Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ξανά στην πατρίδα του…

Σπάνιο σπάραγμα ψηφιδωτού, που εικονίζει σε μετάλλιο τον Απόστολο Ανδρέα και χρονολογείται μεταξύ των ετών 525-550 μ.Χ, επαναπατρίστηκε στην Κύπρο.

Σε ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Κύπρου επισημαίνεται ότι πρόκειται για «ύψιστης σημασίας βυζαντινό έργο και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα δείγματα, που διέφυγαν της εικονομαχίας».

Την ερχόμενη Δευτέρα στο Μεγάλο Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου θα γίνει η τελετή επαναπατρισμού του σπαράγματος του ψηφιδωτού του Αποστόλου Ανδρέα.

Μετά την παρουσίαση του ψηφιδωτού, ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα απονείμει το παράσημο του Αποστόλου Παύλου, ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, στους Δρ. Ανδρέα Πίττα Πρόεδρο της «Medochemie», Ρόη Πογιατζή Κύπριο επιχειρηματία και την Ιστορικό Τέχνης Μαρία Παφίτη, οι οποίοι συνέβαλαν στην επιστροφή του ψηφιδωτού στην Εκκλησία Κύπρου.

Το ψηφιδωτό προέρχεται από την αψίδα του ιερού βήματος του Ιερού Ναού της Παναγίας Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.
 
Ο ψηφιδωτός διάκοσμος της αψίδας του αφαιρέθηκε μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Την αφαίρεση είχε οργανώσει ο γνωστός Τούρκος αρχαιοκάπηλος Αϊντίν Ντικμέν.

 
 
 

trikalanews
Author: trikalanews

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή