Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Χαιρετισμός του ναυάρχου Νίκου Γκόγκου

Στην εκδήλωση για τη στρατηγική πείνας

Στα παιδικά μου χρόνια στο χωριό άκουγα να αποκαλούν τον παππού μου «νομάρχη». Τότε δεν καταλάβαινα, ούτε ήξερα τι σήμαινε αυτό.

Θεωρούσα ότι ήταν παρατσούκλι χωρίς ιδιαίτερη σημασία.

Το 1988 βρισκόμουνα στα Τρίκαλα για τη γιορτή της Ναυτικής Εβδομάδας. Στη συνάντηση με τον τότε αντιδήμαρχο και δημοσιογράφο αείμνηστο Θάνο Ευθυμιάδη, μου είπε ότι στα Τρίκαλα είχε έρθει και μίλησε σε κάποια εκδήλωση ο Χρήστος Βραχνιάρης. Εκεί αναφέρθηκε σε κάποιο συλλαλητήριο που έκαναν οι αγρότες το 1925 και ότι στην επιτροπή που ορίστηκε να παραδώσει το ψήφισμα στο νομάρχη ήταν και ο Γρηγόριος Γκόγκος από το Βαλομάνδρι. Μου προκάλεσε το ενδιαφέρον και άρχισα να ερευνώ το θέμα.

Έμαθα αρκετά. Μετά την αποστρατεία μου παρουσίασα το 2002, στη γιορτή του αγρότη που έγινε στο Ρίζωμα, το συλλαλητήριο που έγινε στα Τρίκαλα στις 2 Φεβρουαρίου 1925. Μέχρι τότε το σπουδαίο αυτό γεγονός βρίσκονταν στην αφάνεια.

Με υπομονή και συνεχή έρευνα βρήκα αρκετά νέα στοιχεία τόσο για αυτό το γεγονός όσο και για το ρόλο που διαδραμάτισε ο αντισυνταγματάρχης Χρήστος Καβράκος.

Δημοσίευσα τα στοιχεία στα τοπικά ΜΜΕ και εισηγήθηκα στο νομαρχιακό Συμβούλιο που ήμουν μέλος του τη λήψη απόφασης για αλλαγή του ονόματος του στρατοπέδου της ΣΜΥ. Δεν έγινε καν συζήτηση και η εργασία μου χαρακτηρίστηκε ως λιβελογράφημα. Στο Δήμο Τρικκαίων που εισηγήθηκα την αλλαγή του ονόματος της οδού Καβράκου συνάντησα καλλίτερο κλίμα.
Τα κίνητρά μου δεν ήταν πολιτικά ούτε κομματικά. Ήταν μόνο ιστορικά.

Εν τω μεταξύ πλαισιώθηκα από δύο συμπολίτες επιστήμονες που ενδιαφέρθηκαν για το θέμα. Τον κ. Χρήστο Σταμόπουλο δικηγόρο και τον κ. Γιώργο Λεπενιώτη κοινωνιολόγο και ερευνητή. Επίσης λίγο αργότερα από τον κ. Βάιο Φασούλα συγγραφέα και πολλούς άλλους ανώνυμους. Απαρτίσαμε έτσι την Πρωτοβουλία για την Αγροτική και Λαϊκή Εξέγερση Τρικάλων της 2ας Φεβρουαρίου 1925.

Το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση τον Ιούνιο 2010 αποφάσισε: Να αναγνωριστεί ως τοπική εορτή η 2α Φεβρουαρίου 1925και να γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή του κάθε Φεβρουάριο. Επίσης να δοθεί το όνομα «Αγροτική και Λαϊκή Εξέγερση 2ας Φεβρουαρίου 1925» σε πλατεία της πόλης , να αναγερθεί εκεί μνημείο και να δοθούν τα ονόματα των δολοφονηθέντων σε οδούς των Τρικάλων.

Όλα αυτά υλοποιήθηκαν. Αύριο θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου. Σύμφωνα με πληροφορίες τα ονόματα των νεκρών προτάθηκε από την τοπική κοινότητα να δοθούν σε οδούς του Ριζαριού.

Υπήρξαν βεβαίως και αντιρρήσεις και μερικοί συμπολίτες προσπάθησαν μειώσουν τη σημασία του σπουδαίου αυτού γεγονότος και να απαλείψουν τις ευθύνες του Καβράκου για τη δολοφονία επτά αθώων ανθρώπων και τον τραυματισμό πάνω από 25. Υποστήριξαν ότι ενήργησε έτσι ως εκ της θέσεως και βάσει του κανονισμού. Έτσι με γενικότητες αφιέρωσαν πολλές σελίδες στα ΜΜΕ και σε τοπικό περιοδικό. Υποστήριξαν ακόμη ότι δικαιολογημένα τιμάται στα Τρίκαλα ως ήρωας.

Προ 2ετίας περίπου η «Πρωτοβουλία» είχε την τύχη να ενταχθεί ως μέλος της η κ. Χρηστίνα Σωτήρχου που με την ερευνητική της δεινότητα έφερε στο φως πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία άγνωστα σε μας. Σε λίγο θα έχετε την ευκαιρία να τα ακούσετε από την ίδια.

Από αυτή τη θέση θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω:

Τον πρώην Δήμαρχο κ. Μιχάλη Ταμήλο και το Δημοτικό Συμβούλιο διότι αφού διαπίστωσαν την ορθότητα των στοιχείων που παραθέσαμε, έλαβαν ομόφωνα γενναία απόφαση να τιμάτε και να εορτάζετε αυτό το γεγονός.

Τον πρώην Δήμαρχο κ. Χρήστο Λάππα και το Δημοτικό Συμβούλιο διότι άρχισαν να υλοποιούν τις αποφάσεις της 10ης Ιουνίου 2010.
Τον νυν Δήμαρχο κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και το Δημοτικό Συμβούλιο διότι συνέχισαν και ολοκλήρωσαν επιτυχώς τις παραπάνω αποφάσεις.

Την πρώην αντιδήμαρχο κ. Ντίνα Δήμα για τη σταθερότητα, την τήρηση των υποσχέσεων και την άριστη συνεργασία για την έγκαιρη ανέγερση του μνημείου.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους εσάς που είστε απόψε μαζί μας και σας προσκαλώ να παραστείτε αύριο στις 12 το μεσημέρι στην επιμνημόσυνη δέηση και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου.

Θεωρώ ότι ολοκλήρωσα μια προσπάθεια που άρχισα μετά την αποστρατεία μου το 2001. Είναι ο χρόνος που πρέπει να παραδώσω τα ινία σε νεώτερους. Παραμένω μέλος της «Πρωτοβουλίας» και της εύχομαι καλή πορεία και επιτυχείς αγώνες.

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.

 

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή