«Βίβλος Προσβασιμότητας» για πεζούς και ΑμεΑ στον Δήμο Τρικκαίων

Τη «Βίβλο Προσβασιμότητας» και τα αναγκαία έργα για την καλύτερη κίνηση πεζών και ατόμων με αναπηρία στην πόλη, ολοκλήρωσε ο Δήμος Τρικκαίων. Πρόκειται για το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας, μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2023. Το ΣΑΠ αφορά στην προεργασία για την πραγματοποίηση όλων των ενεργειών που θα καταστήσουν τα Τρίκαλα μια πόλη με ακόμη καλύτερη προσβασιμότητα για όλους και όλες.
Ουσιαστικά, είναι το σχέδιο που θα καθορίσει τον τρόπο διαμόρφωσης της πόλης με επεμβάσεις και κατασκευές, για να δημιουργηθεί ένα δίκτυο προσβάσιμων μετακινήσεων. Αυτό το δίκτυο λειτουργεί με βάση την αρχή της «προσβάσιμης αλυσίδας» προς βασικές κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις. Πρόκειται, δηλαδή, για τα έργα που δημιουργούν συνεχόμενη, αλυσιδωτή προσβάσιμη μετακίνηση στον χώρο, χωρίς ασυνέχειες και εμπόδια.

Η εταιρεία που ανέλαβε το έργο (Σ.Μ.Ρ. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕ) προσδιόρισε σειρά αναγκαίων δράσεων. Αυτές οι δράσεις και ενέργειες συνυπολογίστηκαν μέσω στοιχείων, μελετών και δημόσιων διαβουλεύσεων που προηγήθηκαν (στην ιστοσελίδα του Δήμου Τρικκαίων).

Αρχικώς, δημιουργήθηκαν συνήθεις διαδρομές κίνησης για πεζούς εντός της πόλης, συνδέοντας κοινωφελείς και κοινόχρηστες περιοχές και κτήρια. Κατά μήκος αυτών των διαδρομών αξιολογήθηκαν οι υποδομές για πεζούς και άτομα με περιορισμένη κινητικότητα. Στη συνέχεια υποβλήθηκαν προτάσεις για τη βελτίωση και την ενίσχυση των υποδομών. Αυτές οι προτάσεις σε δρόμους, πεζοδρόμια, εισόδους δημόσιων κτηρίων κ.α., αποτελούν τα βασικά στοιχεία του ΣΑΠ, της επονομαζόμενης «Βίβλου Προσβασιμότητας» για τα Τρίκαλα.

Στο ΣΑΠ ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο του Ν. 4819/2021, με βάση τις προδιαγραφές, όρους και τεχνικές οδηγίες για την εκπόνηση «Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.)» που καθορίστηκαν με την ΥΠΕΝ/ΔΜΕΑΑΠ/110088/887/19.11.2021 Απόφαση Υφυπουργού Π.ΕΝ. (ΦΕΚ Β΄ 5553).

Το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας Δήμου Τρικκαίων χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου με το ποσό των 74.400,00 € από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συγκεκριμένα από τον ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 2 «ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ» ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ 2022» ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΤΗΣΔΡΑΣΗΣ «ΣΧΕΔΙΑ ΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ (Σ.Α.Π.)»

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

Trikalanews
Author: Trikalanews

Share:
Στη Βόρεια Πιερία η φετινή 2η «Προσκυνηματική Ποδηλατοδρομία»

Στη Βόρεια Πιερία η φετινή 2η «Προσκυνηματική Ποδηλατοδρομία»

Ο θεσμός της «Προσκυνηματικής Ποδηλατοδρομίας» που ξεκίνησε την περσινή χρονιά από την κοινή οργανωτικά σύμπλευση …
Να καλυφθούν στο 100% τα οργανικά κενά Δασκάλων ΠΕ 70 και να αυξηθούν οι διορισμοί για το 2024

Να καλυφθούν στο 100% τα οργανικά κενά Δασκάλων ΠΕ 70 και να αυξηθούν οι διορισμοί για το 2024

Κάλυψη του 100% των οργανικών κενών των Δασκάλων κατηγορίας ΠΕ 70 και να γίνουν αυξημένοι διορισμοί για το 2024 …
Επέκταση της πλατφόρμας για ηλεκτρονική επίδοση και ανάπτυξη λογισμικού μετάφρασης εγγράφων

Επέκταση της πλατφόρμας για ηλεκτρονική επίδοση και ανάπτυξη λογισμικού μετάφρασης εγγράφων

Συνεργασία Υπουργείων Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Ποινικής Διαδικασίας …
Σημαντική ενίσχυση για τα Trikala Basket: Συμφωνία με τον Γιάννη Βαβάτσικο

Σημαντική ενίσχυση για τα Trikala Basket: Συμφωνία με τον Γιάννη Βαβάτσικο

Τα Trikala Basket ανακοίνωσαν με ενθουσιασμό την προσθήκη του 33χρονου διεθνή αθλητή Γιάννη Βαβάτσικου στην ομάδα τους …