Εκπληρώνουμε την υπόσχεση που δώσαμε ως πόλη», σημειώνει ο Δήμαρχος Λαρισαίων, Θανάσης Μαμάκος …
Μαζί στον …δρόμο Κουρέτας και κάτοικοι Φαρκαδόνας

Μαζί στον …δρόμο Κουρέτας και κάτοικοι Φαρκαδόνας

 Δημήτρης Κουρέτας από Φαρκαδόνα:  «Όλοι  μαζί  ένα μέτωπο για να προχωρήσει η αποκατάσταση» …