Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

«Βροχή» τα προγράμματα που θα τρέξουν πριν τις εκλογές για σπίτια και επιχειρήσεις

Τα 900 εκατ. ευρώ σε προϋπολογισμό φτάνουν τα τρία προγράμματα «Εξοικονομώ» τα οποία θα τρέξουν πριν από τις εκλογές και από τα οποία αναμένεται να ωφεληθούν χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι μαζί με τα νέα «Εξοικονομώ» σε ισχύ θα τεθούν αυτό το μήνα και ακόμα δυο προγράμματα του υπουργείου, «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» και «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα», τα οποία επίσης στοχεύουν στην ενεργειακή αναβάθμιση και στην εξοικονόμηση ενέργειας, με τις συνολικές δαπάνες για όλα αυτά να φτάνουν το 1,2 δισ. ευρώ.

Εντός του Μαΐου αναμένεται να δημοσιευθεί ο οδηγός του «Εξοικονομώ 2023», που θα αφορά τα νοικοκυριά με τον προϋπολογισμό όμως να είναι σημαντικά χαμηλότερος από τις προηγούμενες χρονιές.

Οι αιτήσεις για το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ξεκινήσουν εντός του Μαΐου και θα λειτουργήσει στα πρότυπα του προηγούμενου κύκλου, με τις επιδοτήσεις να φτάνουν το 40% και 75% ανάλογα με το εισόδημα του δικαιούχου. Σημειώνεται ότι για την υπαγωγή στο πρόγραμμα δε υπάρχουν κριτήρια και θα λάβουν έγκριση οι πιο «γρήγορες» αιτήσεις.

Ένα από τα αγκάθια βέβαια που αντιμεωπίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι το κόστος των οικοδομικών υλικών το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει εκτοξευτεί και πλέον στο τραπέζι υπάρχει η λύση να αλλάξουν οι τιμές στις επιλέξιμες δαπάνες ώστε να καλυφθεί αυτή η διαφορά. Αν κάτι τέτοιο εφαρμοστεί τότε αναμένεται αλλαγή στα ποσά των επιδοτήσεων

Η επιδότηση του Εξοικονομώ για νέους

Στο προσεχές διάστημα αναμένεται να κάνει πρεμιέρα και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω» που θα αφορά νέους ηλικίας 18 έως 39 ετών με τον προϋπολογισμό να φτάνει τα 350 εκατ. ευρώ. Τα ποσά μοιράζονται μεταξύ του σκέλους του «Εξοικονομώ» για το οποίο θα δαπανηθούν 200 εκατ. ευρώ και του σκέλους «Ανακαινίζω» τα 50 εκατ. ευρώ. Ακόμα 100 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για την χρηματοδότηση χαμηλότοκων δανείων.

Η επιχορήγηση θα είναι κλιμακωτή, και θα γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια με τους δικαιούχους να λαμβάνουν επιδότηση έως και 75% για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας (συν 15% το bonus αποκέντρωσης) και 30% για ανακαίνιση. Σε περίπτωση δανειακής σύμβασης για τις ανάγκες του Προγράμματος το επιτόκιο είναι σταθερό και επιδοτούμενο σε ποσοστό 100% για όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες στο σκέλος του «Εξοικονομώ». Για το σκέλος του «Ανακαινίζω» το 50% του συναφθέντος δανείου θα χρηματοδοτείται από τη ΔΥΠΑ και θα είναι άτοκο, ενώ το επιτόκιο για το υπόλοιπο 50% θα έχει όριο Euribor τριμήνου + 4%.

Για το σκέλος «Εξοικονομώ», ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων, με ΦΠΑ, ανά αίτηση, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 22.500 ευρώ, ενώ για το «Ανακαινίζω» τις 10.000 ευρώ.

Εξοικονομώ για επιχειρήσεις

Στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις», προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 200 εκατ. ευρώ, θα μπορούν να εντάσσονται επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και εξοπλισμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τους κλάδους του Τουρισμού, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών. Τα ποσοστά ενίσχυσης υπολογίζονται στο 40% με 50% για επενδύσεις έως 100.000 ευρώ για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών και από 50.000 ευρώ έως και 500.000 ευρώ για τον κλάδο του Τουρισμού (δυναμικότητα μονάδας έως 100 κλίνες).

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα κατανεμηθεί διακριτά, κατά 100 εκατ. ευρώ για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών και κατά 100 εκατ. ευρώ για τον κλάδο Τουρισμού. Κάθε επένδυση για να ενισχυθεί θα πρέπει να πληροί ορισμένους ελάχιστους ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς στόχους, όπως μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα τουλάχιστον κατά 35%, εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 35% και αναβάθμιση τουλάχιστον κατά τρεις ενεργειακές κατηγορίες (ή υποχρεωτικά σε Β’ κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση) βάσει Πιστοποιητικού Ενεργειακές Απόδοσης.

Η αξιολόγηση, ο έλεγχος και οι πληρωμές ανατέθηκαν τον περασμένο μήνα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) ως φορέα υλοποίησης και διαχείρισης των νέων «Εξοικονομώ» σε επιχειρήσεις, βιομηχανία και τουρισμό.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή